úterý 11. prosince 2018

Dřevěné formy na perník

Dřevěné formy na perník a marcipán Vyrábím ručně vyřezávané dřevěné formy na perník , marcipán, máslo a sýry. Optimalizováno pro Mozilla Firefox. Krása dřeva Jsem řezbář a loutkář, zabývám se těmito typy dřevořezby: formy na perník , marcipán, máslo a sýry loutky betlémy dýmky Ukázky prací: Perníkové formy Vyrábím dřevěné formy na perník a marcipán. Zde si můžete stáhnout recept pro výrobu perníčků, který je určen začátečníkůRecept na perník do dřevěných forem Dřevěné loutky ve. Tak jsem dneska byla na jarmarku řemesel v Havlíčkově Brodu.


Jsem úplně nadšená, protože tam byl řezbář z MORAVY (!!!) a prodával vyřezávané formy na perníky.

Vždycky jsem sehnala tyto formy jen v severních a východních Čechách - hlavně v Podkrkonoší a na Moravě ne a ne někoho najít. Tak mám z toho takovou radost, že vám to sem hned dávám. Před samotným vtlačováním těsta do formy se do kusu odleželého těsta ještě ručně vpraví co nejvíce mouky a oddělí se z něj kus, který se rozválí na asi mm silnou placku.


Ta se poté položí na formu a prsty důkladně vtlačí do reliéfu. Pozor, perníky se ve formách nepečou, pouze tvarují. Krásné vyřezávané formy na perníčky od pana Slavíka už nějaké mám,. Tyhle dřevěné formičky na perníčky obdivuji, musí to být titěrná práce.


Ručně vyráběná dřevěná forma na perník a marcipán vyrobena z ořechového dřeva. Srdce, podkovy a zvonečky.

Koníci, jezdci a kočáry. Mimina, kolébky a kočárky. Kousek po kousku ji pak palcem vtlačujte do formy. Po vytlačení je třeba motiv z formy opatrně vyjmout a syrový perník okrojit. Perníky pak pečte na plechu vymazaném včelím voskem při teplotě 1°C.


V průběhu pečení se potírají buď silně naředěným karamelem nebo ve vodě rozpuštěnou potravinářskou barvou. Formy se dělají z tvrdých dřev ovocných stromů, třeba hrušní, jabloní, švestek, třešní, meruněk, ořechů, ale i javorů, dubů, či jasanů. Dřevo musí být dobře vysušené, aby při práci nepraskalo.


Suší se po naštípání na čerstvém vzduchu, podle druhu 5-let. Po opracování vnějšího tvaru forem se k vlastní. Starožitné pečící formy a formičky na pečení.


Na této stránce naleznete starožitné pečící fomičky na pečení vánočního cukroví nebo formy na pečení bábovek. Kovové formy a formičky na našich stránkách nabízejí starožitníci i běžní prodejci z celé České republiky. Prodej starožitných forem na pečení i. Toto řemeslo, jako činnost vytvářející formy pro pečení do nich tlačených perníků, zaniklo vlastně s tradičním pernikářstvím asi na konci 19. Nahradila je výroba průmyslově vyráběných perníků.


V této době vznikala v naší zemi regionální muzea a pernikáři, likvidující živnost nebo jejich dědici viděli, že dřevěné formy mají historickou i. Bobčík Vítězslav, Podolí, pošta Kunovice kovářství. Böhmová Hana, Chrudim keramika točená na kruhu.

Buchtelová Hana, Hrubá Vrbka tkalcovství. Bukáček Zdeněk, Krouna soustružení. Jsme rodinná firma, která vyrábí tradiční perník vykládaný z dřevěných forem. Jedná se o perník dekorativní, který je zcela zhotoven ruční výrobou. Uvidíte formy které zhotovil Ing.


Také si budete moci tyto perníky zakoupit jako hezkou vzpomínku na Perníkovou chaloupku, nebo jako dárek pro přátele, či známé. Oldřich Kvapil z Hořic a uvidíte také jak se perník z dřevěných forem vyrábí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky