středa 4. července 2018

Rýže celozrnná

Celozrnná rýže je léčivá a na vitamíny a minerály bohatá obilovina. Obsahuje oproti bílé, obroušené rýži až čtyřnásobně více vlákniny. Také obsahuje více minerálů, někdy i víc než dvojnásobně. Týká se to hlavně hořčíku, fosforu a draslíku, ale.


Tématické fráze: celozrnná rýže natural jak se vaří celozrnná rýže vaření celozrnné rýže jak vařit celozrnnou rýži příprava celozrnné rýže jak uvařit celozrnnou rýži celozrnné rizoto jak uvařit celozrnou rýži celozrnna ryze natural vareni tmavá rýže jak se vari celozrna ryze celozrnná rýže natural recept.

Ne každý si uvědomuje, jak velký rozdíl je mezi celozrnnou a bílou rafinovanou rýží. Každý, kdo se stará o kvalitu vlastní výživy, by měl používat rýži celozrnnou (natural, pololoupaná), a to nejlépe v BIO kvalitě. Víte, kdy jakou vybrat? Krásně bílá - nelepivá.


Nebo naopak v rizotu škrobovitá, přesto pevná a uvařená přesně jak má být – al dente. Stejně jako tisíce zdravých receptů pro lepší zdraví. Začněte online kurzem zdarma.


Rýži uvaříme společně s kostkou bujonu a lžící olivového oleje podle návodu na obalu.

Po uvaření rýži scedíme. V hluboké pánvi rozehřejeme asi lžíci dvě oleje a cibulku osmahneme dorůžova. Přidáme papriku a chvíli.


Polobroušená rýže natural je stále velmi výživná. Bezlepková rýže celozrnná zpracovaná procesem zvaným pufování přirozeně bohatá na minerální látky, zejména na Magnézium a zinek, s jemným oříškovým aroma, která chutná jednoduše lahodně. Je dobrým zdrojem polysacharidů a bílkovin. Zdeňko, a nebyla to rýže celozrnná (natural)? Ta potřebuje ještě víc než půl hodiny.


Jinak opravdu netuším, proč by rýže neměla být tou dobou dobře uvařená. Zejména, pokud voda byla vroucí, pak by ani nízký žár plotýnky neměl vadit. Zkuste znovu s jinou rýží, snad to dopadne. Záleží na nás, jak moc nám uvařená rýže chutná.


V souvislosti se sportovní aktivitou bych doporučil rýži uvařit více, aby došlo k větší hydrataci organismu. Stranou si nakrájíme nadrobno cibuli, jemně osolíme, velmi krátce ji osmahneme na olivovém oleji, přidáme nakrájenou mrkev a hrášek, zlehka podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a dusíme přibližně min. V probíhajícím zimním období by tedy byla konzumace celozrnné rýže příjemnou posilou pro váš imunitní systém!


Je zdrojem antioxidantů, esenciálních aminokyselin, vitamínů E, B B B vlákniny, proteinů, komplexních sacharidů, zinku, vápníku, fosforu a železa.

Doporučuje se lidem trpícím chudokrevností. Celozrnná parboiled rýže ve středomořském stylu je zbarvena do červena díky pečlivě vybraným rajčátkům a rajčatovému pyré. Rýže černá celozrnná BIO 4g.


Navrch jsme přidali červenou a zelenou papriku, cuketu a jižní bylinky: tymián, rozmarýn a oregano. Krátkozrnná rýže se vaří stejným způsobem, ale není tak dobrá, protože obsahuje mnohem více škrobu. Hnědá celozrnná rýže se vaří o něco déle. Dlouhozrnná rýže neobsahuje příliš mnoho škrobu, takže ji během vaření nemusíte míchat.


Kvalitní celozrnná rýže. Hnědá rýže basmati vyniká jemnou vůní a chutí a vyšším obsahem živin. Můžeme ji použít jako přílohu či hlavní jídlo, ale také do studených jídel, např.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky