čtvrtek 9. dubna 2020

Vaření sushi rýže

Správně připravená rýže je prvním krokem k úspěchu. Měla by být přiměřeně lepivá, ale zároveň načechraná. Rýže má zásadní vliv na konzistenci sushi , což jak už víte je jedním ze základních předpokladů toho správného sushi.


Budete potřebovat: sushi rýži, rýžový ocet ochucený cukrem a solí v poměru 6:4:Příprava rýže Nejprve si odměřte objem. Základ pro pravé Sushi je perfektně připravená rýže. SushiTime nám proto hned v jeho prvním díle prozradí podrobný postup, dle kterého se snadno naučíte rýži připravit i vy.

Ono to vypadá jako pěkná alchymie, ale když se to dělá po desáté, už je to rutina. Moc si neumím představit, že podle toho zjednodušeného receptu se dá uvařit použitelná rýže , ale schválně to vyzkouším Mimochodem od té doby, co jsem se to naučil, takhle vařím i obyčejnou rýži a výsledky jsou moc příjemné. Tato speciální rýže má kulatější zrna, obsahuje větší množství balastních látek a po uvaření je lepkavá.


S klasickou rýží zde moc neuspějeme. Opravdu se vyplatí koupit si rýži určenou přímo na výrobu sushi. Jistě znáte sushi ─ plátky ryb či zeleniny servírované s mírně lepkavou rýží. Nezáleží na tom, jestli bude rýže svinutá do válečků a obalená mořskou řasou, či bude jen ležet jako podklad v malé misce a ostatní ingredience narovnáme na ni. Při přípravě rýže doporučuje investovat i do rýžovaru.


V obyčejném hrnci je správná příprava rýže na sushi docela složitá, rýžovar se o většinu věcí postará sám, radí Návrat.

Na šálek rýže počítá se dvěma šálky vody. Voda se uvede do varu a nasype se do ní dobře vypraná rýže. Jakmile voda začne opět vařit, zmenší se plamen a nádoba se přiklopí, aby se rýže pomalu vařila minut.


V Číně se rýže nesolí a dělají ji tam aby se zrníčka slepovaly a. Tahle rýže totiž při vaření a míchání uvolňuje škrob, lepí se a houstne. Ta delší, dlouhá, špičatá zrníčka jsou naopak velmi vhodná pro dušení pod pokličkou, protože dávají nadýchaný výsledek s oddělenými zrnky. Ze všech dlouhozrnných rýží se na dušení hodí nejlépe rýže basmati a rýže jasmínová. Rýže : koupíme speciální sushi rýži, vyznačuje se tím, že je krátká. Rýže musí být ve finále lepivá, ale nerozvařená.


Poté jí dáme ve studené vodě vařit. Rýže by měla být hotová tehdy, když se odpaří všechna voda. Hotovou rýži na sushi odstavíme z plotýnky, odkryjeme pokličku a necháme vychladnout.


Pokud si (nejen) sushi rýži připravujete často, doporučujeme pořídit si kvalitní rýžovar. Ušetří vám čas i práci a rýži si můžete klidně uvařit dopředu. Pak vás čeká i vaření sushi rýže. Opět je třeba rýži nejdříve proprat, následně ji vložit do hrnce s osolenou vodou. Jakmile začne voda vřít, ztlumíme plamen a necháme rýži – minut vařit (pro konkrétní dobu vaření si přečtěte návod k přípravě na konkrétním balení).


Dřevěnou misku, která do sebe absorbuje vlhkost rýže a pomáhá nám tak docílit žádoucího výsledku.

Nyní již máte seznam surovin a pomůcek potřebných k uvaření rýže na sushi a můžete se tak pustit do samotné přípravy. RÝŽE NA SUSHI ,recept, návod na vaření ,suroviny. Kuřecí prsa v omáčce s mrkví a rýže Basmati. Irské dušené hovězí je lahodný guláš z hovězího masa, který přidáním černého piva a červeného vína získá neopakovatelnou chuť.


V Asii rýži při vaření většinou nesolí, pokud ale preferujete slanou chuť rýže , osolte ji. Po zalití vodou rýži promíchejte tak, aby se odlepila ode dna a přiveďte k varu. Dále už s rýží nemíchejte a nechte ji vařit pozvolna asi minut. Pokud by se rýže vařila příliš prudce, voda se odpaří a rýže bude.


Sushi nebo také česky suši je jedno z nejznámějších japonských jídel. K připravení dobrého sushi potřebujeme mořskou řasu nori, na kterou se rozprostře uvařená rýže a různé další ingredience. Nedílnou součástí suši je sójová nebo speciální octová omáčka. Sushi - recept: Nejdříve si uvaříme rýži.


Klidně ji nechat trochu rozvařit, než aby byla nedovařená. Syrová rýže může obsahovat výtrusy bakterie zvané Bacillus cereus. Formace těchto výtrusů mají chránit bakterie před teplem a jinými nežádoucími vnějšími faktory, a jsou velmi obtížně zničitelné – nezmizí dokonce ani vařením (pokud hovoříme o klasickém vaření ve vodě při 1°C). Rýžovary jsou speciální hrnce na vaření rýže , které fungují na principu vaření v páře.


Rýži necháme zchladnout. Pokud máte tento pokrm rádi a chcete si usnadnit jeho přípravu, hrnec na vaření rýže je pro vás ideální pomocník do kuchyně. Rýžovar vás ušetří od připálených hrnců a rýže nevalné chuti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky