čtvrtek 23. listopadu 2017

Domácí švestková povidla

Domácí švestková povidla podáváme a používáme podle chuti. Z uvedeného množství budeme mít větší sklenice povidel. Pokud máme povidla bez cukru, můžeme je dosladit těsně před použitím.


Domácí švestková povidla

Velmi hustá povidla časem ztvrdnou, taková musíme před použitím rozvařit s trochou vody. Omyté, vypeckované švestky smícháme s cukrem a octem a necháme do druhého dne odležet. Druhého dne dáme švestky vařit asi na 5-hodiny.


Pravá švestková povidla vyrábíme tradičním způsobem, pouze ze švestek z české sklizně s přídavkem cukru. Dále se hmota přepasíruje, aby se odstranily pecky. Následně se lehce dosladí. Vynikající povidla , která nemá žádnou konkurenci.


Už jsem je vařila vícekrát, zásoby z minulého roku se minuly a nyní přišel znovu čas na výrobu této sladké pochoutky, kterou plním domácí buchty, pirohy, jen tak si je zvyknu i natřít na chlebíček. Díky letošní hojné úrodě švestek jsem vyhrabala ve staré kuchařce tradiční recept na domácí švestková povidla podle mojí babičky. Náš recept: domácí povidla ze švestek. V obchodech sice jsou švestková povidla k mání, ale ne vždy je jejich původ známý a složení jisté.


Domácí jogurt bez jogurtovače, škrobu a éček - Duration: 3:24. Pekla jsem včera poprvé, pod švestky jsem dala pečicí papír, pekla jsem je v černém smaltovaném oválném pekáči - kdysi bylo tohle nádobí moderní - nejdříve jsem se lekla, že jsem povidla připálila, ale kupodivu ne. Nakonec jsem trochu pomixovala a nechala ještě asi minut v troubě, aby zhoustla.


Domácí švestková povidla

Když připravujete tak tradiční věc, jako jsou švestková povidla , nemá cenu vymýšlet inovace. Nejlepší jsou recepty, podle kterých švestky na kachlových kamnech vařily naše babičky – jednoduše a poctivě. Příprava receptu na domácí švestková povidla : Švestky rozložíme na slunci a necháme je mírně zavadnout. Potom je zbavíme stopek a dobře omyjeme. Pod pokličkou švestky rozvaříme s malým množstvím vody a prolisujeme přes síto s většími otvory, čímž odstraníme také pecky.


FOTONÁVOD: Na to, jak připravit opravdu domácí švestková povidla , existují snad stovky receptů. Opravdoví gurmeti ocení třeba ta, která projdou navíc udírnou, ale kdo ji dneska má? S těmi, ochucenými rumem, různým kořením nebo ovocnými příměsemi, si už poradíme snadněji. Ale zásadní otázka zní: Míchat, nebo nemíchat? Tématické fráze: povidla recept povidla domácí povidla recept na povidla švestková povidla v domácí pekárně recept povidla domácí povidla recept jak se vaří povidla švestková povidla z domácí pekárny recept na domaci povidla vaření povidel povidla v domácí pekárně povidla v troubě povidla z domácí pekárny sveskova.


Narozdíl od klasických marmelád a džemů si však na jejich výrobu doma troufá málokdo. Panuje totiž mýtus, že jde o pracný proces. My vás ale přesvědčíme o tom, že to jde i bez několikahodinového míchání.


Za mého dětství se povidla vařila z jedné várky (asi kg) i týden. Když se večer zatopilo do kamen, povidla se vařila 1-hodiny a zase nechala vychladnout. Babička říkala, že na švestková povidla se nespěchá. Na přípravu švestkových povidel budeme potřebovat.


Zkušíme, jestli povidla mají správnou konzistenci (kápneme je na studený talířek - kapka by měla po chvíli ztuhnout), případně přidáme lžičku až dvě kyseliny citronové. Naplníme do do sklenic (toto množství je na sklenice 370ml) a otočíme dnem vzhůru. Doporučují vyšší pekáček, klasický plech je na toto.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky