čtvrtek 18. května 2017

Přívod vzduchu ke krbu

Ke správnému spalování paliva v kamnech nebo krbu potřebuje oheň velké množství kyslíku a správný tlak. Pokud nejsou kamna nebo krbová vložka napojena na externí přívod vzduchu , pak si spotřebič bere vzduch pro hoření z místnosti. V té pak logicky ubývá kyslík. Abychom ho dodali zpět do místnosti, musíme vyvětrat, což vede ke ztrátám tepla. Stavební připravenost – podlaha, zdi, komín, vzduch pro spalování.


V dnešním pokračování si řekneme, jaké požadavky musí splňovat místo a prostor,.

Externí přívod vzduchu pro spotřebiče na tuhá paliva je fénoménem dneška. Takto přiváděný vzduch slouží pouze k hoření v topeništi, neslouží k rozvádění tepla po domě ani neplní žádnou jinou funkci. Jak udělat přívod venkovního spalovacího vzduchu (CPV) Krby nebo krbová kamna nutně vyžadují dostatek spalovacího vzduchu pro hoření.


Animace přívodu vzduchu na hoření komínovým systémem CIKO TEC. Vzduch se při průchodu komínem předehřívá a může tak zvyšovat účinnost spotřebiče. Spotřebič má obvykle v zadní části speciální externí přívod vzduchu , ke kterému je pomocí kanálu vzduch pro hoření přiveden.


Sice hoří tak na ale hoří. Tak nevím jestli ta nětěsnost je kvůli firmě BeF a nebo jestli je tam kvůli bezpečnosti, například aby v krbu nevznikly plyny, které by se vznítily až po otevření krbových dvířek. Kudy je nejlépe vést přívod vnějšího vzduchu do krbové vložky.

V projektu mám přívod udělaný 100mm KG trubkou vedenou v podlahovém polystyrenu. Zakončení přívodu vzduchu. Pokud přívod venkovního vzduchu začíná na fasádě, ve sklepě, na půdě apod.


To se udělá jednoduše zakrytím vhodnou plastovou mřížkou. Jenomže pokud bychom mřížku osadili přímo na rouru, tak vlastně lamelami mřížky. Přívod spalovacího vzduchu ke krbům 1. Před spalováním jakéhokoliv paliva, především dřeva, musí odborník stanovit parametry vzduchospalinové cesty, tj. Vhodné je, když může být třeba pod krbem předehříván. Přivádí se do krbové obestavby, nebo se přímo napojuje na krbovou vložku, jestliže je k tomu přizpůsobena.


Krbové vložky a kamna vyžadují dostatek spalovacího vzduchu pro hoření. Kyslík ze vzduchu se zúčastní hoření, přemění se na kouřové spaliny a vyletí ven komínem. Množstvím dodávaného vzduchu regulujeme intenzitu a rychlost spalování dřeva. Krbová kamna - přívod vzduchu z místnosti nebo z v. Přivedl jsem si pod základovou deskou trubkou vzduch ke krbové vložce, ale protože jsem o tom nic nevěděl, tak má průměr jen 6-7cm.


Potřebuji vědět jaký průměr roury je vhodný jako externí přívod vzduchu k budoucí krbové vložce. Zdravím, mám v plánu pod. Jak správně topit dřevem , aby mělo co největší účinnost?


Může být v něčem měkké dřevo na vytápění lepší?

A proč není dobré v topeništích příliš omezovat přívod vzduchu ? Ideální je počítat s použitím krbu už v projektu. Pak je možný přívod vzduchu zabudovat přímo do podlah. Podle něj je možné najít řešení i při rekonstrukcích. Většinou se můžete probourat do sklepa, garáže, na fasádu, použít. Potrubí můžeme díky obdélníkovému tvaru dobře schovat do podlahy.


V době, kdy se v krbu netopí, by mělo být možné přívod vzduchu zcela. Chci externí přívod vzdchu ke krbové vložce o výkonu max 10kw. Určitě bych chtěl externí přívod vzduchu už v základové desce o průměru 100mm.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky