úterý 11. prosince 2018

Džezva příprava

Džezva příprava

Připravili jsme pro Vás video o přípravě kávy v džezvě, což je tradiční způsob přípravy kávy ve východních zemích. Původ a tradiční příprava. Tento způsob přípravy kávy je nejvíce rozšířen v arabských zemích, kde se setkáte s názvem cezve. Najdete ji ale také například v Řecku, Rusku a Indii.


Tradičně je džezva měděná a uvnitř pocínovaná. HRUBOST MLETÍ: velmi jemné. Ideální je umlít si kávu vždy čerstvou těsně před každou přípravou. Na džezvu se káva mele úplně jemně až na prach, takové mletí v podstatě doma nelze na běžném mlýnku docílit, proto lze buď doporučit mletí v obchodě (například u nás).


Není nad to si udělat čas na pořádnou kávu. Džezva na kávu, neboli turecky Ibrik či anglicky czezva, je starý způsob přípravy kávy, který se dnes využívá zejména v Turecku. Avšak turecká káva nabývá na popularitě i západních státech. Džezva – nezaměnitelná konvička s tepanými motivy Džezva není turek.


V rámci České republiky se nám při slovech turecká káva většinou vybaví zuby plné přeluhovaného lógru a pití nepřilíš kvalitní kávy, zalité vřelou vodou. Toto ale od džezvy rozhodně nečekejte. V džezvě se totiž káva nespařuje vařící. Džezva se připravuje stále stejným způsobem a příprava je malým obřadem.


Potřebujete jemně mletou čerstvou kávu, vodu a případně cukr. Příprava kávy v menší džezvě by neměla trvat déle než minut. Kávu poté rozlijte do předem nahřátých šálků (sedlina zůstane uvnitř džezvy) a můžete se dát do ochutnávání. Kde se dá džezva sehnat. Džezva je pravděpodobně nejstarší známý způsob přípravy kávy.


Ve světě je táké známá jako cezve nebo ibrik. Káva takto připravená je chuťově úplně něco jiného, než čeho dosáhnete zaléváním či tlakovou extrakcí. Obsahuje sedliny a to nemusí všem vyhovovat. Někdy se káva hodně sladí, nebo se při.


Nejčastěji bývá džezva měděná a uvnitř pocínovaná, směrem nahoru se zužuje, samotné hrdlo je však rozšířené a jeho součástí je hubička, jíž se káva snadno nalévá. Jedna z nejstarších a nejméně rozšířených příprav v našich domácnostech (ve světě známá také jako cezve nebo ibrik). Spíš než na běžné používání slouží džezvy k výzdobě interiérů, a to je velká škoda. Na horním okraji má rozšířený límec, kam může káva vyběhnout aniž by přetekla, a hubičku, která usnadňuje nalévání. K nádobce je přinýtována dlouhá rovná a často.


Vybírejte si Džezvy podle parametrů a srovnávejte ceny z internetových obchodů na Heurece. Džezva - tradiční příprava turecké kávy s použitím velmi jemně namleté kávy způsobem opakovaného převařování za přidávání cukru a koření. Nabízíme různé druhy pro Vaši spokojenost.


Jedním z těch nejstarších je příprava kávy v džezvě. Káva se dá připravovat mnoha způsoby. Je to vlastně typ varné konvice určené k vaření kávy. Při přípravě kávy v džezvě získá káva jedinečnou chuť, které jinak nedosáhnete.


Džezva (cezve) má původ v Turecku, kde se v ní káva připravuje již od poloviny 15. Budete tedy, logicky, potřebovat džezvu. Tady můžete vybrat i kávu. I zde se používá džezva ale káva se přidává právě až při varu a cukr se vkládá pod jazyk před každým douškem.


Ať už jsou odchylky jakékoli, vždy platí, že příprava kávy v džezvě a následné pití je jakýmsi rituálem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky