čtvrtek 28. listopadu 2019

Setonuv hrnec

Kuře v jámě popisuje E. Seton v dobrodružné knize Dva divoši. Výsledkem má být nejen chutné jídlo, ale především zábava pro celou rodinu. Zabere vám celé odpoledne. Setonův hrnec vám zabere celé odpoledne. Alespoň tři hodiny počítejte jako nutnou dobu k nahřátí kamenů a výrobu popela a další dvě zabere.


Seatonův hrnec - recept: Do ohně dáme rozpálit větší kámen. Vykopeme jámu cca metr hlubokou. Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme.


Teploty v nich nedosahují tak vysokých hodnot, výhodou je, že se pokrm během přípravy nepřipálí a není třeba jej míchat. Stačí dopoledne postavit vařič na sluníčko, vložit do nich nádobu se surovinami a po několika hodinách z nich vyjmout hotový pokrm (například rizoto). Vy se tak můžete dvě hodiny opalovat, koupat se nebo si chvilku zdřímnout. Pak stačí jen opatrně vyjmout pokrm ze země a užívat si dokonalou chuť šťavnatého masa a zeleniny.


Již po několik desítek generací používají trempové, při přípravě ryb, ale i dalších pochutin v přírodě, tzv. Rozhodně stojí za to si tento způsob vaření v přírodě připomenout a případně i vyzkoušet. Naše recepty ve vaší kapse.


Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu. Klasický tábornický recept zná většina milovníků dobrodružných knížek ze Setonových Dvou divochů. Tenhle recept se hodí, když vás čeká delší zastávka na jednom místě.


A nebo můžete jámu vykopat pod. Nejedná se o hrnec jako takový. Základem setonova hrnce je jáma hluboká asi 50cm a spíše užší, než široká (zase ale dostatečně prostorná, aby se do ní všechno vešlo).


Teplo se do ní dostane díky rozehřátým kamenům, které jsou umístěny na dno a teplo tak prostupuje prostorem. Zároveň pro vás hledáme mezi podobnými recepty. V zemi vyhloubíme jamku, v které zapálíme suché a tvrdé dřevo.


Na vedlejším ohništi rozžhavíme větší ploché kameny, mezitím si připravíme rybu. Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Podívejte se na video o Setonově hrnci.


Doporučujeme si tuto metodu určitě vyzkoušet. Tento díl bude o Setonově hrnci a přípravě jídla. O komentujte Subscribe. Předchozí článek Dakota oheň a sta.


Maso dušené v Setonově hrnci, je opravdová zálesácká lahůdka. Nejdřív si vykopeme jámu asi půl metru hlubokou a přibližně širokou. Druhý den hrnec vyndáte a máte skvělé jídlo se spoustou vynikající omáčky. Pokud je u Vás náhodou zákaz rozdělávání ohně tak. Vyzkoušel jsem ho až o mnoho let později a výsledky mohu jedině doporučit.


Johanův los padl na skuoinku Štěpána a bylo jasné, že ho máme v týmu. Nato vytahuje zálesácký nůž a předává ho Davidovi, aby vyhloubil jámu v zemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky