úterý 12. května 2015

Espresso druhy

Připravuje se ve vysokotlakém kávovaru. Horká voda se protlačí přes kávu. Záleží na kvalitě kávovaru. Lungo – i italštiny dlouhý nebo také vodový, zředěný – je espresso s dvojnásobným objemem vody.


Množství kávy zůstává stejné. V kavárnách se často setkáte s pojmem prodloužené espresso.

Caffè espresso (italsky dosl. „káva na vyžádání“) je kávový nápoj původem z Itálie. V českém prostředí je rovněž možné setkávat se zkomoleninami preso, či presso, nebo expreso, taková označení jsou ovšem nesprávná, respektive v italském prostředí neexistují. Espresso v italštině znamená expresní, spěšný a na požádání. Italové říkají, že zákazník musí počkat na espresso , kdežto espresso na zákazníka čekat nesmí.


U kávy espresso neexistuje více variant nápoje, není žádné piccolo, malé nebo velké espresso. Pravé talianske espresso vyteká sekúnd a obsahuje ml vody. Malo by natekať do predohriatej šálky z hrubostenného porcelánu so zaguľateným dnom.


Na hladine je pena farby lieskového orieška (crema) hrubá cca 1–mm.

Tmavšia farba peny znamená príliš vysoký tlak daný napr. Najdete zde shrnutí základních parametrů espresso nápojů v podobě, v jaké jsou doporučeny asociací pro výběrovou kávu SCA. V České republice je stále velká část kaváren, které nápoje připravují po svém. Rádi bychom touto cestou přispěli k osvětě správně připravené kávy.


No, me zase fascinuje jak se “vzdelani” Cesi ohrazuji, ze piccolo neexistuje. Existuje, a nejen v Australii. V souvislosti s aktuální situací a vydaným opatřením vlády ČR reagujeme dočasným uzavřením našich Nespresso Boutiques. Zdraví a bezpečnost našich zákazníků, zaměstnanců a také dodavatelů je pro nás prioritou.


Omlouváme se za vzniklé komplikace a věříme, že již brzy. Please click on the link in the mail we sent you or click on the button below to sen another mail. Termín espresso vznikl ze slova “express” - nápoj, který se servíruje zákazníkovi okamžitě po přípravě. Ke každému šálku kávy pijte hodně vody, protože káva odvádí vodu z těla. Vše o kávových nápojích čtěte v článku.


První zdroj, ze kterého jsme převzali naší definici espressa, je soutěž World Barista Championship. Tam se opravdu v piccolu, pressu ani latéčku nesoutěží. Plné znění pravidel si.


Naproti tomu espresso se připravuje v espresovači ze směsi obou typů kávy: asi 60– zrn typu Arabica a 30– zrn typu Robusta.

Pokud jde o pražení, filtrovaná káva se praží na mírný nebo střední stupeň , aby se zvýraznila chuť a vytvořilo jemné aroma. Jenom k dobru slouží sklopná odkapávací mřížka a režim automatického vypnutí po minutách nečinnosti. Nádržka na vodu obsahuje litr , což sice není nijak závratná kapacita, pro běžnou domácnost ale bohatě stačí. Taliansko sa stalo v minulosti aj vďaka svojej polohe a strategickým prístavným mestám Trieste a Neapol krajinou s najväčším množstvom pražiarní a firiem na spracovanie zelených zŕn kávy.


Okouzlující úvod: Toto je ideální výchozí bod pro milovníky kávy. Vysoce kvalitní kávovar, který spolehlivě dodává každé ráno individuální a chutnou kávu stisknutím tlačítka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky