čtvrtek 13. července 2017

Pasterizace jablečného moštu

Ke spolehlivým postupům patří pasterizace , tedy zahřátí na určitou teplotu. Co však toto záhadné slůvko znamená? Pasterizací je spousta.


A co je možná ještě důležitější, jak se slovo pasterizace správně píše? O tom se dozvíte, když budete číst dál.

Ze všeho nejdříve uvedeme správný tvar. Pravopisně správně je pouze pasterizace. Jakmile šťáva uvnitř láhve dosáhne požadované teploty, časovač začne odpočítávat. Už dříve jsme zkoušeli ho zavařit, ale není to ono. A tak jsem hledal, jak na to jinak.


Nejlepším pomocníkem je elektrický zavařovací hrnec. Pektiny, které u nás zůstávají v moštu a ve výliscích se zde enzymaticky štěpí, aby se zase získalo zase o něco víc šťávy.

Následuje další filtrace a další ohřev. Potom se šťáva musí uměle aromatizovat, protože takto náročným procesem šťáva o aromatické látky přišla. Na litrů šťávy dáme gr Petolu v prášku a rovnou kávovou lžičku kyseliny citronové (krásně vyčeří). Obojí snadno rozpustíme v litru teplého moštu nebo dcl destilátu a vlijeme do nádoby a promícháme, míchání několikrát opakujeme.


Necháme ustát v chladnu a temnu. Pak záleží na Vás v čem chcete skladovat. Nadbytky moštu neprodávat, protože málokdy dostanete za něj přiměřenou cenu, a domácí mošt bez chemické konzervace je poklad v domě, jako npř.


Neodkalený neprodáte, a okalovat je ho škoda. V zimě, když budou nemoci útočit, fairwall v podobě zdravé pochoutky příjde vhod. Do mrazicího boxu bych jej asi nedával, mražením se uchování moštu prodraží.


Jednopruhový mošt z černého rybízu je velmi zdravý – má vysoký obsah vitamínu C, má zajímavou vůni a barvu. Podle starých receptů byly základem jablečného octa pouze slupky. Obsahují vše, co je potřebné k dobrému prokvašení.


Pokud ovšem chcete výraznější chuť a taky trochu spěcháte, využijte celá jablka. Zapomeňte však na nějaká padavčata nebo „jeté“ kousky.

Nechcete přece mít v octě plísně, ale jen kvasinky. Pokud je jablečná šťáva rozředěna vodou zpět na úroveň cukernatosti jablečného moštu , může být označována jako 1 džus. Měla by tam zůstat asi týden. Můžeme předpokládat, že výroba jablečného moštu doma byla úspěšná, jestliže po určité době uvidíte na břehu nahuštěnou rukavici. Stránky jsou stále aktuální.


Prodej čerstvého jablečného moštu při prodeji jablek. Nově vzniklý podnik v Holasicích u Veverské Bítýšky zabývající se výrobou nepasterizovaných 1 ovocných šťáv Vás zve na lahev toho nejčerstvějšího jablečného moštu. O všem jsem se už zmínila výše, ale snad pro celistvost o léčebném účinku jablek a jablečného moštu bych doplnila, že jablka a jablečný mošt alkalizuje krev a tím vylučuje kyselinu močovou.


To znamená obecně, že jablečný mošt a jablko vůbec je dobrou prevencí proti civilizačním chorobám. Tématické fráze: jablečná šťáva recept domácí jablečný mošt jablečný mošt recept sirup z jablečného moštu jablečný mošt domácí domácí jablečná šťáva domácí výroba jablečného moštu domácí jablečný mošt recept sirup z moštu domácí sirup domácí jablečná štáva recept domácí štáva z jablek. Z rozboru je patrné že obsah Patulinu v našem moštu je pouhých μg na kg. Legislativa také umožňuje označit etiketu výrobku nápisem 1 Jablečný mošt i když skutečný obsah je moštu a vody. U nás je obsahem opravdu 1 jablečné šťávy, viz rozbory výše.


C) rozdílnou dobu (5-min), tak uvidím, co vydrží a jestli mezi tím bude nějaký chuťový rozdíl, pokud bude, nenechám si to pro sebe. Původně byla pasterace vyvinuta na objednávku francouzského válečného loďstva pro zamezení octovatění vína. Ovocnářská rodinná ekologická farma Petra Kareše v Ostroměři nabízí mošty ze 1 ovocné šťávy z BIO ovoce pěstovaného v Podkrkonoší bez cukrů a chemických látek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky