pátek 23. prosince 2016

Domácí chleba z droždí

Nejraději a hlavně kvůli chuti a vůni peču chléb kváskový, ale občas není čas a je potřeba na změnu plánů reagovat rychle. Když vás někdo pozve třeba na grilovačku a chcete přinést dobrý chléb s láskou pečený, tak se vám bude hodit tento recept. V současné době je v obchodech nedostatek droždí , protože řada z nás si začala péct domácí chleba , rohlíky i buchty, a tak jdou kvasnice na odbyt. Nezoufejte – tady jsou tipy, jak kvasnice nahradit a během pár dnů si můžete vyrobit i vlastní droždí či domácí kvásek.


Jednoduchý chleba z droždí : fotopostup.

Upéct si domácí bochník není nic těžkého i bez kvásku. Postup pečení tohoto chleba je velmi jednoduchý a zvládne ho i naprostý začátečník. Pro přípravu není zapot.


K pečení chleba potřebujete droždí. A můžete použít čerstvé, sušené nebo instantní. Můžete je libovolně v receptech zaměnit a platí poměr: gramů čerstvého rovná se lžíci sušeného granulovaného droždí. Obě vykynou v teplotě maximálně do stupňů Celsia.


Domácí droždí z hroznů révy vinné.

U hroznů je důležité je nemýt, protože to vymyje kvasinky, které se pokoušíte pěstovat. Hrozny normálně ručně rozdrťte a umístěte. Vyberte si ze stovek receptů na Domaci chleba ze suseneho drozdi, které se vám budou snadno a rychle vařit. Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření Domaci chleba ze suseneho drozdi. Užijte si objevování nových porkrmů a jídel z nejlepších Domaci chleba ze suseneho drozdi receptů z čech i ze světa.


Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi minut.


Plech vymastíme sádlem, na něj položíme bochánek z vykynutého těsta a necháme přikryté utěrkou opět kynout asi minut. Pečení chleba doporučuji nejprve krátce při vysoké teplotě, rozhodně nad 200°C, já dávám mezi 2a 240°C (pece na chleba v pekárnách mají cca 300°C) a po zhruba 5-minutách stáhnu na 15 ale než teplota tolik poklesne, chléb je hotov. Kontrola poklepáním na spodek chleba - jestliže zní dutě je hotový. Začala jsem pečením chleba z koupených směsí, pak pokračovala pečením z droždí a posledních pár týdnů mám dokonce i kvásek! I když častěji peču chleba z žitného kvásku, tenhle recept na pšenično-žitný chleba z droždí si tady v kuchařce zaslouží své čestné místo.


Na recept jsem narazil knize Romana Vaňka a trošku jsem si ho upravil. Chleba je fakticky moc chutný. I tak základní surovina, jako je droždí , v současné době v obchodech občas chybí.


Je to tím, že hodně lidí se předzásobilo tak, že v regálech už ho nenajdete.

Představujete si domácí chleba jako vrchol kulinářské magie a do jeho přípravy se raději nepouštíte? Zbytečné obavy, výborný, křupavý a nadýchaný pecen chleba upečete hned na první pokus. Bez složitých postupů, namáhavé práce s těstem, speciálních surovin či profesionálního kuchyňského vybavení.


Použila jsem kostku běžného droždí a pokusila se ji podle receptu namnožit. Několikrát přeteklo z misky (i ještě 2. den v lednici), 4. U celozrnné mouky se tyto slupky rozemelou a vracejí zpět, což dělá dobře našim střevům. Pokud si domácí pečení chleba oblíbíte, vyplatí se vám investovat do domácího mlýnku na mouku. Chléb z čerstvě namleté mouky nic nepřekoná! Teď už víte, jak upéct chleba , který je nejlepší.


Kupované pečivo dnes nevydrží příliš dlouho čerstvé. Navíc jeho chuť se v mnoha obchodech liší a ne vždy je pečivo dobré. Tématické fráze: domácí chleba z droždí domácí chléb z droždí domácí chléb ze sušeného droždí domácí chléb bez droždí domácí chleba do trouby ze sušeného droždí domácí drozdi chleba bez droždí domácí chleba do trouby domácí chléb z trouby domácí chleba video hrníčkový chléb z trouby domácí chleba.


Hrozny, spolu s mnoha dalšími druhy ovoce, jako jsou například jablka, pomeranče a grapefruity, obsahují ve své slupce přirozené kvasinkové spóry.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky