čtvrtek 12. září 2019

Mletí kávy na espresso

V Aeropressu připravíte kávu několika způsoby – a pro každý z nich je potřeba jiné hrubosti mletí kávy. Například u vítězných receptů ze světových šampionátů v přípravě kávy v Aeropressu se hrubost mletí pohybuje od velmi jemné až po hrubou – hrubost mletí není přesně daná, záleží na konkrétním způsobu přípravy, který zvolíte. Málo kdo totiž ví, že právě správným nebo špatným namletím kávy ovlivníte veškerý další postup a hlavně její správnou extrakci při přípravě espressa. Mletie na moka konvičku musí byť hrubšie, než je na espresso.


Mletí kávy na espresso

Ak by sa použila rovnaká hrúbka ako na espresso , tak by voda nemala dostatočný tlak, aby sa preextrahovala cez kávu, takže by sa len odparovala cez poistný ventil. Podobnú hrúbku mletia môžeme použiť aj na Aeropress. Pri tomto mletí to síce pôjde trošku. Espresso je mnohem jednodušší nástroj. Z kávovaru jde voda pod tlakem, namletá káva klade odpor a vytéká káva.


A právě pomocí hrubosti mletí a množství kávy v páce vznikne za určitý čas nějaký objem kávy. Toto nelze nijak vypočítat, prostě se to musí vyzkoušet a několika pokusy najít tu správnou hrubost mletí kávy. To kvůli tomu, že nemají dostatek informací o mletí kávy. Páteří skvělé kávy jsou dokonale namletá kávová zrna. To znamená, že mlýnky na espresso musí zastat mnohem tvrdší práci než mlýnky na filtrovanou kávu a to při zpracování stejného množství kávy.


Džezva miluje velmi jemné mletí , na espresso melte kávu velmi jemně, do french pressu si kávu namelte naopak nahrubo. Při hrubém mletí se látky uvolňují pozvolna, při jemném mletí má káva větší kontakt s vodou, a tak se. Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinou hrubost namletí: Nikdy nemelte kávu příliš najemno, aby vám nezhořkla. Velmi jemně namletá káva se hodí na přípravu pravé turecké kávy v džezvě.


Poznáte ji podle toho, že připomíná konzistenci hladké mouky. Ak ale chcete pripravovať svoje espresso z menšieho množstva kávy a nechcete, aby espresso obsahovalo viac ako g kávy , tak bude nutné dať jemnejšie mletie na mlynčeku. Jemné mletí je vhodné na espresso.


Na jedno mletí lze připravit až g mleté kávy , což vystačí na přípravu šálků. Dlouhá klička zaručuje pohodlné mletí i tvrdých zrn. Hrubost kávy lze nastavit pomocí otočné matice ve spodní části mlecího mechanismu, jednotlivé stupně ale nejsou nijak označeny.


Mletí kávy je velmi důležitým krokem při její přípravě, protože jím ovlivníte veškerý další postup a především správnou extrakci kávy , která je klíčová k tomu, aby výsledné espresso mělo bohatou cenu a hlavně správnou chuť. Jedině vhodně namletou kávou a tudíž její správnou hrubostí dokážete připravit. Pokud vezmeme v úvahu, že většina kaváren s výběrovou kávou. Nejjemnější mletí vyžaduje turecká káva z džezvy a espresso , kde voda mletou kávou protéká pouhých – sekund. Možná vás překvapí, jak moc mletí kávy ovlivňuje výslednou chuť.


Příjemným bonusem jsou rozměry, které pasují do. Jsme česká pražírna kávy. Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn.


Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem. Namelte kávu na jemnější hrubost (odpovídá cca hrubosti písku), příprava kávy v moka konvičce není náchylná na přesné mletí.


Vložte trychtýř a nasypejte do něj potřebné množství mleté kávy. Na šálky moka kávy potřebujete g kávy a cca 1ml vody. Sítko na kávu by mělo být vždy plné, zarovnané po okraj. Příprava kávy není zákon a ani žádné dogma. Vždy záleží na spoustě okolností a výše popsaný návod je spíše orientační.


Jde spíše o rady, jak si ušetřit spoustu kávy při nastavování mlýnku, abyste nemuseli například na espresso začínat od velmi hrubého mletí , ale zrovna si mlýnek přizpůsobili na jemné mletí. Jakou zvolit hrubost mletí pro tento způsob přípravy? U aeropressu lze volit různou hrubost mletí , dobu louhování a způsoby přípravy.


Aeropress je velmi jednoduché a cenově nenáročné zařízení na přípravu kávy , které však poskytuje více možností,jak ovlivnit výslednou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky