pondělí 5. prosince 2016

Syřidlo na sýr

Na přípravu domácího sýra obvykle potřebujeme použít syřidlo. Tentokrát si ale ukážeme recept na domácí sýr z tvarohu, k jehož přípravě syřidlo nepotřebujeme a všechny potřebné ingredience máme běžně doma. Výhodou domácí přípravy sýra je nejen, že víme, co obsahuje, ale také že si ho můžeme dochutit podle. Bílkoviny mléka se rozloží na různé štěpné produkty - aminokyseliny a peptidy.


Složení bílkovin sýra závisí na délce zrání sýra a na použitých mikroorganismech při něm působících.

Na dně kastrolu se musí usadit tuhá sraženina, kterou je třeba scedit. Přes cedník hmotu zároveň důkladně vymačkejte. Tento základ sýra můžete promíchat s libovolnými bylinkami či kořením dle chuti (osvědčila se například kořenicí směs na grilovaný sýr ). U balíků Na poštu nebo do Balíkovny, budou tyto zásilky vydány každému, kdo předloží platný kód pro vyzvednutí. Zásilky, které jsou na cestě nebo v pondělí 16.


Jedná se o stabilní syřidlo , oblíbené jak začátečníky tak profesionály. Mléko se začne srážet a tvoří se syřenina (cca 30–min).

Syřidlo mikrobiální Chy-max plus. Ta se postupně krájí, vytužuje, přidává se prací voda, dosouší a potom se vypouští do. Pro výrobu těch nejlepších sýrů, jako je např. Ale asi to bylo tím špatným poměrem mlíka a tvarohu. Sýr jsem ochutila jen solí.


Podle komentářů by měl být hodně tvrdý. Našla jsem odkaz i na výrobu toho sýra. V diskuzi se nějaká paní ptala, kde se dá syřidlo koupit.


Do upraveného mléka ohřátého na cca °C se přidá smetanový zákys, pomocné kultury, syřidlo a chlorid vápenatý. Jinak jsem objevila prima mléko na sýr , které je pasterizované, ale není homogenizované a má dost tuku, takže na sýr mnohem lepší, než většina mlék v obchodech. Je v takové plastové lahvi, která vypadá jak harmonika na výšku. Pak přidáme syřidlo , které musí být naředěné 1:z vodou (převařenou a vychladlou) a necháme 50min srážet. Pomůžeme si metličkou, aby se nám.


Zralý sýr uložíme do chladničky při teplotě až °C. C a pokud možno nalijeme do nádoby, ze které budeme moci syrovátku vypustit.

Přidáme mléčnou kulturu a necháme bakterie rozmnožovat až minut. Do mléka zamícháme syřidlo. Sýr ponecháme ve formě hod a pravidelně obracíme, aby byl zabezpečen odtok syrovátky a sýr získal rovnoměrný tvar. Po vyjmutí z formičky si připravte vlažnou solnou lázeň, kam umístíte sýr.


Doporučujeme 2g soli bez jodu na litr vlažné vody. Sýr vložte do lázně, pravidelně ho obracejte, aby sůl. Na faremní či domácí sýr z mléka kravského, kozího nebo ovčího potřebujete: syřidla, sýrařské kultury, formy na sýr , sýrařské plachty, potřeby pro povrchové ošetření sýrů, jako jsou vosky a nátěry, teploměry na mléko a sýr , sýrařské harfy, lisy na sýr , sýrařské kotle.


Chce to trošku cviku, ale dá se to naučit. Nitě jsou z kravského mléka. Ve výrobě jsou použity kultury kysání, chlorid vápenatý, syřidlo. Stejně jako u receptu na sýr domácí polotvrdý je třeba nejprve dát mléko do hrnce a buď pasterizovat na max. C nebo nepasterizovat, což jsem udělala já.


Já na tento čerstvý polotvrdý sýr použila teplotu st.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky