středa 19. října 2016

Kulatozrnná rýže

Kulatozrnná rýže - recepty na každý den. Ideální na přípravu italského “rissota”. Natural značí, že při výrobě není leštěná nebo broušená. Jedná se o rýži v biokvalitě.


Arborio je kulatozrnná “perličková” odrůda rýže , která se pěstuje především na území Itálie. A v této zemi se také nejvíce konzumuje, používá se totiž na přípravu legendárního italského rizota.

Obsahuje totiž mnoho škrobu, díky kterému skvěle absorbuje vodu a po uvaření je krásně měkká a nadýchaná. Takže na italská krémová rizota je geniální, na dušenou rýži a sypká dušená rizota se naprosto nehodí. Principy ochrany soukromí na Prozdravi. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty. Na osoby počítejme hrníček rýže.


Poté vodu s rýží osolíme, do oloupané cibule zapícháme několik hřebíčků, cibuli vrazíme do rýže , přiklopíme a necháme cca - minut vařit na mírném plameni. Po celou dobu vaření neodklápíme pokličku, počkáme, až budeme kontrolovat, jestli je rýže už uvařená. Je kulatozrnná , perličkovitá, a protože hodně vstřebává vodu, vytváří po uvaření krémovitou hmotu.


Pak je rýže napovrch jemná a uprostřed pevná, takzvaně al dente.

Tato rýže se pěstuje především v Itálii. Pěstuje se v Thajsku a hojně se využívá v čínské kuchyni. Nedávno jsem ale našla recept, který se jmenoval Jasmínová rýže podle staročeské kuchyně – šlo o smaženou rýži s bůčkem. K přípravě rizota se nejlépe hodí rýže arborio nebo camaroli. Tyto druhy mají kratší zrna a mohou do sebe vstřebat více tekutiny než dlouhoznná rýže , avšak nerozvaří se na kaši.


Nepoužívejte předvařenou rýži, pokrm by neměl správnou strukturu. Uložte si rýže kulatozrnná do svého jídelníčku zdarma. Každá návštěva je mile překvapena, když v rýži objeví slunečnici, tak vám přidáváme recept jako tip, jak můžete oblíbenou bezlepkovou obilovinu snadno vylepšit a zachovat bezlepkovost. To je dobrá poznámka, Martine.


Skutečně vařením přicházíme o některé citlivé látky. Ale protože jednou ze zásad je jíst pestře a způsob úpravy obilí, zeleniny i luštěnin střídat, tak ničemu nevadí, že někdy pohanku vaříme déle a někdy méně, někdy jen namáčíme. Naše mléčná rýže je kulatozrnná rýže vypěstovaná v Itálii.


Po uvaření je měkká a lehce lepkavá a hodí se jako příloha k omáčkám, do rýžových náplní, nákypů a jako zavářka do. Při vaření uvolňuje kulatozrnná rýže svůj škrob, a díky tomu je měkká a lehce lepkavá. Rýže kulatozrnná natural BIO. Italské risotto vám přinesou nejčastěji v hlubším talíři a bude krémovité, někdy dokonce tekuté. Už jsem viděla i krémovitá risotta, která ale byla připravená ze špatné rýže (v Portu).


Původ má v tropických oblastech Afriky, Asie a Austrálie. V botanice se rozlišuje přes druhů, kulturních forem – obilnin – jsou desetitisíce.

Celkově rýže pokrývá asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace. Má vysokou nutriční hodnotu. Neloupaná obilka obsahuje 8– bílkovin, tuku, 68– sacharidů, vlákniny, vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin), vitamin E, fosfor, vápník, hořčík, draslík a železo. Bílkoviny rýže obsahují osm esenciálních aminokyselin.


V podstatě se jedná o rýži celozrnnou. Najdeme zde i některé vitamíny (zejména vitamíny skupiny B) a minerální látky (jejichž množství záleží na způsobu zpracování rýže).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky