pondělí 20. května 2019

Přívod vzduchu ke kamnům

Externí přívod vzduchu pro spotřebiče na tuhá paliva je fénoménem dneška. Takto přiváděný vzduch slouží pouze k hoření v topeništi, neslouží k rozvádění tepla po domě ani neplní žádnou jinou funkci. Vy máte přes rekuperaci řešen přívod vzduchu ke kamnům ? Pokud to tak jde, tak to pak ano, omlouvám se.


Sice mi moc není jasné, v čem je to lepší a levnější oproti klasickému samostatnému externímu přívodu, ale budiž :-).

Pozor na hranaté přívody vzduchu. Pokud pro přívod venkovního spalovacího vzduchu použijete hranatou rouru, tak je potřeba si uvědomit, že proudění v takové rouře neprobíhá v celé rouře, ale že v rozích vzduch skoro stojí a vzduch proudí pouze pomyslnou elipsou, která je vepsaná do obdélníku, viz. Kudy je nejlépe vést přívod vnějšího vzduchu do krbové vložky. V projektu mám přívod udělaný 100mm KG trubkou vedenou v podlahovém polystyrenu.


Komunita okolo bydlení, stavění a realit. Jak dlouhý může být externí přívod vzduchu? Také by neměl mít zbytečně hodně kolen. Zde platí, že čím je externí přívod.

Měl bych dotaz, jak nejlépe provést přívod vzduchu ke krbovkám. Obývací pokoj, kde budou krbovky bude nad sklepem, krerý bude mít vlastní přívod vzduchu kvůli odvětrání. Toto odvětrání bude provedeno pomocí větrací šachty v komíně. Možnosti přívodu vzduchu ke kamnů1.


Přemýšlím, jestli mám při stavbě udělat ke kamnům externí přívod vzduchu nebo ne. Výhodou zřejmě je že při topení se ke kamnům přivádí vzduch z venku a že kamna nenasávají vzduch z místnosti, kam se pak tlačí někudy studený vzduch z. Určite by bolo lepšie ku krbu pritiahnuť externý vzduch. Základním předpokladem pro možnost vytvořit přívod vzduchu vedený v podlaze je samozřejmě to, že stavba domu je ještě ve fázi hrubé stavby, před dokončením čistých podlah. Ve skladbě podlahy je obvykle plánována velká vrstva izolace (až cm), a tak v ní máme dostatek prostoru pro instalaci potrubí i pro jeho.


Na přívod vzduchu z interiéru nemusí být uzávěra v době kdy se v topidle netopí stačí když je zavřené a uzavřít na topidle všechny vzduchy tudíž k odsávání vzduchu z místnosti kdy se netopí komínovým tahem nedojde, pokud by topidlo jak se to dnes někdy dělá mělo např. Spotřebič má obvykle v zadní části speciální externí přívod vzduchu , ke kterému je pomocí kanálu vzduch pro hoření přiveden. Přívod spalovacího vzduchu ke krbům 1. Před spalováním jakéhokoliv paliva, především dřeva, musí odborník stanovit parametry vzduchospalinové cesty, tj.


Aby Vaše krbová kamna či krbové vložky dobře hořely, potřebují dostatečný přísun vzduchu. Třicet procent lidí vidí jen romantickou pohodu u plápolajícího ohně a technické detaily je netrápí, dalších třicet procent tak nějak tuší, že oheň k hoření potřebuje kyslík a radši se přijde zeptat. Jen zákazníků je tak poučených, že už si do projektu stavby přívod vzduchu rovnou diktují.


Přivádět externí vzduch zvenku,je fatální nesmysl,protože se extrémně ochlazuje oheň a následně vlastní hoření.

Z praxe-byl jsem u člověka,který reklamoval velkou spotřebu plynového kotle. Měl zhotovený z okapových rour přívod studeného vzduchu až ke kotli. Chudák kotel jel stále naplno,téměř bez vypnutí. Pán byl hnusný a chtěl kotel nechat vyměnit,že je nah. Proto je třeba kamnům zajistit samostatný přívod vzduchu , tedy centrální přívod vzduchu (CPV).


Obecně je třeba ke spálení jednoho kila paliva kubických metrů vzduchu. Pokud máte tedy průměrně velký obývák, vystačí vzduch přibližně na – kilo dříví. Odkud vést centrální přívod vzduchu ?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky