pátek 23. října 2015

Formičky na vosí hnízda

Formičky na vosí hnízda. Do formy se nacpe těsto, vytvoří se důlek a formička se utěsní zespodu piškotem. Včelí úlky nebo také vosí hnízda patří mezi nejžádanější vánoční cukroví v každé rodině. S formičkami je jejich příprava velice jednoduchá a zvládne je každý. Pro oblíbená vosí hnízda.


Pokud chcete vosí úly hnědé a bez dalšího cukru či kokosu, zkuste přes formičku položit potravinářskou fólii a přes ní těsto do formičky napěchujte.

Naplňte, uzavřete a pomocí volných okrajů folie „vosáka“ z formičky vytáhněte. Na vyndávání jsou docela určitě nejlepší formičky , které se dají rozevřít. Připravte si formičky na vosí hnízda a vysypte je moučkovým cukrem. Z těsta tvořte kuličky, které vtlačte do formičky.


Pomocí konce vařečky vytvořte důlek, který naplnte krémem. Vosí hnízda uzavřete celým piškotem. Skladujte v lednici nebo na velmi chladném místě.


Malá a velká velikost formičky je zdobena motivem včelky, střední velikost je bez motivu. Součástí balení je receprt na přípravu těsta a náplně.

I přes to, že otevírací formičky vyndávání cukroví usnadní, nemusí jít vosí hnízda snadno vyklopit. Potýkám se s tím každý rok, naštěstí existuje pár fíglů, jak vosí hnízda dostat z formičky jednoduše ven. Silikonové formičky na pečení cukroví nejen na Vánoce. Mají mnoho různých moderních tvarů, ale také se nemusí jako klasické plechové formičky vymazávat a cukroví se z nich snadno vyklápí. Klasické české formičky z plechu ale i tak nesmí při pečení.


Vyklápěcí formička na vosí hnízda Plastové formičky pro výrobu vánočního cukroví - vosích hnízd. Do formičky se vtlačí těsto, udělá důlek pro nálpň. Ty pak namočené v práškovém cukru dáme do formičky na vosí hnízda a prstem nebo koncem vařečky uděláme důlek.


Pak hnízdo vyklopíme z formičky. Takto zpracujeme celé těsto a úly necháme do druhého dne ztvrdnout. Příprava náplně: Smícháme změklé máslo, cukr, žloutek a rum a vypracujeme tak nápň.


Zdravá vosí hnízda tedy směruj na dopolední hodiny ( snídaně a dopolední svačina ). Toto nepečené cukroví má mnoho variant a podob. U nás zakoupíte tradiční i moderní formičky na vosí hnízda. Jedná se o formičku připomínající vosí úl, proto se občas cukroví nazývá také vosí nebo včelí. Receptů najdete několik. Někdy se přidávají ořechy s bílkem.


Těsto vždy tvoří mleté piškoty a rum.

Rozkošně vypadající vosí hnízda a včelí úlky jsou snad nejoblíbenějším nepečeným vánočním cukrovím. Pozitivní je, že recept na toto cukroví není nijak složitý. Základem úspěchu jsou vhodné formičky na vosí hnízda a trocha trpělivosti.


Samotnou přípravu pak máte hotovou doslova za pár minut. Pak moučkový cukr trochu oklepeme, aby nebyla hnízda moc sladká a plníme jimi formu na vosí hnízda. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme náplň a zaklopíme piškotem.


Na náplň smícháme všechny ingredience a důkladně je vyšleháme. Jednu dávku náplně dělám ke. Tuto formičku naplníte těstem, uvnitř uděláte místo které vyplníte náplní a na spodní část přitisknete piškot… až do této chvíle je postup stejný jako u formičky , která se nerozevírá. Dál už je to ale jiné – jednodušší.


Palci stlačíme střed této formičky , ta se mírně prohne a pak ji snadno rozevřeme a vosí hnízdo snadno vyjmeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky