pondělí 19. září 2016

Příprava espressa

Příprava espressa krok za krokem. Jakmile budete vyzbrojeni teoretickým základem, naučíme vás v článku Jak připravit dokonalé espresso kompletní postup. Začneme namletím kávy a správnou volbou její hrubosti, aby káva nebyla ani příliš slabá, ani příliš hořká. Podíváme se na správný způsob stlačení kávy a na to. Správná příprava espressa.


Do espressa se nepřidává mléko, na chuti je proto každé baristovo zaváhání poznat. Standardně se espresso připravuje do malého šálku o objemu 60–ml. Pokud máme chuť na opravdu dobrou kávu, pravděpodobně se za ní vydáme do některé z kaváren a zcela jistě si objednáme espresso nebo také presso.


Výraz espresso pochází z italštiny, znamená dát pod tlak a tímto způsobem se káva také připravuje. Uvařit výborné domácí espresso je s přístroji Catler velmi snadné. Topný systém Thermoblock v kombinaci s italským 15ti barovým čerpadlem vždy zajistí dokona.


Příprava espressa

Déle příprava espressa netrvá. I tady ale platí, že odchylka dvou nebo tří sekund do plusu či mínusu není nic zásadního, opět záleží na jediném – na výsledné chuti kávy. Pokud vám více chutná espresso, u kterého voda protékala přes kávu vteřin, dělejte to tak vždy. Jak tedy příprava espressa probíhá? Očima laika by se mohlo zdát, že jde o jednoduchý proces.


Stisknout tlačítko na automatickém kávovaru a vyčkat až se nápoj sám připraví. Ale takto jednoduché to opravdu není. Především proto, že ne všechny automatické kávovary je pro přípravu espressa vhodné. Jedná se o variantu, která je noční můrou znalců kávy.


Příprava espressa

Nicméně espresso s mlékem je oblíbená varianta. Každý si zvolí, zda si do svého espressa přidá studené či teplé mléko nebo smetanu. Okénko pro domácí kutily: domácí příprava espressa je specifickou problematikou a věnuje se jí článek Domácí espresso. Okénko pro profesionály: Chce-li si barista ověřit správnost přípravy espressa , provádí kontrolu váhy jak kávy vsypané do portafilteru, tak váhy výsledného extraktu.


Toto měření je přesnější. Našlehané horké mléko se nalije do espressa. Každý milovník kávy by měl vědět o historii a přípravě svého oblíbeného nápoje co nejvíce.


Příprava espressa

Pití kávy je totiž obřad! Lze ji připravovat na mnoho způsobů a tím vyhovět rozdílným chuťovým nárokům spotřebitelů. Make better strategic decisions, invest smarter, and exit stronger with CB Insights. Jeho příprava vlastně vychází z cappuccina, rozdíl je ale v dávce kávy. Flat White typicky obsahuje dvě dávky espressa doplněné mléčnou pěnou a podává se ve skleničce namísto v šálku.


Cappuccino, Flat White i Caffè Latte bývají někdy zdobené tzv. Latte art propadlo už mnoho nadšenců a pořádají se v. Nejen pro baristy, ale i pro zvídavé milovníky espressa , kteří chtějí nakouknout pod pokličku jeho profesionální přípravy. Ano, správné espresso je základem kávových nápojů a proto je technika jeho přípravy základní dovedností každého baristy. Různé kávy, ze kterých připravujeme espresso.


S kurzem přípravy domácího espressa a cappuccina jsem byl velmi spokojen. Přístup Richarda a detailní vysvětlení všech postupů při přípravě mě moc bavily. Netušil jsem kolik detailů může ovlivnit chuť kávy.


Už jsem byl rozhodnut, že náš starý pákový kákovar vyměním za automatický, ale ne pro pohodlí. Elektronický PID systém kontroly teploty nejen umožňuje nastavit teplotu vody při extrakci kávy, ale hlavně umožňuju udržování její konstantní hladiny, což je zvláště důležité pro přípravu lahodného espressa. Ideální doba přípravy jednoho šálku espressa je sekund.


To, že espresso obsahuje více kofeinu než normální káva, je jen fáma. Silné pražení kávových zrn, jemné mletí a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky