čtvrtek 22. března 2018

Lis na jablečný mošt

Jablečný mošt si dělám podobně již 34let. Nechám ustát několik hodin aby se usadil kal a pak stáčím do litrových lahvy od vína(je to praktické) po sterilizaci lahve zazátkuji takto mi vydrží i dva roky. Existuje jich veliké množství druhů, velikostí, chutí i barev. Jablka jsou snad našim nejznámějším ovocem. Snad každý zahrádkář má na svém pozemku nějakou jabloň, občas dokonce s několika druhy naroubovaných odrůd.


Lis na ovoce (moštovač, velikost a provedení lisu volíme dle množství zpracovávaných jablek) Hrnec na zavařování (většího objemu) Lahve (skleněné nebo PET) Vodu (kohoutková voda) Na jablečný mošt jsou lepší jablka z pozdějších odrů dobře zralá, nepoškozená, nemoučná a neshnilá.

V té době se nic podobného ani v obchodech nevyskytovalo. Protože můj dědeček byl muž činu a velice šikovný, tak si za pomoci kamaráda moštovač vyrobil. Skládal se ze dvou dílů, jeden byl již zmíněný lis na jablečný mošt a druhý byla bedna, ve které se drtila jablka na menší kousky před vložením do moštovače.


Teplotu změříme teploměrem v jedné láhvi. Drtič a lis na ovoce moštování jablek ( jablečný mošt ) - Duration: 7:27. Martin Paleček 46views.


Neváhejte, kupte si lis na ovoce a vyzkoušejte, jak jednoduché může zpracování ovoce být. Je to také způsob, jak uchovat velice vzácný podíl vitaminů a minerálů na zimní období. Mošt můžeme také sterilovat v otevřené kameninové nebo smaltové neoprýskané nádobě, zahřejeme ho na teplotu °C a horký mošt plníme do horkých lahví, uzavřeme zátkami a položíme na bok.

Jak vyrobit jablečný mošt. Nic nechutná jako čistá esence podzimu tolik, jako sklenice čerstvého, jablečného moštu. Svěží, nakyslá chuť a vůně perfektně ladí s pohledem na zlaté, podzimní listí. Když se maminka ptala Julinky cože to chce dělat až bude velká,tak řekla, že bude dělat mošt jako tatínek :-).


No tak pojďme na to povídám. Naši novou rubriku fotoreportáže zahájíme tradiční podzimní činností, kteoru představuje moštování jablek. Jedná se o moštování realizované ve speciální zahrádkářské moštárně. Stránky jsou stále aktuální.


Prodej čerstvého jablečného moštu při prodeji jablek. Nově vzniklý podnik v Holasicích u Veverské Bítýšky zabývající se výrobou nepasterizovaných 1 ovocných šťáv Vás zve na lahev toho nejčerstvějšího jablečného moštu. Po třech dnech nepasterizovaný mošt přechází do fáze jemného kvašení, kdy v lednici zhruba za - dní dozraje ve výborný jablečný burčák. Každý burčák se díky narůstajícím tlaku v lahvi musí hlídat.


Pokud necháme i burčák bez povšimnutí dochází u moštu k zoctovatění a vznikne tak jablečný ocet. Aby bylo zabráněno zpětnému pronikání vzduchu, je sáček opatřen kohoutkem. XL 2dílný set drtič a lis na ovoce a víno.


Užijte si v pohodlí domova čerstvě vymačkanou šťávu s naší moštovací sadou! Tato uživatelsky příjemná sada na lisování ovoce a vína vám umožní bez námahy lisovat vlastní šťávy na víno a jablečný mošt ! Mošt vyrábíme z kyselejších druhů jablek, vyzrálých, nejlépe pozdnějších druhů, zcele nevhodná jsou naopak moučná a přezrálá jablka.

Vylisovanou šťávu již nijak neupravujeme, obsahuje dostatek cukru a kyselin. Lahodný mošt jsme dělali u kamarádů u nás ve vsi. Mají starý sad se spoustou lahodných a starých odrůd jablek, ale hlavně mají krouhač a pěkný ruční lis ! Odnesli jsme si litrů čerstvého moštu, který rychle kvasí.


Vyzkoušela jsem způsoby uskladnění, které se zdají v pořádku a fungující. Jdi na obsah Jdi na menu. Pro výrobu ovocných šťáv je používán drtič na ovoce s nerezovými noži a hydraulický lis jako celek vyrobený firmou Bystroň. Nachystaná trhaná jablka II.


My jsme brali padaná jablka, nicméně jistotu jsme měli v tom, že na zemi rozhodně nebyla dlouho. Lis nepotřebujete, stačí odšťavňovač… Klasicky se jablečný mošt vyrábí tak, že se jablka umyjí, rozsekají na malé kousíčky a následně dochází k lisování.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky