pátek 13. dubna 2018

Jak uvařit kávu v moka konvičce

Pojďme si proto ukázat, jak snadno se dá připravit skvělá káva v takzvané moka konvičce. V jednom z dřívějších článků jsme si představili přípravu kávy ve french pressu, kterážto je velmi jednoduchá a nenákladná. Příprava kávy v moka konvičce je na tom velmi podobně.


V moka konvičce můžete připravit opravdu skvělou kávu , která chuťově spadá mezi silné espresso a filtrovanou kávu. Je ale důležité věnovat pozornost konvičce , kávě a především postupu přípravy. Ne každý má však chuť na častou návštěvu kavárny nebo dost financí na pořízení kvalitního kávovaru domů.

Návod jak na kávu z moka konvičky. Nedávno jsem ve svém blogu řešil jaký si pořídit kávovar , avšak ne každý si chce relativně drahý stroj pořizovat, tak jsem se rozhodl sepsat blog, jak si připravit dokonalou kávu z moka konvičky. V Itálii, zemi, kde si umějí kávu vychutnat, je doma v domácností. V Česku začínají být „trendy“ teprve v posledních několika letech. Seriál, který jsme věnovali způsobům přípravy kávy, prozradil už mnohé.


Káva připravovaná v konvičce moka express je silná a vyvážené chuti, a právě proto si ji oblíbili zejména milovníci espressa. Alfou i omegou při každé přípravě je vždy káva. Kvalitní a čerstvě praženou kávu středně až jemně namelte.

Jak použít moka konvičku? Naplňte jí prostřední část konvičky. Zásobník kávy by měl být plný, ale kávu nestlačujte jako se to dělá například při přípravě espressa v pákovém kávovaru. Konvička je tvořena spodní nádobkou na vodu s ventilem, ve středu má sítko na kávu a vrchní část slouží k zachytávání kávy.


Namelte kávu na jemnější hrubost (odpovídá cca hrubosti písku), příprava kávy v moka konvičce není náchylná na přesné mletí. Ze středně hrubě namleté kávy se uvaří káva v moka konvičce. Hrubé mletí (konzistence kávy připomíná cukr krupici) se hodí na filtrovanou kávu a velmi hrubá káva (nejpodobnější zrnkům cukru krystal) sedne do french pressu. Pravidlo číslo dvě: Káva je o čistotě. A týká se to vody i přístrojů, ve kterých.


Stylovou hliníkovou konvičku Bialetti na přípravu kávy moka vlastní snad každá italská rodina. A to nejen kvůli efektnímu designu ve stylu art deco, ale hlavně kvůli výtečnému espressu, které se v ní dá připravit. Rozhodně se nelekejte toho, že je tento kávovar vyrobený z hliníku, naopak je to velká přednost.


Moka konvičku rozmontujte na díly. Ne víc… Spodní část naplňte těsně pod ventil vodou, do filtru nasypte mletou kávu (nestlačujte, jen prstem zarovnejte), zašroubujte vrchní část a šup s tím na sporák. Když chcete kávu v džezvě povařit déle, je vhodné dát do trochy vody nejdříve cukr a převařit ji. Pak přilijte studenou vodu a nasypte lžičku extra jemně mleté kávy.


I bez míchání můžete nechat přivést k varu a povařit – minuty, bez sbírání pěny.

Káva krásně voní, má povzbuzující účinky a je zdravá. Existuje mnoho způsobů, jak si tento lahodný nápoj připravit. Na trhu je spousta zajímavých přístrojů, které to umí. Seznámil nás s nimi kavárník Petr Baklík.


Alfonso Bialettim, po němž se jmenuje i firma, která je doposud vyrábí. Zjistíme, jak fungují a jak v nich připravit lahodnou kávu. V tomto článku se podíváme na moka konvičky podrobněji. Princip i ovládání jsou dětsky jednoduché a chuť naprosto uspokojivá. Váháte, jestli si konvičku na espresso koupit?


Podívejte se nejdřív, jak funguje. Káva z moka konvice není úplně stejná, jako pravé espresso, ale chuťově je mu blízko, rozhodně blíž, než. Výběr velikosti konvičky hraje naprosto zásadní roli. Pokud vyberete malou, větší množství kávy v konvičce nepřipravíte. Pokud naopak vyberete větší a budete chtít připravovat menší kávu , nebude to fungovat tak jak má.


Jestli se rozhodujete, zda koupit konvičku například jenom pro vás, nebo větší pro přípa že. Nápoj z moka konvičky se připravuje v malém množství (ml na porci), tudíž našinec se může pozastavit nad tím, proč tříšálková velikost konvičky vydá na sotva jeden obyčejný 2ml hrnek. Konvičky se vyrábí v několika velikostech, od úplně miniaturních až po rodinné.


Bývají k dostání v domácích potřebách.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky