pátek 23. listopadu 2018

Sýr na fondue

Hrnec na fondue vytřeme stroužkem česneku, vložíme strouhaný sýr a podlijeme asi dl vína. Za stálého míchání pomalu zahříváme a rozpouštíme sýr. Jakmile se sýr rozpustí, podléváme vínem, abychom dostali nakonec hustější omáčku. Nespěcháme, trvá to asi půl hodiny, záleží na sýru.


Mezitím se společností konverzujeme, popíjíme víno. V silnostěnném těžkém kastrůlku uveďte na mírném plameni k varu většinu vína s česnekem. Po hrstech zašlehávejte sýr a nechte ho na mírném plameni za stálého míchání rozpustit. Po každé várce prošlehejte dohladka. Je-li třeba, přidávejte po lžících zbylé víno.


Přesuňte do nádoby na fondue a udržujte teplé. Nádoba na fondue sa najprv vytrie strúčikom cesnaku. Až potom sa vsype strúhaný syr a šťava a mieša sa, podlieva bielym suchým vínom podľa potreby.


Roztavený sýr příliš nemíchejte, stačí jen ze strany na stranu, lépe se tak rozpustí. Smíchání strouhaného sýru se škrobem pomůže udržet sýr roztavený. Malé množství citrónové šťávy pomáhá sýr rozpouštět.


Dnes je považován za národní specialitu a těší se velké popularitě. Do horkého začněte přidávat drobně nakrájený sýr a zahřívejte na malém ohni. Fondue je ideální pokrm pro. Postupně za stálého míchání se v nádobě začne během až minut vytvářet směs.


Sýr na fondue

Na talířky naskládáme veku nakrájenou na kostičky. Na vidličku napichujeme kousky veky a namáčíme do sýrové hmoty. Občas promícháme, aby nám sýr nesedal na dno. Podle typu si můžete doma připravit masové fondue , případně fondue z čokolády nebo sýrové fondue. Výrobním materiálem je převážně keramika, nerez a sklo.


Sady na fondue pro každou příležitost. Sada na fondue obsahuje vidličky z nerez oceli s barevným plastovým zakončením. Snáze tak rozpoznáte, komu patří která vidlička.


Sýr na fondue

TimeLife Set na fondue keramika součástí najde využití nejen při rodinných oslavách, ale i romantických večerech ve dvou. Nejprve vaříme ve vodní lázni na mírném ohni. Když se sýr rozpustí, přidáme jablečné víno, muškátový oříšek, cayenský pepř a vše dobře promícháme.


Nakonec přidáme na kolečka nakrájenou, na másle osmaženou cibulku. Na sýrové fondue se používá velké množství druhů sýra. Ve Švýcarsku je zvykem míchat dva nebo více druhů, zejména ementál, gruyère, vacherin fribourgeois a appenzeller, ve francouzském Savojsku se pak pro takzvanou fondue savoyarde tři druhy sýra – ementál, comté a beaufort.


Dno a stěny nádoby na fondue vytřete rozpůleným stroužkem česneku, zbytek najemno nasekejte, vhoďte do nádoby a přilijte víno. Zahřejte na sporáku těsně pod bod varu a postupně vmíchejte dřevěnou vařečkou kostičky sýra, dokud se sýr úplně neroztaví. Vsypeme kousky sýra se strouhaným muškátovým oříškem a mícháme, až vznikne omáčka. Nádobu na fondue vytřeme chilli papričkou, vlijeme víno a zahřejeme. Dohustíme škrobovou moučkou rozmíchanou s troškou vína, krátce povaříme a dolijeme brandy.


Dneska vypadá fondue tak, že se na hořáku v rendlíku rozpouští sýr a do něj se namáčí chléb nebo jiné pečivo, ovšem sofistikovaněji, na dlouhých vidličkách. Sýr s pečivem na vidličce. Sýrové fondue je typickou švýcarskou specialitou. Je to pokrm nejen pro labužníky, ale zpříjemní i sezení s přáteli.


Dalo by se říct, že sýrové fondue je společenským pokrmem pro rodinu, přátele i jiné hosty. A potřebujete k tomu jen jediné - sadu na sýrové fondue. Například na pivní fondue určitě použijeme tvrdý ementálský sýr , světlé pivo, hořčici a pepř.


Pokud do sýrové taveniny přidáme česnek, víno, citronovou šťávu, sůl a pepř, připravíme tak selské fondue. A přidáním cibulky šalotky a kousku másla zase fondue cibulové. Jednoduše se chuti a nápadům meze nekladou.


TESCOMA prostřednictvím exkluzivních souprav i originálních receptů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky