středa 6. června 2018

Čištění sporáku

Připečená mastnota od jídla na sporáku je nevzhledná, tmavá, rezavá a odpuzující. I když kamna po každém vaření omyjeme a čas od času tomu věnujeme důkladnější pozornost, drhneme a drhneme, kýžený výsledek to není. Povrch plynového sporáku čistíme normálně.


V ideálním případě ho otřeme pokaždé, kdy nám něco překypí a nebo ho při vaření pokapeme. Pak většinou stačí po sundání roštu jen otřít hadříkem či houbičkou namočenou v teplé vodě s nějakým saponátem.

Bez trouby a sporáku si kuchyň nedokážeme představit. A je úplně jedno, jestli se jedná o sklokeramickou desku s troubou, plynový či elektrický sporák. Pokud tento spotřebič pokrývá mastnota, zbytky připáleného jídla, nevzhledné fleky, moc parády ani užitku neudělá.


Jak tedy vyčistit kuchyňskou troubu i varnou plochu. Dvířka jsou jednoduše rozložitelná jen ve třech krocích a můžete je tedy snadno vyčistit i mezi jednotlivými skly. Podívejte se, jak na to. Nepatří čištění sporáku mezi vaše oblíbené činnosti?


Trápíte se a výsledek i tak není uspokojivý?

Vyzkoušejte tento rychlý trik, který vyčistí špínu a mastnotu bez námahy. Jednoduchý trik, se kterým vyčistíte i velmi znečištěný sporák za pár sekund! Nejlepší je čistit sporák a troubu pravidelně, po každém pečení či vaření.


Ne nadarmo se říká, že čistit plynový sporák je zdaleka ta nejhorší práce. Nic vám nebrání pustit se do čištění houbičkou nebo drátěnkou a jarem. Ale nejspíš si poškrábete všechny části sporáku a po půldenním drhnutí vám upadnou obě ruce.


Spontex Magic Hallo čistící poduška z jemné ocelové vlny se saponátem odstraní nečistoty. Tuto otázku jsem pokládala v záři a dostala jsem spoustu velmi dobrých a podnětných odpovědí. Stačí, když si zadáte do modrého rámečku hořáky u sporáku , a můžete si je přečíst. Každá hospodyňka někdy stála před problémem, jak z trouby dostat připečené zbytky jídla a skvrny od omastku. Není to totiž jednoduchý úkol, zvlášť proto, že většina volně dostupných přípravků na čištění trouby stojí sice balík, ale tak úplně nefunguje.


Zajímalo by mě proč se na mém starším plyn. Aby se zabránilo vzniku pruhů, je vlhkost odstraněna suchým hadříkem. Za zmínku stojí, že všechny tyto tipy jsou důležité pro čištění indukčních sporáků. Vlastnosti čištění závisí na materiálu povrchu.


Volba prostředků závisí na materiálu, z něhož je. Obsažená nanotechnologie zajistí vytvoření nano vrstvy.

Zkuste se podívat zblízka na knoflíky u sporáku. Výměna ovládacích knoflíků u sporáku Mora. Zkoušel jsem to s menším násilím, ale nedalo se to. Zapínání a vypínání a ovládací knoflík způsobu.


K čištění sporáku nepoužívejte parní čistič. Po pečení stačí zmačknout jeden knoflík a teplota 5°C se o vše. Drobnou výhodou kombinovaného sporáku Mora je program EcoClean, který slouží k usnadnění čištění. V ostatních ohledech se sporák drží dobrých standardů, ke kterým patří deska se čtyřmi hořáky, elektrickým zapalováním a bezpečnostní pojistkou a trouba s pravým horkovzdušným pečením. A protože jídlo obvykle „uteče“ v nejméně vhodnou chvíli, třeba když je pokrm těsně před dohotovením, k čištění sporáku se většinou dostaneme až se zpožděním, a tak nečistoty mají dost času důkladně zaschnout.


Sporáky patří mezi kuchyňské spotřebiče s nejdelším životním cyklem. Umýt okna, vytřít šuplíky, vydrhnout podlahu. To vše se dá přežít, ale nejhorší je (podle nás) čištění špinavé trouby. Vyzkoušeli jsme, jak si povede při úklidu ocet a zda bude stejně účinný jako běžný čistící přípravek.


Snadné čištění trouby umožní speciální water systém.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky