čtvrtek 8. listopadu 2018

Vareni na pare

Umění každého kuchaře je více či méně závislé na vybavení kuchyně a na způsobu přípravy pokrmů. Většinu receptů, nebo samotných surovin můžeme připravovat hned několika způsoby. Například maso lze péct na pánvi, na ohni, na grilu, v alobalu v uhlících a nebo v páře.


Vareni na pare

Stejně tak zelenina se dá připravit výše uvedenými způsoby. Nouzový recept hlavně pro ty, kteří žijí v cizině, kde se dá z mouky sehnat jen hladká. Na víku a stěnách nástavců se sice sráží voda, ale ta nekape na potraviny, nýbrž stéká po stěnách zpět do spodního hrnce. Různé typy parních hrnců.


Pokud uvažujete o koupi parního hrnce, nabízí se jak elektrické parní hrnce, tak i hrnce, které využívají sporáku (postaví se na sporák a vaří se). Postačí vám větší hrnec a obyčejný pařáček, který máte doma třeba na knedlíky. Do hrnce nalejte tolik vody, aby dosahovala těsně pod dno pařáčku.


Na pařáček položte potraviny, které chce uvařit. Na to tieto dochucovadlá rozhodne pri príprave zeleniny či mäsa na pare nezabúdajte! Okrem toho môžete jedlo dochutiť aj nejakou zdravou omáčkou, jogurtovým dresingom či čerstvou citrónovou šťavou. Na zeleninu pripravenú na pare môžete nakoniec pridať aj kúsok masla či lyžičku kvalitného olivového oleja. Varenie v pare totiž nevyžaduje žiadne znalosti a skúsenosti.


Jediné, čo odporúčam je nakuknúť do návodu na použitie. V ňom sa dozviete, koľko minút máte variť ktorú potravinu, aby nebola surová. Losos na pare je rýchle a veľmi chutné jedlo. Lososa buď v celku, alebo filet vložíte do parného hrnca. Jahody můžeme zaměnit za námi oblíbené ovoce.


Naň položíme kúsky mrkvy, zeleru a kapusty a varíme všetko pod pokrievkou v pare asi minút. Recept na měkoučké ovocné knedlíky. Potom pridáme celé hráškové struky a varíme všetko ďalšie minúty. Na záver rozložíme na zeleninu marinované tofu, posypeme ich horčicovými semienkami a varíme ďalšie minúty.


Všetko dáme na tanier, premiešame a podávame. Pri varení nepotrebujete olej a aj preto je varenie na pare oveľa zdravšie. V parnom hrnci môžete mať obed hotový aj za – minút. Potom hrniec vypnúť, na plátky mäsa položíme polku kompotovanej broskyne a plátok syra, prikryjeme pokrývkou, ale už neparíme – necháme len minút syr roztopiť.


Vareni na pare

Na varnej doske pripravíme omáčku z broskyňovej šťavy a taveného syra, mierne zahustíme hladkou múkou a vodou. Dokážu varenie zjednodušiť, na to aby ste sa v pare naučili variť ich však nepotrebujete. Vystačíte si s obyčajným hrncom, do ktorého vložíte parák. Je iba na vás, či siahnete po klasike na knedľu, cedníku na cestoviny, alebo sa vyzbrojíte parákom z bambusu. V oboch prípadoch je dôležité, prehnať cez ne dostatok pary.


Kuře naporcujeme na menší kousky (prsa rozkrojíme). Do misky skládáme porce kuřete, na kolečka nakrájený pórek, na poloviny překrojené žampióny. Navrch nasypeme koření, jemně osolíme. Vše pokapeme slivovicí. Misku dáme na pařák do většího hrnce s vroucí vodou a přikryjeme.


Vareni na pare

Hrniec prekryjeme tkaninou, zakryjeme pokrievkou a necháme zovrieť vodu. Medzitým rozpustíme maslo. Na trhu sú už veľmi komfortné parné rúry. Vaření v páře °C, čas minut. Spoločnosť Miele napríklad uviedla na trh niekoľko typov týchto rúr a všetky majú spoločné jedno – jedlo v nich sa neprevarí a na rozdiel od varenia na varnej doske, na proces prípravy nemusíte neustále dozerať.


Vareni na pare recepty, které budete milovat. Podobné recepty jako Losos vařený v páře s avokádovým salátem a bramborem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky