čtvrtek 4. dubna 2019

Kde se pěstuje káva

Kávovníky totiž pro svůj růst potřebují značnou vlhkost – proto tropické podnebí, ale zároveň, zvlášť arabica, nepříliš vysokou teplotu – proto horské oblasti. Pěstování kávy se věnuje více než států světa, nacházejících se v pásu mezi obratníkem Raka a Kozoroha. Zatímco arabika se převážně pěstuje ve Střední a Jižní Americe, v Africe je produkce arabiky podstatně menší a asijské země vč. Indonésie pěstují až na výjimky téměř výhradně robustu.


Zde existuje oblast Kaffa, kde káva dodnes roste i divoce. Podle historie byla káva v období 13.

Takto se káva dostala do Arábie, která je považována za kolébku kávy – nápoje. Její pěstování bylo ještě před 1lety primární výsadou Arabského poloostrova a. Producenti výběrové kávy z různých koutů světa. Naše výběrovka je z těchto lokalit.


Když se řekne „kostarická káva “ bude se obecně myslet region Tarraz. Ve skutečnosti existuje mnoho dalších relativně neznámých oblastí, jako je San Juanillo a Palmares, kde také roste výběrová káva. Hlavní město: Guatemala City.


Zřídka kdy nese označení podle botanického druhu keře, na kterém byla vypěstována. Vyjímkou tvoří káva liberika, robusta, chari a bourbon.

Mnoho lidí se domnívá, že je např. Italská káva pěstována v Itálii. Opak je pravdou - káva je v Itálii pouze pražena. Mimo tuto oblast se mimo skleníky kávě. Po třech týdnech mytí, sušení a prohrabování se bobulky oloupají tak, aby zůstalo už jen zářivé kávové zrnko, které důvěrně známe.


Pak už je na pražírnách, aby zrnka připravila co nejlépe. O tom, jak se praží káva si můžete přečíst ve článku Vše o pražení kávy. Hawaii je jediným americkým státem, kde se komerčně pěstuje káva. Hawaii má optimální klima pro sklizeň Java Beans. Pěstuje se zejména robusta, nejvíce v oblasti Bak – bo, většinou na malých farmách.


Zde se pěstuje výlučně arabika odrůdy Bourbon, jež je velice kvalitní. Je měkká, chuťově jemná, pouze lehce nahořklá a má neobvykle. Jaké oblasti pás obepíná a ovlivňuje to, na jakém kontinentu se káva pěstuje , její chuť?


Představte si pásek, který obepíná celou zeměkouli. A je to pořádný pásek, protože překrývá skoro celou Afriku. Kde Kávový pás najdeme? Stanoviště v lokalitách mimo vinařské oblasti, kde se pěstuje réva jen na zahrádkách, by mělo být co nejvíce exponované k jihu a vhodný je rovněž mírný svah. Je výhodnější, když révu vinnou chrání ze severní strany stavba.


Proto ji můžeme vysazovat podél stěny domu.

Zpravidla to trvá osm měsíců, než se z jednoho kávového zrna vyvine rostlinka, která se může vysadit na pole, a – let do první sklizně. Když zčervenají kuličky na větvích kávovníku, nastupují česáči kávy. První květy se otevírají jen na několik dní v roce a vydávají líbeznou vůni podobnou jasmínu. Aby mohla být káva označena za výběrovou, musí splňovat řadu nezbytných kritérií. Charakter půdy, obsah jejích živin a typické mikroklima oblasti, kde se káva pěstuje , silně ovlivňují její chuťový profil.


Výběrová káva se sklízí zásadně ručním sběrem a po zpracování prochází tříděním a degustací. V zemi se sice pěstuje výhradně robusta, ale jestli máte zájem vyzkoušet něco ostřejšího, než jemňoučkou arabicu, právě vietnamská, tradičně připravovaná káva vám možná pomotá hlavu. Pellini Primárním cílem společnosti Pellini je poskytovat perfektní chuť při stále stejné kvalitě kávy.


Pěstování indické kávy je spojené s oblastí Mysorských hor, kde se pěstuje káva s jemným aroma a lahodnou chutí. Indická káva je charakteristická velkorysím tělem v kombinaci s elegantní kyselostí a jasnou sladkostí. Díky netradičnímu způsobu.


Káva voní po květinách a lese.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky