úterý 1. října 2019

Nádoba na kysané zelí

Kysané zelí - několik tipů jak na to. Kdo je opravdový gurmán, ten si může velmi jednoduše kysané zelí vylepšit. Stačí oprášit staré dobré rady našich babiček: Kdo chce mít kysané zelí pěkně křupavé a chce ho konzumovat nevařené v syrovém stavu jako salát, tak může do nakrouhaného zelí zamíchat nastrouhanou. Domácí kysané zelí - recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny.


Vše najdete na webu Recepty. Aby bylo kysané zelí pěkně křupavé a déle vydrželo, volte výhradně pozdní nebo polopozdní odrůdy zelí , takzvané kruhárenské. Když nemáte k dispozici vlastní úrodu a musíte ho koupit, počkejte, až přijde na trh čerstvé zelí z podzimní sklizně a nešetřete na levném výprodeji zelí letního. Mezi některé ze zdravotních účinků kysaného zelí patří schopnost zlepšit zažívání, krevní oběh, zdraví srdce, stimulovat imunitní systém, posílit kosti, snížit celkovou hladinu cholesterolu, zničit záněty nebo chránit proti některým druhům rakoviny. Od Kulináře zakoupíte keramické zeláky vyrobené v České republice.


Vyzkoušejte náš recept na tradiční kysané zelí. Sterilace udrží kysané zelí déle použitelné, ovšem tímto procesem se veškerý přínos kysaného zelí ztrácí. Tím nejjednodušším receptem, jak nejlépe uchovat kvašené zelí , je po vykvašení umístit nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny kontrolovat, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku pod víkem zeláku stále voda, aby k zelí nemohl vzduch. Okapané zelí vložíme do hrnce, okmínujeme, zalijeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a vaříme. Mezitím si nakrájíme na jemno cibuli.


V kastrolku zahřejeme sádlo (olej), vsypeme na něj cibuli a necháme ji zpěnit. Zelák l nádoba na zelí s víkem. Na základě vašeho chování na Heurece personalizujeme její obsah. Kliknutím na „Rozumím“ nebo jinam souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na dalších webech. Zelí dáme do dostatečně velké nádoby, ve které vše budeme míchat.


Mrkev nastrouháme na hrubo, křen na jemno a papriku na slabé proužky. Vše, včetně koření, jablek, kopru a cibule přidáme k zelí a dobře promícháme. Nakonec postupně plníme do vhodné velké nádoby ( soudku apod. ) a řádně mačkáme, aby zelí pustilo.


Kdyby bylo ve sklenici během kvašení nedostatek tekutiny, svařte vodu se solí v poměru g soli na litr vody a tímto roztokem zelí po vychladnutí zalejte. Na výrobu domácího zelí skvěle poslouží neprůhledný plastový kbelík, který zabrání přístupu světla. Kdo by kysané zelí užívat neměl? Těhotné, kojící ženy, děti a kysané zelí. Na druhou stranu však obsahuje také velké množství sodíku a nemělo by tak být běžnou součástí každodenního jídelníčku těhotných a kojících žen, ani dětí.


Zelí je zelenina, která v českých zemích roste a konzumuje se odjakživa. Podle studií prováděných ve Finsku je kysané zelí prevencí před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Během procesu kysání v něm totiž vznikají takzvané izotiokyanáty, jež mají silně protirakovinné účinky. Zelí očistíme, rozčtvrtíme, zbavíme košťálu, zvážíme a na krouhadle nakrouháme do vany, posypeme příslušným množstvím přísad (viz níže), lehce promícháme a postupně plníme do kameninových nádob (soudků), které se běžně prodávají v obchodech s domácími potřebami. Na Heurece využíváme personalizaci a cílenou reklamu.


Někde jsem vyčetla, že zelí na krouhání má být tmavě zelené. Dvakrát jsme zelí nakládali začátkem října ze zelí , které sice bylo prodáváno jako zelí na krouhání, ale bylo světle zelené a řídké. Po měsíci bylo také měkké a někdy nám i hnilo a vyhodili jsme ho.


Počkali jsme tedy až bude v. Chceme, aby výrobky se stejným obalem byly stejně kvalitní napříč Evropou. Podpořte naši snahu vyjádřením nesouhlasu s dvojí kvalitou na sociálních sítích a sledujte vývoj kauzy na těchto stránkách. Operátoři nezřídka mění zákazníkům podmínky uzavřených smluv.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky