pondělí 29. června 2015

Rýže na italské rizoto

Recept na pravé italské rizoto. Ingredience (porce):. Nic není tak důležité pro přípravu italského rizota, jako je rýže. Risotto je tradiční italský pokrm.


Jeho konzistence je naopak krémovitá a odpovídá tomu i výběr rýže.

Rýže na risotto – 2x Arborio (vlevo DM Alnatura, vpravo Mittino) Na přípravu risotta se používá „riso superfino“ (jakostní výběrová rýže ), která má velká zrna a při vaření zůstává šťavnatá. Jednou z nejznámnějších odrůd je rýže arborio. Méně známá už je potom rýže vialonee a carneroli. Z rýže , která se nemíchá, může sice vzniknout chutný pokrm, ale nikdy to nebude pravé italské risotto. Základním přepokladem pro přípravu dobrého risotta je použitá rýže.


Z mnoha odrů které se v Itálii pěstují, jsou nejlepší Arborio, Vialone Nano a Carnaroli. Tradiční italské rizoto , postupem a chutí poněkud lišící se od toho českého. Aby se výsledný pokrm mohl pyšnit názvem risotto, musí si nejprve rýže projít krátkým osmažením a až poté je vařena.

V Itálii se na přípravu rizota používá tradiční kulatozrnná rýže , např. I když se rýže v Itálii objevila již v 10. Lombardii teprve na začátku 15.


Zapomeňte na „ rizoto “, evergreen českých jídelen s hráškem a kousky zbylého masa s eidamem. Až si poprvé připravíte pravé italské risotto, nebudete už chtít jiné. Původ risotta najdeme v severní Itálii, hovoří se o Benátkách, odkud pochází jeden ze tří nejčastějších druhů rýže Vialone Nano. Po té na ni nalijeme víno a necháme trochu vyvařit. Pak přilijeme trochu vývaru a necháme opět vyvařit.


Postup s vývarem opakujeme, dokud není rýže měkká. Je nutné stále promíchávat, aby se rizoto nepřichytilo. Asi minut před koncem vaření, smícháme rýži s předem připraveným masem, cibulí, mrkví a hráškem.


Podstatně tekutější, až kašovitý. Dlouho nám trvá sebrat odvahu a předložit to rodině na stůl. Kdo však tento ostych překoná, má vyhráno a na italské rizoto už nedá dopustit. Zhruba půl na půl vývaru a bílého vína. Ukážeme vám receptů na rizoto , které jsou jednoduché rychlé a výborně chutnají.


Italská rýže - základ italského rizota.

Je to celkem celkem těžké jídlo, stejně jako téměř každé italské. Až do sníte, dejte si proto malého šlofíka. Počátky pěstování rýže se datují do 15. Prý se tak stalo náhodou, když italskému dělníkovi spadlo do vařené rýže trochu šafránu, který se používal na barvení oken Milánského dómu.


Na rozdíl od přílohové rýže , kdy často preferujeme sypká zrnka, rizoto nesmí být suché. Mělo by vás uchvátit svou šťavnatostí a plnou hedvábnou chutí. Vypadá to možná složitě, ale jakmile si jednou osvojíte základní postup, zjistíte, že rizoto je v podstatě jednoduchý a na přípravu nenáročný pokrm, který se dá uvařit na tisíc různých způsobů a variant. Druhy rýže vhodné na přípravu risotta, jež se dají u nás v obchodech koupit, se nazývají Arborio, případně Carnaolli či Vialone. Jakmile dosáhne rizoto správné konzistence, dochuťte ho solí, pepřem, zbylým olivovým olejem a máslem.


Bude pak náležitě vláčné a krémové. Určitě víte, že italské rizoto nemá s tím českým nic společného. Nejdůležitější je při přípravě výběr ingrediencí – je třeba mít odpovídající druh rýže , kvalitní vývar, italský sýr a další ingredience podle toho, jaký typ rizota připravujete. Teplé rizoto servíruji na talíře a každou porci ozdobím čerstvou petrželkou.


TIP- Skutečně italské rizoto se povede jen s rýží arborio, která se dá koupit v každém hypermarketu Albert.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky