úterý 14. dubna 2015

Káva french press příprava

Káva french press příprava

Příprava kávy ve french pressu je velmi jednoduchá, navíc u každého kvalitního french pressu naleznete návod k použití. Přesto si pojďme trochu podrobněji popsat, jak kávu ve french pressu připravit co nejlépe a správně, aby byl výsledný nápoj lahodný. Je proto důležité je nejdříve propláchnout vroucí vodou a zahřát tak na provozní teplotu. Jaká káva se nejlépe hodí pro french press ? Podmínkou je použití středně až hrubě mletých zrn.


Nejlépe se hodí světleji pražená zrnka, kde vynikne chuťová lehkost. Z nabídky Coffeespot doporučujeme volit mezi White bean druhy – jde o kávové třešně speciálně vybrané pro přípravu alternativnímu metodami. Po jejich uplynutí stlačte kávovou krustu sítkem a celý obsah french pressu přelijte do dostatečně velké nádoby. Přijde vám to skoro stejné jako „turek“? Jelikož se na french press káva mele velmi nahrubo, za časově omezenou dobu extrakce se do nápoje vylouhuje z kávy pouze to dobré.


U nás seženete french press již za 1Kč. Poté se do ní vylučují ze sedliny i látky, které nejsou. Aj keď pomenovanie evokuje Francúzsko, káva sa takýmto spôsobom s obľubou. Jak french press funguje a proč je z něj káva tak dobrá?


Káva french press příprava

Toto zařízení je postaveno na jednoduchém principu louhování a následné filtrace rozemleté kávy. I přes poměrně primitivní funkcionalitu je káva z french pressu opravdu lahodná a říká se, že některé druhy káv opravdu rozvinou své chutě právě a pouze ve french pressu. Známý je také jako kafetiéra, press pot či piston. French press vše tohle umí. Chuťově výraznou kávu připraví během několika minut – přelijte nahrubo mletou.


Jak připravit kávu ve french pressu Nejdříve si umelte kávu na velmi hrubo. Jemně namletá káva se nedoporučuje, protože by vám mohl lógr v nápoji zůstat. Je to také kvůli tomu, že french press vyžaduje delší extrakci, což umožňuje právě nahrubo umletá káva.


Doporučuje se gramů umleté kávy na litr nápoje. Káva z něj je o něco silnější než z french pressu, ale stále si zachovává jemnost vyrovnanost chuti. Potřebujete k ní french press , tedy skleněnou nádobu s pístem, který slouží k filtraci kávy. Výběr kávy samozřejmě závisí. Horkou vodou pomocí krouživých pohybů zaléváme rovnoměrně všechnu kávu.


Na povrchu se nám vytvoří krusta z. Poprvé se objevil již v napoleonské Francii, patentován byl poprvé ve třicátých letech 20. S tím jak roste hrubost namleté kávy se prodlužuje i čas potřebný na extrakci. Celkový čas louhování se v tomto.


Nasypte kávu, čaj nebo bylinky do nádobky. Než konvičku french press budete používat, je dobré ji vymýt horkou vodou – káva pak v konvičce zůstane déle teplá. Následně uvařte vodu a nechte ji chviličku odstát.


Optimální teplota vody pro zalití kávy je kolem °C. Plná vůně 1 kávy Arabica Tchibo se nejlépe rozvine v čerstvé vodě střední tvrdosti. Vyber si nerezový nebo skleněný frenchpress na domácí přípravu.


Kvalitní frecnhpressy a výběrová káva přímo z pražírny!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky