pátek 9. listopadu 2018

Sklenice na okurky

Na dno sklenice dáme kolečka mrkve, čtvrtku menší cibule, snítku kopru, doplníme okurkami a vším ostatním. Sklenici dolijeme studenou vodou. Zavíčkujeme a zavařujeme obvyklým způsobem. Na dno každé sklenice dáme cukr, sůl, koření, ocet a pak rovnáme okurky , které prokládáme zeleninou, koprem a listem.


Až máme sklenici plnou, zalijeme ji horkou vodou, zavíčkujeme a narovnáme do zavařovacího hrnce. Přivedeme k varu a od té doby sterilujeme pouhých minut při 100°C.

Ta zabrání otloukání sklenic o sebe a více je bude utěsňovat. Navíc sklenice nebudou stát přímo na zahřívaném dnu. Dbejte na to, ať voda v hrnci dosahuje tak do.


Tento nálev na okurky na jednu sklenici se používá, když nám při zavařování okurek zbyde jedna nebo dvě sklenice , ale nestačí nám nálev. Nebo také když zavařujeme menší množství okurek a nevyplatí se nám nálev vařit. Já to také někdy používám, když mi ve skleníku dozraje menší množství okurek. Tak přidávám ještě deset různých receptů na nakládané okurky , jak jsem je během let vystříhala z různých časopisů a novin. Koření do sklenice : hřebíček, bobkové listy, kuličky.


Připravte nálev a povařte asi minut.

Do poloviny sklenice narovnejte okurky (ty větší), dále přidejte kolečka cibule, koleček mrkve, kostiček křenu, celerovou nať a kopr, dorovnejte okurkami (malými) a zalijte. Sterilujte minut na °C. Z uvedených surovin svaříme nálev - necháme vychladnout.


Vše zalijeme vychladlým nálevem. Nálev ze tří litrů vyjde. Nejprve si očistím okurky a umyji sklenice a teď to hlavní,dám si vařit jakýkoliv nálev a ten nechám stále vařit,do menšího kastroulku s dám pod pokličku vyvařovat víčka,a zapnu si el troubu na 1st. Do každé sklenice , na koření, zeleninu a kopr, pečlivě složíme oprané okurky.


Okraje sklenice otřeme papírovou utěrkou a zavíčkujeme. Okurky zalijeme vychlazeným nálevem. Na dno velkého hrnce nebo hrnce na zavařování položíme utěrku. Na utěrku postavíme naplněné sklenice a. Zelenina do každé sklenice : 2–kolečka cibule ( na dno větší, pak, co se vejde – nešetřit!), 6–úzkých klínků (dobře se strkají mezi okurky ) nebo koleček mrkve, velké kolečko křenu, na ozdobu proužek červené papriky. Pak do každé z nich napevno nacpěte okurky nebo je nakrájejte na kolečka a vršte do sklenic.


Pomoci nám může i myčka na nádobí. Zavařujeme minut na stupňů. Plné sklenice do ní naskládejte a zvolte program na stupňů nebo nějaký delší na 60. Opravdu výborná praktická sklenice a zároveň výrazná dekorace do kuchyně. Nabídněte třeba návštěvě k různým pokrmům vlastní okurky z této neobvyklé sklenice.


Doplníme okurky až navrch a vůbec nevadí ,když ta horní překrojíte.

Zalijeme nálevem až těsně pod víčko ,uzavřeme a sterilujeme při stupních až minut podle velikosti okurek. Na dno do sklenice vložím 1-kolečka mrkve, 1-kolečka křenu, 1-plátky cibule, kousek okvětí nebo snítky nebo stonku kopru (vše podle velikosti) a na to naskládám umyté okurky , zaliji vychladlým nálevem. Pokud sbíráte na zahrádce okurky postupně jako letos já, tak je lepší dělat nálev po sklenicích, než vařit litry nálevu najednou.


Přináším vám proto rozpis ingrediencí na jednu sklenici. Je to šikovné a nejste omezeni větší dodávkou nebo úrodou. Potřebujeme vlažnou nebo teplou vodu, měla by být převařená.


Anebo sůl nasypeme do sklenice na okurky a pak zalijeme teplou vodou. Voda si sůl sama rozpustí. Pak dáme navrch kůrku nebo patičku chleba, která zabezpečí přítomnost kvasinek, které začnou okurky měnit ve výborné kvašáky. Dóza sklo patent BELA l.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky