středa 17. května 2017

Svatojansky chleb

Plody (struky) rohovníku se pod názvem karob používají v potravinářství a ve Středomoří i ke krmení dobytka. Mají nasládlou chuť, neobsahují kofein ani jiné psychoaktivní látky a často se používají jako hypoalergenická náhrada mouky při bezlepkové dietě a ke kojenecké výživě. Znáte svatojánský chléb? Pod názvem karob či karobový prášek se dá koupit v prodejnách zdravé výživy.


Jde o rozemleté sušené lusky rohovníku obecného (Ceratonia siliqua), stromu, který roste v jižní Evropě.

Přinášíme recepty na karobová kolečka, fondán, perník a medvědí tlapky. Rohovník je v teplých krajích statným stromem. Jeho semena odedávna slouží jako potrava i pochoutka, jsou sladká a mají lahodnou chuť i vůni. Velmi snadno také klíčí, proto můžete svatojánský chléb pěstovat i jako zajímavou rostlinu doma v květináči. V létě se mu bude dařit na terase či zahradě.


Získává se mletím lusku na velmi jemný prášek, zvaný karobová mouka. Záchrana nejen pro alergiky na lepek, sóju a laktózu – to je karob.

Mohou si ho však dopřát všichni, kteří touží zdravě mlsat. Tento středomořský zázrak je přirozeně nasládlý a nabízí se jeho využití všude tam, kde bychom použili kakao. S tím rozdílem, že neobsahuje teobromin, psychoaktivní látky, kofein, má o třetinu méně kalorií a mnohem méně tuku než čokoláda.


Jako farmaceut jsem již během studia a potom v praxi získal vědomosti o chemických léčivech, jejich účincích, dobrých i špatných. Má sladkastú chuť, neobsahuje kofeín ani iné psychoaktívne látky a často sa používa ako hypoalergenická náhrada múky pri bezlepkovej diéte a na dojčenskú výživu. O jeho existenci jsem do nedávna neměla ani potuchy. Darovaný, exoticky vypadající lusk, ve mně vzbudil zájem zjistit více. V prášku získávaném z karobových lusků je zastoupen výhradně přírodní cukr, což se projevuje na jeho přirozeně sladké chuti, která se kakau podobá natolik, že jej v pečivu či sladkostech téměř nepoznáte.


Převážně se jedná o sféru výroby čokolády, cukrovinek, pečiva, nápojů, zpracování masa, mléka, ovoce a zeleniny, kosmetických přípravků apod. Ve starověku byly karobové boby považovány za velmi cenné, protože dobytku a ovcím, které byly těmito boby krmeny, se velmi dobře dařilo. Místo kakaového prášku se využívá proto, že jeho konzumací se do těla nedostává kofein, neobsahuje alergeny, methylxantiny ani theobromin, čili látky na povzbuzení, které nesvědčí dětem. Balení obsahuje semen Popis.


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Chovatelské potřeby pro domácí zvířata. Nakupujte online nebo v jedné z našich mnoha kamenných prodejen, kde můžete pořídit také svého nového mazlíčka.


Výborné doplňkové krmivo pro koně, ale i přežvýkavce,.

Home ♦ svatojansky chleb. Udělali jsme řebříček e-shopů, kde kopíte karobový prášek za nejlepší cenu. Bardog Adult Large Breed -EXP. Granule Adult Large Breed XL super prémium jsou navrženy tak, aby splňovaly veškeré požadavky na výživu velkých plemen dospělých psů.


Lusk má hnědou barvu a je možné jej sekat, drtit či mlít. Pro koně je vhodná drcená struktura. V zemích, kde se rohovník hojně pěstuje je častým krmivem pro zvířata, hlavně koně. Rádi mlsáte a nedokážete odolat čokoládě? A víte o tom, že existuje čokoláda, kterou si můžete dopřát i když držíte dietu?


Zdravou alternativou čokolády je karob zvaný také svatojánský chléb, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Karob je plodinou velice starou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky