středa 24. dubna 2019

Sušení švestek

Tématické fráze: sušení švestek sušení švestek v troubě jak sušit švestky sušené švestky recept jak usušit svestky sušené švestky domaci sušene švestky sušení švestek v domácí sušičce sušené švestky recepty křížaly ze švestek jak se suší švestky recept na sušené švestky sušení švestek v sušičce. Sušení švestek na slunci. Při tomto typu sušení vybírejte jen ty švestky, které nemají žádné chyby, nejsou otlučené nebo poškozené.


Na sušení použijte buď kus papíru, nebo jakýkoliv podnos, na kterém vám vaše švestky budou dobře “dýchat” během sušení. Nejčastěji se švestky suší celé a neloupané. V případě, že je nechceme sušit s peckou, opatrně je vypeckujeme – kousek nařízneme a prstem vytáhneme pecku.

Když se vám urodí spousta švestek , není nic lepšího než jich také pár usušit. Po celou zimu si je pak budete moci vychutnávat. Zobrazení Š vestky patří mezi oblíbené ovoce, stejně jako řada jiných druhů, i švestky se samozřejmě dají poměrně snadným způsobem usušit. Postup sušení švestek Omytí. Před tím, než švestky budete sušit, je potřeba je nejprve důkladně omýt.


Na pár minut je naložte do teplejší vody, kterou napustíte do misky nebo rovnou do dřezu (ten před tím skutečně pořádně vyčistěte). Dobu sušení - nejprve hodin a jakmile tato doba uběhne, choďte švestičky kontrolovat cca po hodince, dokud nebudou plody úplně tuhé. Ale celková délka sušení se může lišit podle typu sušičky.


Může se vám protáhnout klidně i na hodin.

Prostě to musíte vyzkoušet. To je moje oblíbené motto na měsíc září. V sušárně je rušno, loupou se opět po roce švestky na sušení , vaříme z nich povidla a balíme sušené ovoce na zimu. Letos jsme je pro Vás zabalili do nových obalů se zipovým uzávěrem, který umožňuje sáček opakovaně otevřít a zavřít.


Zase asi na hodin přerušit a dosušit při °C asi hodiny. A důležitá věc - pokud máš ventilátor - tedy horkovzduch - určitě ho nech zapnutý, pokud ne, musí při sušení mít pootevřená dvířka aby odcházel vlhký vzdućh z trouby ven (stačí třeba korková zátka). Jinak správně usušená švestka musí být. Ale nejsou příliš levné a hlavně při domácím sušení švestek budeme mít jistotu, že výsledný produkt máme bez chemikálií, bez kterých se průmyslové sušení neobejde.


Ideální je trouba horkovzdušná s odsáváním páry, pokud troubu s odsáváním páry nemáte, nechejte pootevřená dvířka, aby mohl vlhký vzduch ven. A nyní k samotnému sušení , na plech rozložíte pečicí papír a na něj. Konzervace švestek sušením patří k nejlevnějším a šetrným metodám. Energetická hodnota se naopak zvyšuje, a to zhruba na pětinásobek původní hodnoty v čerstvém stavu.


Recepty, rady a návody při vaření, suroviny podle sezóny, video recepty a ještě mnohem více na igurmet. Pokud nemáme doma odpeckovávač, není jiné cesty než odstranit pecky ručně. Většina běžných druhů švestek se půlí velice snadno – stiskneme-li ji mezi palcem a ukazováčkem na špičkách, slupka praskne podélně a pecku lze vyjmout. Není nutné od sebe poloviny švestky oddělit úplně. Zatímco sušení vypeckovaných “otevřených nebo rozpůlených” švestek trvá.


Před dosušením horké švestky ještě porosíme studenou vodou. Budou potom černé a správně lesklé.

Počáteční teplota při sušení švestek musí být nízká až °C. Při vyšších teplotách švestky. Proto to s jejich konzumací nepřehánějte, zvláště pokud držíte redukční dietu. Pokud si chcete švestky sami usušit, pak jde dobé vědět, že k sušení jsou vhodné všechny odrůdy. Pro sušení švestek se nevyplatí kupovat švestky v běžné obchodní síti.


Jednak by nevznikla žádná úspora a jednak druhy švestek , které se do obchodů dodávají, nejsou právě moc vhodné pro sušení. K sušení se nejlépe hodí úplně obyčejné švestky ze slivoně švestky neboli švestky domácí (Prunus domestica). Pokud chceme mít sušené ovoce v množství větším než malém nebo potřebujeme zvítězit nad záplavou letos tak hojných švestek , musíme omezit piplavou práci na minimum. Výběr báječných receptů ze švestek Autor: Thinkstock Báječné recepty ze švestek.


Moravě vyloženě tradiční ovoce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky