úterý 15. listopadu 2016

Rýže jak vařit

Až byla rýže vidět tak jak se voda vsakovala do rýže sem přikryl utěrkou ,pod poklici na hrncu a finito. Nezáleží na čase ale skutečném dodělání rýže. Jo a vařil sem na sklokeramice stupen 4…3.


No an pánvi sem smahl zbyte hub,kuřecí prsa a na konec porek. Pro uvaření 5kg rýže necháme vařit – litry osolené vody.

Do vody můžeme přidat cibuli, hřebíček, bobkový list nebo i jiná koření jako kari apod. Do vroucí vody vsypeme rýži a ve chvíli, kdy se voda opět začne vařit ztlumíme sporák a dále vaříme za nízké teploty asi – minut než se voda vstřebá do zrnek rýže. Rýže basmati patří mezi dlouhozrnné rýže a má charakteristické aroma.


Tato rýže se hodí hlavně k indickým pokrmům jako například kari. Podívejte se na video a dozvíte se, jak na to. Vše, co potřebujete vědět o vaření rýže. Příprava rýže není ničím složitým.


Pokud se chystáte na přípravu běžného druhu rýže (například klasické dlouhozrnné rýže ), můžete si navíc vybrat, zda budete rýži vařit volně v hrnci, ve varných sáčcích, či například v tlakovém hrnci.

Na osoby počítejme hrníček rýže. Poté vodu s rýží osolíme, do oloupané cibule zapícháme několik hřebíčků, cibuli vrazíme do rýže , přiklopíme a necháme cca - minut vařit na mírném plameni. Po celou dobu vaření neodklápíme pokličku, počkáme, až budeme kontrolovat, jestli je rýže už uvařená. Pokud je rýže kašovitá, při dalším vaření snižte množství vody.


Rýže by se měla vařit kratší dobu a neměla by mít tolik vody k absorpci. Na hrnek rýže dejte hrnku vody. V Asii rýži při vaření většinou nesolí, pokud ale preferujete slanou chuť rýže , osolte ji. Po zalití vodou rýži promíchejte tak, aby se odlepila ode dna a přiveďte k varu.


Dále už s rýží nemíchejte a nechte ji vařit pozvolna asi minut. Rýže natural vyžaduje delší čas přípravy než rýže bílá, ale pokrmy z ní připravené mají nejen vyšší výživovou hodnotu, ale rovněž chutnají jinak. Jak vařit rýži natural?


Přinášíme několik osvědčených zkušeností a tipů. U některých hrnců (zpravidla dražších) se dá vařit i podtlakem – rýže je pak měkčí, voňavější a chutnější. Také je potom potřeba méně vody. Dávkování vody a rýže je stejné jako při běžném vaření.


Rýže by mohla ‚utéct‘ a měli byste všude nepořádek.

Pozor, rýžovar nepřeplňujte. Na vnitřním hrnci je ryska, která upozorňuje na maximální množství rýže před vařením. Rýže se má vařit na mírném plameni, jinak hrozí, že se připálí. Bude se vařit asi dvacet minut a během té doby není dobré ji vůbec míchat, jinak by se rozvařila. Do velkého hrnce dejte vařit vodu se solí, případně i se lžící olivového oleje, másla nebo ghí.


Ztlumte plamen a nechte vařit. Rýže neodmyslitelně patří ke španělskému ptáčkovi. Poté, co se krupice vaří, opláchne a zbaví veškeré kapaliny, rozdělí se na desky a uloží se do stolu se smaženým nebo pečeným masem, kusem ryb nebo jiných složek. Když je rýže měkká, sceďte ji.


Správný poměr rýže a vody je hrneček rýže (hrneček - 2ml) a hrnečku vody, tedy poměr je 1:5. Nejprve rýži pořádně opláchneme pod proudem tekoucí vody, abychom ji zbavili přebytečného škrobu, voda musí zůstat čirá, z rýže musí téct úplně čistá voda. Každá rýže si žádá jinou dobu úpravy, nic ale nezkazíte, pokud budete vždy vycházet ze stejného základu. Kdo neumí vařit rýži, ať ji vaří jako těstoviny: hodně vody, trochu soli, trochu oleje,“ radí Hanaa Khodabocus.


Ona sama si v širokém nízkém hrnci rýži nejdříve osmahne na oleji, následně zalije vodou a. Hnědá rýže obsahuje mnohem více živin, než klasická bílá rýže , a dají se z ní proto připravit zdravá jídla, která navíc zasytí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky