úterý 16. dubna 2019

Zavařování jablek

Nejlepší recepty na zavařování jablek. Vybrali jsme několik vyzkoušených a osvědčených receptů. Připravíte si podle nich nejen chutné kompoty, ale i vynikající džemy. Na konci najdete i recept na oblíbenou přesnídávku, výbornou jablečnou čokoládu, čatní a také jeden tip, jak se v zimě jablky zahřát.


Pokud je nebudeme loupat, klidně i kartáčkem a pod teplou tekoucí vodou, aby byla skutečně čistá.

V případě, že je loupeme, zbavujeme stopky, jádřinců a zbytků okvětí a krájíme na kousky, připravíme si vodu s kyselinou citronovou nebo s octem. K zavařování jablek se hodí všechny plody – plané, padané, kyselé i vyzrálé. Podle jejich jakosti a zralosti je můžeme zpracovat na různé druhy zavařenin. Z málo zralých , padaných jablek se připravuje rosol, marmeláda nebo domácí pektinový přípravek.


Zdá se vám poněkud divné zavařovat strouhaná jablka? Hotová zavařenina je pro mnohé mnohem lepší než například jablečná marmeláda. Obavy, že k zavařování jablek a veškerého ovoce je zapotřebí mnoho cukru, není úplně oprávněná.

Méně slazené kompoty jsou nejen zdravější, ale i chutnější. Ovoce ve vlastní šťávě nevyžaduje cukr vůbec. Pokud si práci dobře naplánujete, rozmyslíte si postup a připravíte všechny potřeby, pak nezabere ani. Polovinu jablek nakrájíme i se slupkou a jádřinci na kousky, podlijeme trochou vody a rozdusíme pod pokličkou na kaši, kterou potom prolisujeme.


Druhou polovinu jablek oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kostky nebo plátky. Tématické fráze: zavařování strouhaných jablek jak zavarit strouhana jablka jak zavařit jablka jak zavařit jablka na štrůdl zavarovani nastrouhanych jablek zavarovani jablek jak zavařit nastrouhaná jablka strouhana jablka zavařená jablka na štrůdl zavařená jablka zavaření jablek zavaření strouhaných jablek zavařování. Měli jste letos velkou úrodu jablíček a rádi byste si nějaká jablka zavařili na zimu? Báječně jednoduché je zavaření strouhaných jable.


A jelikož jsou tyto druhy ovoce asi netypičtější pro naše zahrady, jistě bude jablek , hrušek a švestek všude dost. Co nesníte čerstvé, nebo neuskladníte, můžete třeba zavařit. Sadaři, pěstitelé ovocných stromů (a nebo jejich partnerky) si s nadúrodou jablek dokážou poradit. Co si má ale počít člověk ryze městský, který náhle k většímu množství jablek přijde?


Městské sklepy nejsou na uskladnění ovoce vhodné a zejména podzimní jablka rychle podléhají zkáze. Jak zpracovat přebytek jabl. Dobře zavařené produkty vydrží i několik roků ve stavu, kdy jsou vhodné k další kuchyňské úpravě.

Krájení jablek si můžeme usnadnit tím, že použijeme kolečko, které používáme na bramborový salát. Pokud jsou jablka tvrdší, pokrájíme je neoloupaná na dílky, odstraníme jadřinec a protlačíme až k slupce (obr.a 3). Pak slupku otrhneme nebo zespoda odřízneme. Tyto účinné látky posilují náš organismus, a to bez chemie a vedlejších účinků.


Konzumujeme je hlavně čerstvá, ale můžeme je použít i ke konzervaci. Jablka – zavařování jablek. Získáte tak vynikající polotovar pro přípravu štrúdlů nebo jiných laskomin. Konečně mi dorazila bedýnka jablek.


Sice jsem se rozhodla, že ji sníme jen tak bez zavařování. Přeci jen mám dva školáky a každý den na svačinku jim jablíčka budu dávat. Mám přislíbenou ještě jednu bedýnku před vánoci a tu už si zpracuji a zavařím. Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla.


A také skoro bez práce. Prostě je strčíme do trouby a počkáme. Pak se budeme držet, abychom je nesnědli dříve než je nandáme do skleniček. Jsou naprosto vynikající. Ještě chvilku povařte, tyčovým mixérem rozmixujte a buď pomocí trychtýře (s naběračkou by vám mohlo ovoce ukápnout na hrdlo sklenic a tak je kontaminovat) plňte do lahviček nebo smíchejte s dalším povařeným ovocem – na ochucení ho většinou stačí méně než jablek.


A zbytky z jablek nemusíte vyhazovat! Kroužky jablek postupně namáčíme v těstíčku a vkládáme do horkého oleje. Z obou stran je smažíme dozlatova, poté necháme okapat na ubrousku. Posypeme moučkovým cukrem, přidáme zmrzlinu, kterou posypeme skořicí.


Smažená jablka se zmrzlinou ihned podáváme. Zaujaly vás naše recepty? A co z přebytečných jablek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky