pátek 2. listopadu 2018

Pwm regulace otáček

Další hračka do mé sbírky EBAYových nákupů. Tentokráte jsem se rozhodl pořešit odvětrávání počítačové bedny. PWM ( pulse width modulation ) regulátory se používají na regulaci otáček stejnosměrných motorů. Jedná se o regulaci využívající změny šířky proudového impulzu do motoru, tím se liší od občj. Při pulzní regulaci zůstává.


Takže, napěti — kolem 12V, proud — asi tak 100A max. Stabilizace otáček , naštěstí, není zapotřebí. Blokově bych rozdělil regulátor na výkonový blok a blok generaci PWM -signálu. Generovat PWM budu pomoci timeru 555.


Stmívač je určen pro spinání střídavého napětí, které může přenášet proud až do 8A. PWM regulátor otáček motoru s LED displejem. Podporované jsou stejnosměrné motory, kterým můžete pomocí potenciometru nastavit PWM modulaci v rozsahu až 1 střídy signálu.


Konstrukce regulátoru s obvodem 5nabízí snadné řízení otáček stejnosměrných motorů (ventilátorů, žárovek, topení) na principu pulzního řízení s proměnou frekvencí a střídou ( PWM ). Regulátor používám s mikrovrtačkou, při napájení 12V a max. Je malý, plně funkční a za málo peněz hotový a to bez práce. PWM ( Pulse Width Modulation ) reguluje otáčky pomocí krátkých tvrdých pulzů. Díky tomu lze dosáhnout daleko nižších otáček (u lineární regulace musíme dbát na počáteční roztočení ventilátoru) a tepelná.


Regulator používá PWM (pulzně šířková modulace) využívající změny šířky proudového impulzu do motoru. Pokus o regulaci stejnosměrného komutátorového motoru z pračky se sériovým buzením. Lze regulovat na konstantní otáčky. Moment je v rozsahu regulace konstantní. How to make SLIDING GUIDE for TABLE SAW ️ SLIDER⬅️ EXACT Cuts #128512; - Duration: 14:30.


Pwm regulace otáček

PWM (pulsně šířková modulace) regulátor stejnosměrného napětí. Zapojení neobsahuje zpětnou vazbu pro udržení nastavených otáček. Obousměrný regulátor otáček pro stejnosměrné DC motory - PWM 6V-30V 6A Slouží pro regulaci tepelných spotřebičů, zdrojů světla (mimo žářivky a úsporné žářovky), otáček motorů (mimo jednofázové asynchronní s kondenzátorem).


K použití u vozíků, přívěsů, elektrických kol, motokár nebo při jiných průmyslových aplikacích. PWM (Pulse Width Modulation) regulátory se používají na regulaci otáček stejnosměrných motorů. Silent Wings 120mm, PWM - BL066. Výhodou pulzního řízení oproti lineárnímu je snížení výkonové ztráty regulátoru na minimum a zachování kroutícího(točivého) momentu motorku, což umožňuje provozovat motorek od velmi nízkých otáček.


Nyní už je jasné proč právě PWM a můžeme se pustit do stavby. Zvolil jsem trochu odlišnou variantu než běžnou. Plynulá regulace počtu otáček nízkonapěťových elektromotorů.


Tyto motory najdou využití hlavně ve stejnosměrných vrtačkách, modelech aut, pohonech stěračů, tak jako u elektrického nářadí. Super tichý 14cm ventilátor s S-FLOW lopatkami dodává o více vzduchu než standardní ventilátor při stejné rychlosti. Vyšší výkon spolu s PWM řízením otáček umožňuje regulovat hluk ventilátoru na minimum.


Regulace otáček (EC motor, frekvenční měnič). Použít lze kabelové redukce, která rozbočí klasický napájecí konektor MOLEX na více ventilátorů ovšem bez možnosti plynulé regulace otáček. Pokud připojíte ventilátor na 12V větev (žlutou), bude se otáčet maximálními otáčkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky