pondělí 27. dubna 2015

Cibetková káva

Cibetková káva se dá připravit i přes filtrační papír jako filtrovaná káva ve V60. Obecně platí, že při přípravě cibetkové kávy se stačí držet několika základních pravidel (téměř stejných, jako při přípravě filtrované kávy): Koupit kvalitní a ideálně i certifikovanou cibetkovou kávu. Slovo kopi znamená v indonéštině kávu a luwak je místní název cibetkovité šelmy jménem oviječ skvrnitý (Paradoxurus hermaphroditus).


Ta požírá celé plody kávovníku, z nichž stráví pouze dužinu a zrnka vyloučí spolu s výkaly. Hlavním důvodem tak vysoké ceny je neobvyklý způsob výroby této kávy.

Káva je vyrobena z kávových zrn, která prošla trávicím traktem malé indonéské šelmy zvané cibetka. Proto se tato káva nazývá cibetková káva Kopi Luwak. Ako vidíte na fotkách toto je podvodná cibetková káva. V truse cibetky nie je žiadne iné jedlo, ale čisto len kávové zrnká.


Ako som písal na začiatku, cibetky jedia kávu len sporadicky, takže fotky trusu, kde je len trusom zlepená káva, napovedajú o podvodných praktikách. Námi dodávaná cibetková káva je 1 Kopi Luwak a zároveň 1 arabika. Nenechte se oklamat častými nabídkami různých prodejců, kteří cibetkovou kávu míchají se standardní kávou či u kterých je cibetková káva tvořena zrny nekvalitní robusty.


Táto káva je vyrobená z kávových zŕn, ktoré prešli tráviacim traktom indonézskej mačky nazývanej cibetka.

Toto je dôvod prečo sa volá táto káva cibetková káva Kopi Luwak. Díky němu navíc patří k nejdražším na světě. Vzácné a drahé láká plagiátory. Především na internetu se často objevuje za „výhodnou cenu“. Bohužel, obsah „skutečné“ cibetkové kávy v pančované směsi je mezi 5-.


Levná ale může být i cibetková káva stoprocentní, a to pokud cibetka k výrobě použila robustu. Poprvé se objevila cibetková káva na trhu počátkem 19. Je silně kořeněná s lehkou příchutí čokolády a karamelu. A to protože pražení kávy. Co je to cibetková káva ? Je možné po zelené kávě zhubnout?


Jak mlít a jak skladovat kávu, aby zůstala čerstvá? Mnohokrát sa stretávam s otázkou čo si myslým o Kopi Luwak. Tak som sa rozhodol pre toto video. Dúfam, že môj názor na cibetkovú kávu, alias Kopi Luwak prejde čisto a jasne.


Navíc se liší chuť kávy z jednotlivých plantáží, protože na každé se pěstuje jiný druh kávovníku.

Není tedy cibetková káva jako cibetková káva. Sběrači v pralese pátrají po jejich trusu, z něhož zrna kávy vybírají. Díky vlastnostem jejich trávicího ústrojí jsou i po jeho průchodu neporušená.


Z těchto zrn se potom vyrábí údajně nejlepší a také nejdražší káva na světě Kopi Luwak. Podle některých baristů jde spíše o marketingový tah. Druh kávy pocházející z Indonésie.


Widjajů z Jakarty, koncem devatenáctého století. Káva je jedinečná a chutná tak, že se do ní investovat opravdu vyplatí. Simulovaná cibetková káva.


Němečtí vědci duplikovali enzymy, které jsou zodpovědné právě za změnu chuti cibetkové kávy. Káva zraje mimo žaludky živých cibetek za účasti naprosto stejných enzymů. Výsledek je výborný a káva je téměř k. Dnes trochu odskočíme od světa bylinek a představíme si cibetkovou kávu. Pokud se však domníváte, že se jedná o rostliny, nemáte pravdu. Ve skutečnosti totiž jde o malé šelmy, jež se správně nazývají.


Prečo má cibetková káva také výnimočné vlastnosti a je taká drahá? Stará sa o to malá kunovitá šelma tmavej farby s ostrým nosom menom cibetka, alebo odborne ovíjač škvrnitý. Jáva a Bali a domáci jej hovoria luwak.


Okrem toho, že sa živí hmyzom, drobnými hlodavcami a vtákmi, veľmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky