pátek 27. září 2019

Vyhnání gerty

Kniha o tom, že nic není černobílé. A že válku vždy odnášejí ti nevinní, ať už na jedné nebo na druhé straně. K tomu příběh Gerty , která už od útlého věku neměla jednoduchý život, navíc zkomplikovaný tím, že vlastně nikam nebyla zařaditelná.


Vyhnání Gerty Schnirch je o tom, jak Gerta fandila ve válce špatnýmu týmu a pak musela za trest jít pěšky z Brna někam za Pohořelice. Moc dobře vím, co takový pochody obnáší, protože my jsme takhle s klukama taky v mládí chodili na diskotéky, až do Blížkovic, to bylo dobrejch sedm kilometrů, opilí, v noci a ještě ke všemu po polňačce.

Přibližuje osudy Němců i to, co bylo potom. Protože o tom poté se ví máloco. Málokdo o tom chce mluvit. Vůbec nikdo nechce nic přiznat. Osud Gerty Schnirch ukazuje události druhé poloviny dvacátého století z perspektivy člověka, který na základě dějinných událostí a politických rozhodnutí ztratil svůj občanský status v zemi, kde se narodil, musel zůstat i zemřel bez toho, aniž by dokázal odpustit.


VYHNÁNÍ GERTY SCHNIRCH. Brna vyhnáni občané německé národnosti v tzv.

Gerta Schnirch, matka několikaměsíční dcerky, míří spolu s ostatními ženami, dětmi a starci do neznáma. Vyčerpávající pochod skončí v Pohořelicích, kde mnoho vyhnanců podlehne. Příběh Gerty Schnirch – hrdinky, do jejíhož osudu oceňovaná autorka Kateřina Tučková vložila mnoho reálných událostí z poválečného „divokého“ odsunu Němců z Brna.


Pomohla vám tato recenze? Vilma Cibulková, držitelka Českého lva, ceny Thálie. Audioknihu nejsnadněji získáte stažením ve. Vydává nakladatelství HOST. Martin Langer kamera, střih - Ondřej Kroutil.


Vstupenky a informace o nadcházejícím představení. Novinky, lístky, nejnovější info, stejně jako program a vstupenky na nejlepší akce najdete na GoOut. V rovině hlavní hrdinky Gerty je tento zcizující postup v důsledku zažitých traumat pochopitelně potlačen, Gerta, coby jedna z mnoha účastníků pochodu, vypovídá o této události s hořkostí a zlobou odpovídající jejímu charakteru. Dnes objednáte, zítra vyzvednete… a můžete začít číst. Brněnském pochodu smrti“.


Járy Cimrmana, pátek 17. Kniha, narozdíl od Žítovských bohyň je méně studií. Autorem je Kateřina Tučková.

Hodnocení, recenze, zajímavosti a informace o knize. Nedokáže přesně odhadnout, jak dlouho už jdou. Jako by jejich cesta trvala věky. Přitom se ještě ani nerozednilo, takže to nemůže být víc než několik hodin.


Je unavená a její společnice tak. The gruelling march ends in Pohořelice, where many of the expelled die in an epidemic of typhoid and dysentery. Několikrát jsem Gertu litovala, nedokážu si ani představit ty hrůzy, které prožila. V době války byla velmi mladá - středoškolačka. Bylo naivní si myslet, že pokud ona nikomu nic neudělala, je bez viny a nemůže se jí nic.


Ještě mně bylo blízko to že. Obdivovaná a úspešná spisovateľka Kateřina Tučková bola nominovaná za román Vyhnanie Gerty Schnirch na viacero literárnych ocenení a cenu Magnesia Litera aj získala. Jej ďalší román Žitkovské bohyne patrí medzi najúspešnejšie tituly českého trhu.


V jej príbehoch sa snúbi jedinečné spojenie vysokej literárnej kvality a komerčného úspechu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky