středa 28. listopadu 2018

Příprava kávy v moka konvičce

V Itálii, zemi, kde si umějí kávu vychutnat, je doma v domácností. V Česku začínají být „trendy“ teprve v posledních několika letech. Příprava kávy v Moka konvičce První díl seriálu Příprava kávy doma. Namelte kávu na jemnější hrubost (odpovídá cca hrubosti písku), příprava kávy v moka konvičce není náchylná na přesné mletí.


Vložte trychtýř a nasypejte do něj potřebné množství mleté kávy.

Na šálky moka kávy potřebujete g kávy a cca 1ml vody. Sítko na kávu by mělo být vždy plné, zarovnané po okraj. Je potřeba po celou dobu přípravy být u ní. Pokud by se stalo, že ji necháte na plotně příliš dlouho, káva by se mohla spálit a její chuť by byla hořká. Kvalitou sice nedosahuje vlastností espressa, ale je vhodnou variantou pokud si domů nechcete pořizovat drahý kávovar.


Kvalita výsledné kávy záleží především na teplotě - nikdy nesmí dojít k přepálení. Moka konvička patří zcela právem do našeho výčtu nejběžnějších metod domácí přípravy kávy. Ačkoliv nemůžeme říct, že by patřila k nejlepším a nejšetrnějším metodám, jak si doma připravit dobrou kávu plnou originálních chutí, je nesmírně populární a přinesla doslova kávovou revoluci do nespočtu domácností.

Alfonso Bialettim, po němž se jmenuje i firma, která je doposud vyrábí. V tomto článku se podíváme na moka konvičky podrobněji. Zjistíme, jak fungují a jak v nich připravit lahodnou kávu. Jednalo se o alternativní. Návod na přípravu kávy v moka konvičce.


Určitě jste si všimli, že množství vody a kávy určil výrobce kávové moka konvičky již při její výrobě. K jejímu označení přidal počet porcí - jednu, dvě, tři, čtyři, šest, devět či dokonce osmnáct, přičemž na každou z nich počítá se až ml vody. Do spodní části nalijte čerstvou studenou vodu těsně pod přetlakový ventil.


Do sítka nasypte středně hrubě namletou kávu až po okraj, neutlačujte ji, pouze zarovnejte. Pevně našroubujte horní část moka konvičky a dejte na vařič. Káva začne po pár minutách vytékat do horní části.


Pojďte se podívat na historii a současnost nejoblíbenějšího kávovaru na světě. Stará zrníčka kávy se totiž rády zachytávají. Moderním, světle praženým arabikám nesvědčí bod varu, bez kterého se jednoduše neobejdete.


Spodní část naplňte vodou po rysku. U konviček bez rysky, po ventil.

PŘÍPRAVA KÁVY V MOKA KONVIČCE. Skládá se ze tří částí: ve spodní je voda, v prostřední mletá káva a do horní části vytéká kávový extrakt. V dnešní době existuje velké.


Výhodou moka expressu je, že připravenou kávu v něm můžete nechat delší dobu (na rozdíl třeba od french pressu a jiných metod). Káva už po přípravě nepřijde do kontaktu s lógrem. Sami jsme se spálili, když jsme byli nabití energií z úžasné kávy a vrhli se na pořádek v kuchyni. Jak funguje moka express?


Tip z pražírny: V moka konvičce připravíte vždy tolik porcí, pro kolik je určena. Pokud je určena pro výrobu porcí, nemůžete do ní nasypat jen poloviční dávku kávy a připravit nápoj pro dva.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky