středa 30. října 2019

Vybělení prádla

Soda bikarbona funguje taktéž jako bělidlo, ale nečekejte, že zcela vybělí zašedlé prádlo. Je vhodnější ji používat pro udržení již vyběleného prádla. Jednoduše přidejte asi lžíci jedlé sody k pracímu prášku nebo nasypte rovnou do bubnu. Soda především změkčí vodu, která obvykle zešednutí prádla způsobuje.


V současné době asi nejprodávanější prostředek na bělení prádla.

Zlikviduje vám jak nežádoucí skvrny, tak obarvené oblečení nebo jen již zmiňované zašednutí. Obvykle se doporučuje prádlo namočit na 1-hodiny do Sava a poté vyprat na vyšší teplotu. Skvrny z bílého prádla často odstraníte klasických jádrovým mýdlem (takzvaným mýdlem s jelenem). Na deset litrů vody potřebujete jeden dvěstěgramový balíček mýdla, který je lepší nastrouhat na hrubém struhadle, aby se snáze rozpustil.


Ještě účinnější je smíchat nastrouhané jádrové mýdlo s půl litrem vodního. Vodu přiveďte k varu, odstavte a následně do ní přidejte citrónovou šťávu. Připravenou citronovou vodu nechte vychladnout a namočte do ní prádlo a namáčejte jej přibližně hodiny.


Pokud po hodinách ještě na prádle.

Rady a návody pro každého a pro každou situaci. K vybělení zažloutlého prádla můžeme použít podmáslí. Vyprané a vymáchané prádlo namočíme na hodin do podmáslí a pak je několikrát vymácháme v čisté vodě.


Pak vyberte oblečení ze sáčku a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. Pak prádlo vyperte v pračce. Kdysi se používala na bělení prádla moč, ve které se prádlo pralo.


Nebo: další způsob pro vybělení prádla , které používaly naše prababičky, byla jasná měsíční noc. Díky rose, která do sebe natáhla chemikálie ze vzduchu se prádlo vybělilo. A stejně může přispět k zabarvení podprsenky i svrchní oděv.


Zkuste náš jednoduchý tip na vybělení spodního prádla. Jedlá soda má mnoho využití. Nechte se inspirovat v jiném článku. Jak vybělit podprsenku?


Vybělení podprsenky nemusí být vůbec složité. Bílé prádlo by se mělo prát minimálně na °C, pokud to výrobce neuvádí na visačce jinak. Navíc, aby se skutečně dobře vypralo, nesmí být buben pračky přeplněný.

Od spodního prádla až po svetr tak nastává tentýž probléjak opět dosáhnout krásné bílé barvy. Postup bělení prádla se určuje podle míry znečištění a typu materiíálu, který nechtěně změnil odstín. Základním krokem je předpírka, při které mírnější skvrny zmizí a ty větší alespoň. V první řadě je třeba předcházet zabarvení prádla. Je třeba důsledně třídit prádlo před praním a dbát nejen na barevnost, ale také na materiál, ze kterého je textil vyrobený.


Oddělujte hlavně přírodní tkaniny od umělých materiálů, protože bavlněné vám pohltí i špínu ze syntetických tkanin. Pro vyprání a vybělení prádla lze použít například speciální prací prášek Pertilex (cena kolem 60Kč), který je vhodný i na záclony zašlé od nikotinu a je vhodný pro teplotu praní od 30°C. Záclony s ním dobře vyperete a krásně vybělíte.


Ocet mějte neustále po ruce. Poslouží vám nejenom k čištění pračky, ale také k odstranění skvrn a vybělení prádla. Nejlepší je bílý vinný ocet, ale dá se použít i obyčejný kvasný lihový. Přidávejte ho při praní místo aviváže, prádlo změkčí, vydezinfikuje a ještě k tomu vybělí. Každý odstín je v něčem jedinečný a má něco do sebe.


Dnes si ukážeme, jak si doma můžete vybělit i ty nejjemnější věci, jako je třeba krajka. Navíc tyto metody spolehlivě zabraňují opakovanému žloutnutí. Vyzkoušejte tyto tipy a užívejte si zářivou bělost. Včera při praní bílého prádla jsem byla opět zoufalá, že některá trička už nejsou tak bílá a bílé ponožky už nejdou úplně vyprat ač je přeperu v ruce. Napadlo mě použít právě savo.


Máte s tím některá z Vás zkušenost? Nebo znáte jiné triky na vybělení prádla ? Budu ráda za každou radu. Jednoduše si poradí se skvrnami od mléka, zeleniny a jiných potravin.


Skvrny z kojeneckého prádla skvěle odstraní sprej s mechanickým rozprašovačem Frosch EKO.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky