čtvrtek 4. srpna 2016

Portské tawny

Portská vína tawny jsou vína vyráběná z červených hroznů, která zrají v dřevěných sudech a jsou vystavována postupné oxidaci a odpařování. V důsledku toho postupně dozrávají do zlatavě hnědé barvy. Vystavení kyslíku dodává vínu „ořechovou“ příchuť, která je namíchána tak, aby. A good introduction to aged tawny , the Reserve category is defined by the IVDP as a Port that ‘boasts extremely elegant flavours, the perfect combination of the fruitiness of youth and the maturity of age, also apparent in their attractive medium golden-brown colour’.


These wines are about seven years of age.

There are two major types of Tawny : a blend of several recent vintages with no specific statement of age – known as basic Tawny Port – and older-aged Taw Tawny Ports are aged in casks rather than large tanks or bottles like their Ruby counterparts. This gives them a lighter (in both body and colour) and silkier style. Jeho chuť ani výzor sa však už vekom nelepšia a portské štýlu Ruby tak sa nearchivuje.


Zato portské štýlu Tawny , keďže dozrieva v drevených sudoch a je tak vystavené postupnej oxidácii a odparovaniu, môže starnúť do krásy aj niekoľko desiatok rokov. Výsledkom toho je svetlejšia, zlatohnedá farba vína, a špecifická. Quinta de Santa Eufémia produkuje širokou nabídku portských vín, která zahrnuje tradiční červená portská vína, jako jsou Ruby a Tawny , ale také se věnuje výrobě speciálních ročníkových bílých portských vín.


Jejich portfolio zahrnuje i růžové portské , takže záleží jen na Vašich chutích a preferencích.

Portská vína jsou vína fortifikovaná a jejich výroba podléhá pravidlům, která jsou průběžně upravována. V nabídce máme jak základní typy portských. Od intenzivního ovocného Ruby nebo Late Bottled Vintage (LBV) po bohatě vyzrálé datované Tawny či vznešeně složité Vintage. Více než jakékoli jiné víno nabízí portské téměř nekonečné možnosti pro párování s jídlem. Má krásně tmavě hnědou barvu získanou zráním v dřevěném sudu, chuť ořechů a dřeva.


Pokud chcete proniknut do jeho tajů, zajeďte se podívat do druhého největšího portugalského města Porta. Portské je jedním z nejvěhlasnějších vín na světě. Desítky sklípků více než společností tady nabízejí zajímavé prohlídky, a především - degustace. Návštěva takového sklípku bývá zážitkem nejen pro znalce vín.


Colheita je portské z druhu Tawny z jednoho ročníku. Na láhvi je namístě označení věku uveden aktuální ročník. Někteří lidé si pletou Colheitu s Vintage portským. Rozdíl je v tom, že Vintage se plní přibližně měsíců po sklizni a nadále zraje. A pokračuje: “ Vintage je víno, protože pochází z jediného roku a snažíme se, aby všechny jemné chutě čerstvého ovoce zněly v láhvi přesně jako červené víno, ale v tomto případě dolihované.


Tawny je však jedinečná kultura výroby vína na světě. Většina portských vín prodávaných po.

Jednotlivá vinařství se vyznačují specifickým rukopisem vrchního blendera, tedy enologa, který kupáže vytváří. V současné chvíli v naší nabídce naleznete portská vína společnosti Cálem a Kopke. Jantarová barva se snoubí s plnou vůní. Kombinuje příjemnost své zralé chuti s jemností, dosažené zráním v dubových sudech.


Porto Presidential Tawny 10yo - prémiové portské nejen pro krále a. Portugalské portské víno s obsahem alkoholu v dárkovém balení se. Rozlišují se tři odstíny, od nejtmavší: tawny , medium tawny a light tawny. Jejich bouquet připomíná vůni sušeného ovoce a dřeva. U starších vín je toto aroma silnější.


V současné době rozlišujeme tawny kvalitativně: tawny , tawny reserve, tawny s označením věku (1 2 a let staré) a colheita. Pije se mladé, zráním v lahvi na kvalitě nezíská. Tawny - Žlutohnědé portské zraje v menších sudech, kde rychleji oxiduje, rychleji stárne a mění barvu ve žlutohnědou. Ta nejlevnější tawny jsou směsí bílého a červeného portského. Jedná se typicky o červené víno s vyšším podílem zbytkového cukru (často je prezentováno jako dezertní víno).


Fine Tawny - také se setkáte pouze s označením Tawny nebo Superior Tawny. Intenzivní styk vína se dřevem a oxidace zajišťují postupnou změnu barvy a chuti. Víno tak získává jemně nahnědlý odstín a příchuť.


Pravé portské víno, chráněné známkou „Porto“, představuje fortifikované, dolihované vínoz hroznů sklizených na svazích řeky Douro na severu Portugalska. Charakteristické jsou rudá barva, specifické aroma, intenzivní chuť, vyšší podíl cukru, a především dobře známý, přesto mnohé stále překvapující vyšší obsah alkoholu, pohybující se mezi až. V ústech je sametové, ovocné a vyvážené.


Tawny svetlo hnedej farby s nádychom oranžovej. Jeho drevitá vôňa vyplýva z dlhej archivácie v dubových sudoch, ktorá je sprevádzaná vôňou sušeného ovocia a škorice s kve.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky