pátek 26. dubna 2019

Modlitební mlýnek

Huge Range Of Fluorescent Tubes. Guaranteed Next Day UK Delivery! Modlitební mlýnek či Modlící mlýnek je buddhistická modlitební pomůcka. Má tvar válce, který může být pevně uchycen na různých objektech (např. stúpách), nebo může být přenosný.


Velikost mlýnků je různá, pohybuje se od mlýnků ne o mnoho větších než dlaň k až k několikametrovým jedincům.

Jsou na nich napsány mantry, nebo zobrazeny pozitivní symboly. Mantry mohou být také umístěny uvnitř mlýnku. Mlýnky mohou být přenosné, nebo různě připevněné na zdech, či chrámech.


Tím, že s nimi buddhisté točí, vysílají modlitby do celého. Buddhistické modlitební mlýnky (tibetsky Mani Khorlo) obvykle obsahují nejrozšířenější mantru Óm Mani Padme Húm. Bývá napsána nebo vytištěna na stočeném pruhu papíru, který je umístěný uvnitř válce.


Tibetský modlitební mlýnek je otočný dutý válec na povrchu krásně zdobený tepanou či vyřezanou mantrou. Každým otočením mlýnku jsou modlitby uvnitř i vně čteny a tím se budhovo učení roznáší do okolí.

Získal jsem s pozůstalostí velmi krásný tibetský modlitební mlýnek. Patřil ženě, která žila v Rakousku a mlýnek zjevně používala, protože uvnitř jsem našel její modlitby. Předmětu si nesmírně cením, protože vyzařuje energii. Chtěl bych vědět jestli někdo zde takový předmět užívá.


Mosazný modlitební mlýnek s papírovou mantrou, 25x6cm. Nebo si svou objednávku vyzvedněte gratis v našich kamennýc. Na povrchu válce zhotoveného většinou z kovu, řidčeji ze dřeva, je ozdobně vytepána, případně vyřezána mantra Óm mani padme húm. Tradiční buddhistický modlitební mlýnek , který si můžete pověsit na teď, ale také jenom položit na stůl. Uvnitř se nachází papírový váleček s mantrou Om mani padme hum.


Točení mlýnkem hromadí posvátnou mantru a přináší zásluhy. Lauriho vyhodili z práce a Kalle vynalezl moderní modlitební mlýnek , který je mechanický a počítač v něm má radit lidem nejen v otázkách víry. Proto se oba kamarádi vydají do Indie, Číny a Tibetu, aby se seznámili s trhem a potencionálními zájemci o modlitební mlýnky. Cesta se však záhy zkomplikuje a čeká je.


Super je též svítící záložka do knížky, multifunkční (jako švýcarský nůž :)). Audio čte Kajetán Písařovic. Hrdinové, svérázný vynálezce Kalle Homanen a jeho kamará nezaměstnaný Lauri Lonkonen, se pak dostávají na mnoho podivuhodných míst - do indického Dillí (prodávají patent na modlitební mlýnek , univerzální přístroj ke spáse lidstva), do Číny a do Tibetu, na laponské kezero Inari a také na Podzimní knižní veletrh do.


Prostopášný modlitební mlýnek začíná na skále vyčnívající z Baltského moře.

Na mlýncích jsou mantry, buddhistické symboly a modlitby bývají také napsány např. Otáčením mlýnku se vysílá modlitba do všech světových stran. Délka 25cm, průměr 5cm. Uvnitř je papírový váleček s posvátnou mantrou Óm Mani Padme Húm. Tradiční tibetský modlitební mlýnek s mantrou, kombinace dřevo - kov, výška 25.


Shangrila (Xianggelila) je malé městečko na severozápadě Yunnanu. Přijde vám název divný nebo povědomý?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky