čtvrtek 2. května 2019

Výroba medoviny recept

Postup při výrobě medoviny se příliš neliší od výroby vína, jen se místo šťávy z hroznů použije roztok vody s medem. Všechno vybavení najdete doma, potřebujete pouze kvasinky, živnou sůl a dostatek času, aby medovina vyzrála. Než začneme, musíme si ujasnit, jak sladký nápoj ve výsledku chceme připravit. Výroba medoviny (medového vína) - návod.


Nejdříve si rozmyslím, kolik litrů medoviny chci vyrobit a podle toho si odvážím (odměřím) množství medu. Poměr hmotnosti medu a objemu vody musí být přibližně 1: to znamená, že na cca 1litrů medoviny potřebuji kg medu a litrů vody, na litrů medoviny pak kg medu a litrů vody, apod. Po menší stávce mého kompu, sem dávám video jak na medovinu. Jeto můj třetí pokus zatím.


Myslím, že medovinu není potřeba nijak zvlášť představovat, protože je známá už tisíce let. V zásadě je výroba medoviny podobná výrobě vína, pouze s tím rozdílem, že jako základní surovinu nepoužíváme šťávu z hroznů, ale. Ač jsem prostudoval spousty materiálů o zpracování medu a výrobě medoviny , tak samotný proces výroby byl úplně jiný. Některé poznatky jsem musel tím pádem přehodnotit.


Následně byla výroba medoviny systémem pokus omyl. Do medoviny môžeme pridať aj aromatické látky, napríklad vhodné byliny a podobne, alebo ju chuťovo upravujeme až po vykvasení, prezrádza svoj recept na výrobu kvalitnej medoviny a pokračuje: Sud sa zapečatí, osadí sa doň vínna pípa, cez ktorú vidíme, ako nám zákvas pracuje. Poté přidáme kvasinky (čistou kulturu kvasinek ke kvašení medoviny lze získat ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole) a přikryjeme poklicí. Medovina sa kvasí až týždňov v. Po dvou až třech dnech, kdy je v plném kvasu, zákvas použijeme k zakvašení medoviny nebo medového ovocného vína.


Staročeský návod na výrobu medoviny. Vodou zředěný med kvasí následkem nedostatku fosforečných solí, nutných pro výživu kvasinek poměrně těžce. Tím jakož i přáním o stupni obsahu alkoholu. Recept na domácí medovinu. Nyní vám představíme základní recept na výtečný a posilující medový nápoj, na který budete potřebovat me vodu, kvasinky a živnou sůl.


Co budeme k výrobě medoviny potřebovat? Abyste docílili správného výsledku, musíte mít při ruce ty nejkvalitnější ingredience. Tu je recept na našu domácu medovinu, ktorú robíme naozaj v malom množstve. Užívame ju skôr, ako liek, než ako nápoj.


Výborná je za tepla i za studena, účinná pri nachladnutí. K výrobě medoviny se zpravidla používá méně kvalitní me který se dost dobře nehodí pro přímou konzumaci. Na kvalitu medu je však třeba dbát při výrobě nedochucených medovin, ve kterých má chuť a kvalita medu nejdůležitější roli. Druh medu je také zásadní pro výslednou barvu medoviny. Před několika lety jsem začal včelařit.


Několik let trvalo, než byl schopen jsem svá včelstva rozšířit. Když se mi to podařilo, řekl jsem si, že se pustím do domácí výroby medoviny. Podělím se s Vámi o svůj recept a jeden výbroný postřeh, který přípravu výrazně urychluje. Děda sice vyrábí různé „-ovice“, ale medovinu taky nezkoušel. Po minulé zkušenosti s medovinou dělanou za tepla, kdy mi prasknul lt.


Ono to tak nějak vyplynulo. Ideálna teplota na servírovanie horúcej medoviny je medzi 50–55°C. Zohrievať ju pritom pokojne môžete aj v mikrovlnke, nijako jej takýto ohrev nepokazí chuť. Ak máte bežnú mikrovlnku s 800–900W výkonom, pri skladovacej teplote 18–20°C sa 1dl medoviny zohreje za sekúnd. Avšak objavili sme zrejme najstarší zachovaný recept na tento božský nápoj.


Tak nech sa páči, kto chce môže vyskúšať.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky