Domácí švestková povidla podáváme a používáme podle chuti. Z uvedeného množství budeme mít větší sklenice povidel. Pokud máme povidla bez cukru, můžeme je dosladit těsně před použitím.
Velmi hustá povidla časem ztvrdnou, taková musíme před použitím rozvařit s trochou vody. Omyté, vypeckované švestky smícháme s cukrem a octem a necháme do druhého dne odležet. Druhého dne dáme švestky vařit asi na 5-hodiny.
Pravá švestková povidla vyrábíme tradičním způsobem, pouze ze švestek z české sklizně s přídavkem cukru. Dále se hmota přepasíruje, aby se odstranily pecky. Následně se lehce dosladí. Vynikající povidla , která nemá žádnou konkurenci.
Už jsem je vařila vícekrát, zásoby z minulého roku se minuly a nyní přišel znovu čas na výrobu této sladké pochoutky, kterou plním domácí buchty, pirohy, jen tak si je zvyknu i natřít na chlebíček. Díky letošní hojné úrodě švestek jsem vyhrabala ve staré kuchařce tradiční recept na domácí švestková povidla podle mojí babičky. Náš recept: domácí povidla ze švestek. V obchodech sice jsou švestková povidla k mání, ale ne vždy je jejich původ známý a složení jisté.
Domácí jogurt bez jogurtovače, škrobu a éček - Duration: 3:24. Pekla jsem včera poprvé, pod švestky jsem dala pečicí papír, pekla jsem je v černém smaltovaném oválném pekáči - kdysi bylo tohle nádobí moderní - nejdříve jsem se lekla, že jsem povidla připálila, ale kupodivu ne. Nakonec jsem trochu pomixovala a nechala ještě asi minut v troubě, aby zhoustla.
Když připravujete tak tradiční věc, jako jsou švestková povidla , nemá cenu vymýšlet inovace. Nejlepší jsou recepty, podle kterých švestky na kachlových kamnech vařily naše babičky – jednoduše a poctivě. Příprava receptu na domácí švestková povidla : Švestky rozložíme na slunci a necháme je mírně zavadnout. Potom je zbavíme stopek a dobře omyjeme. Pod pokličkou švestky rozvaříme s malým množstvím vody a prolisujeme přes síto s většími otvory, čímž odstraníme také pecky.
FOTONÁVOD: Na to, jak připravit opravdu domácí švestková povidla , existují snad stovky receptů. Opravdoví gurmeti ocení třeba ta, která projdou navíc udírnou, ale kdo ji dneska má? S těmi, ochucenými rumem, různým kořením nebo ovocnými příměsemi, si už poradíme snadněji. Ale zásadní otázka zní: Míchat, nebo nemíchat? Tématické fráze: povidla recept povidla domácí povidla recept na povidla švestková povidla v domácí pekárně recept povidla domácí povidla recept jak se vaří povidla švestková povidla z domácí pekárny recept na domaci povidla vaření povidel povidla v domácí pekárně povidla v troubě povidla z domácí pekárny sveskova.
Narozdíl od klasických marmelád a džemů si však na jejich výrobu doma troufá málokdo. Panuje totiž mýtus, že jde o pracný proces. My vás ale přesvědčíme o tom, že to jde i bez několikahodinového míchání.
Za mého dětství se povidla vařila z jedné várky (asi kg) i týden. Když se večer zatopilo do kamen, povidla se vařila 1-hodiny a zase nechala vychladnout. Babička říkala, že na švestková povidla se nespěchá. Na přípravu švestkových povidel budeme potřebovat.
Zkušíme, jestli povidla mají správnou konzistenci (kápneme je na studený talířek - kapka by měla po chvíli ztuhnout), případně přidáme lžičku až dvě kyseliny citronové. Naplníme do do sklenic (toto množství je na sklenice 370ml) a otočíme dnem vzhůru. Doporučují vyšší pekáček, klasický plech je na toto.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.