pátek 14. července 2017

Hrnec na povidla

Simple, Fast And Affordable Online Divorce. Start Your Divorce Today! Kotle na povidla jsou vyráběny z 99.


Topeniště může být ocelové s hliníkovým nástřikem nebo kvalitnější varianta - nerezové (tloušťka 5-mm). Dobře promícháme a pomalý hrnec nastavíme na stupeň I.

Asi hodinku před koncem nastaveného času projedeme směs ponorným mixerem, ale pokud nevadí kousky, není to nutné. Přidáme zbytek rumu, promícháme a horké plníme do čistých, suchých skleniček 5. Na povrch nalijeme cca po lžíci. Hrnec bez poklice postavte na sporák (v ideálním případě na kamna) a přiveďte k varu.


Hodinu vařte co nejprudčeji, poté teplotu snižte, přiklopte a vařte pět hodin na nejnižším plameni. Když jsem zaznamenala v hrnci šum, stáhla jsem příkon na minimum, otevřela hrnec a šla jsem spát. V sedm ráno jsem to vypnula, ponorným mixérem rozmixovala, hodila do omniovek a raději ještě zavařila.

Velké nerezové i smaltované kastroly a hrnce na povidla , marmelády a džemy. V nabídce naleznete kvalitní hrnce a kastroly na vaření povidel, marmelád nebo džemů. Pomalý hrnec používám už mnoho let a tak není divu, že v něm mimo jiné připravuji i švestková povidla. Doma jsme je dělávali v kastrolu na plotně a půlden pádlování vařečkou v hrnci za stálého uhýbání před sladkými prskanci povidel, no, nic moc vzpomínky. Druhá várka už OK, ale stejně jako marmeládu, tak i povidla jsem míchal, pomalu a občas.


Ocet jsem potom vynechal úplně. To dlouhé vaření a nemíchání snad jen na elektrickém sporáku na minimální teplotu. Moje dětská noční můra – obrovský hrnec , obrovské mnohahodinové míchání a nakonec obrovské drhnutí připálenin.


Na to jsem si prostě netroufla – s postupujícím věkem nesmírně lenivím. Poté posadíte hrnec na kamna, zprvu vaříte pod poklicí hodinku prudším varem a poté teplotu zmírníte na minimum a necháte vše vařit pomalým varem hodin. Po celou dobu je zakázáno MÍCHAT.


Doporučuji opustit kuchyň, aby vás to zbytečně nesvádělo. Když připravujete tak tradiční věc, jako jsou švestková povidla , nemá cenu vymýšlet inovace. Nejlepší jsou recepty, podle kterých švestky na kachlových kamnech vařily naše babičky – jednoduše a poctivě.


Nakonec do povidel vmíchejte alkohol, odstrante skoricovou kuru a horká povidla plnte do sklenic.

Poznámka: Na zacátku varení hrnec hlídejte. Nekterý pomalý hrnec varí i na nízkém stupni prílis silne. Nesnazte se pri prvním varení zkrátit dobu varení varením na HIGH. Recept je z kategorií: Konzervace. Já sama dělám povidla podobně, akorát švestky pomelu na masovém strojku, pak přidám ocet a cukr, může se i rum, ale nemusí a nechá se to hod.


Povidla by se pripálila. Pak to vařím na sporáku na nejmenším plamenu, a pod hrnec dávám litinovou podložku, která rozvádí teplo stejnoměrně, u starších sporáků bývala běžnou součástí, a vařím do zhoustnutí. Tak 3-hodiny záleží jak. Ono záleží na spoustě okolností. Třeba, jak jsou švestky zralé - kolik obsahují cukru a kolik vody.


Jen si pamatujte, než se zahřeje hrnec (to je ten moment, kdy se švestky napalují na dno), musí se povidla poměrně často míchat. Když dosáhnou bodu varu, už se na dno nechytají. Kvalitné velké hrnce na vaření nejrůznějšího ovoce jako jsou marmelády, povidla , džemy atd. Javascript není prohlížečem podporován nebo je vypnutý.


Pro zobrazení stránky tak, jak byla zamýšlena, použijte prohlížeč s podporou JavaScriptu. Tu síťku na rozptýlení plamene to asi chce, mně se bez ní na dně hrnce vytvořila docela silná přivařená. Naložené švestky si udělají na dně izolační vrstvu a nepřipálí se. Musíte odolat pokušení si šťournout na dno a přesvědčit se, že se to nepřipaluje!


Porušili byste vrstvu a museli pak už stále míchat! Zaručuji, že hrnec po uvaření babiččiných povidel bez cukru a míchání umyjete jen teplou vodou! Recept na švestková povidla krok za krokem 1) Na domácí švestková povidla si připravíme dobře vyzrálé, až přezrálé švestky.


Dále budeme potřebovat krupicový cukr a citronovou šťávu (případně ocet). Cukr používáme podle libosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky