pátek 2. listopadu 2018

Energetické třídy spotřebičů

Výrobci jsou povinní uvádět na spotřebičích, do jaké energetické třídy patří. Dlouhodobým cíle Evropské unie je snižovat energetickou náročnost spotřebičů. Proto je například od 1. Na rozdíl od zmíněných praček a sušiček se u hybridních spotřebičů pohybujeme v otázce energetické třídy v rozmezí písmen A–G, nejlepší třída je tedy A. Energetické třídy spotřebičů : Která se skutečně vyplatí?

Z energetického štítku můžete vyčíst spotřebu elektřiny pro cyklus praní i spotřebu elektřiny pro cyklus praní a sušení. Jejich účel je však vždy stejný – ukázat energetickou náročnost zboží a pomoci zákazníkovi při výběru. Možná si řeknete, že nemusíte mít nejnovější model televizoru či ultra moderní ledničku.


To je sice pravda, ale za co byste neměli váhat připlatit, je úsporná energetická kategorie. A pro myčky o kapacitě sad nádobí a. Každá kategorie spotřebičů má svou metodiku stanovení energetické třídy. Metodika by měla odpovídat běžnému používání spotřebiče v domácnosti.


Například u praček výpočet zahrnuje plný prací cyklus °C ale také praní i při teplotě na °C a při poloviční náplni.

Rozdělení do energetické třídy záleží na dvou faktorech: na spotřebě energie, na velikosti produktu. Jsou-li tak dvě lednice se stejnou spotřebou, avšak jedna je menší a druhá větší, bude právě ta menší energeticky méně náročná. Průkaz energetické náročnosti budovy (v médiích mylně uváděný jako energetický štítek). Hlavním cílem energetických štítků je možnost rychlého porovnání spotřebičů (domů) a odhad nákladů za x let provozu. Jsou mezi nimi například chladničky, světelné zdroje, televizory či klimatizace.


Každý spotřebič je pochopitelně jiný. Aby bylo možné srovnávat elektrospotřebiče z hlediska energetické účinnosti, zohledňuje se při zařazení do energetické třídy více parametrů. Při koupi domácích spotřebičů , elektroniky nebo dokonce žárovky narazíte na tzv.


Na etiketě jsou uvedeny mezi jinými třídy , které určují energetickou efektivitu daného spotřebiče. Jsou označovány písmeny A až G, přičemž platí, že písmenem A jsou označovány hospodárné spotřebiče, zatímco písmeno G je pro daný spotřebič nejhorší známkou. Tedy v dnešním článku se zaměříme na energetické třídy spotřebičů. Předně se podívejme, kde hledat údaje o energetickém označení přístroje. Všechny potřebné hodnoty jsou uvedeny na tzv.


Nejde přitom o nic jiného, než o označení energetické náročnosti toho daného spotřebiče. Značení spotřebičů energetickým štítkem je dnes již povinné v celé Evropské unii. Podstatné jsou i energetické třídy , do kterých se spotřebiče zařazují.

Toto zařazení do tříd je povinné a dané směrnicemi Evropské unie. Informace o energetické třídě daného elektrického spotřebiče najdete na energetickém štítku. K určení energetické náročnosti také slouží energetické třídy , které informují o energetických vlastnostech a jsou stanovovány Evropskou unií. Označení energetické třídy je jeden z údajů, které se nachází na energetických štítcích.


U televizorů stále existuje stupnice od A. Jaká ale úspora může za rok být? Evropská unie postupně zakazuje výrobu a prodej méně úsporných spotřebičů. Nejúspornější je třída A.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky