pondělí 20. února 2017

Jak sušit švestky v troubě

Opatrně vypeckujeme (natrhneme co nejméně a prstem vytáhneme pecku). Dáme je na plech a začneme v troubě sušit na 50°C. Kdo má v troubě ventilátor, zapne si program s ventilátorem.


Kdo nemá, musí nechat mírně pootevřené dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet. Na slunci se švestky suší – dní.

Chcete švestky sušit v troubě ? Pak plech vyložte pečicím papírem a švestky na něj rozložte, ideálně tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Pro sušení je ideální horkovzdušná trouba s odsáváním páry. U běžné trouby, která odsávání páry nemá, je potřeba ponechat pootevřená dvířka, aby mohl vlhký vzduch odcházet ven. Nejčastěji se švestky suší dvěma způsoby. Tím prvním je sušení v troubě a tím druhým sušení v elektrické sušičce.


V obou případech však musíte vybírat je zralé plody, nikoli přezrálé a bez známek poškození nebo hniloby.

Do sušičky nebo trouby je. Sušit švestky můžeme dvěma způsoby – v troubě , nebo ve speciální sušičce. Sušení švestek je o něco náročnější a zdlouhavější, než sušení ostatního ovoce. Sušení se totiž musí přerušovat, což znamená švestky vytáhnout a nechat zchladit. Když se na podzim sklidí švestky , vyvstane otázka, jak je zpracovat, aby se nezkazily.


Takže po telefonu v rychlosti asi takhle: Omyté švestky (buď s peckou nebo bez, místo švestky je možný dát oloupanou mandli) narovnat na plech vyložený pečícím papírem. Potom 12hodin sušit při 70°C a opět na 5hodin přerušit. Jak poznat zralý meloun? Roubování švestek jak.


Pokud nechcete kupovat sušené ovoce, které je často přislazené, máme zde podrobný návo jak ovoce usušit v obyčejné elektrické troubě. V tomto stavu je lze kromě přímé konzumace používat také do mnoha receptů. Sušíme je hodin, při teplotě stupňů C. Potom na hodin sušení přerušíme a necháme švestky zchladnout v troubě. Pak troubu znovu zapneme a po dobu hodin je sušíme, při teplotě stupňů C. Následně troubu znovu na hodin vypneme.


Plech vyložte pečícím papírem a plátky švestek rozložte tak, aby se vzájemně nedotýkaly.

Při sušení v horkovzdušné troubě je výhodou funkce odsávání páry. Pokud ji nemáte, u běžné trouby musíte ponechat otevřená dvířka, aby mohla pára unikat ven. V tomto článku se dozvíte, jak správně sušit švestky tak, aby vám vydržely na dlouhou dobu. Nejprve švestky sušte cca hodiny při 45. V první řadě pokrájejte švestky na poloviny malým ostrým nožem.


Pokud chcete proces sušení urychlit, můžete švestky pokrájet i na menší kousky. V sušičkách na potraviny probíhá stejný proces jako při sušení potravin v troubě nebo klasicky na slunci. Sušička ze švestek odstraňuje vodu společným působením tepla (nikdy ne vyššího než °C), cirkulace vzduchu a nízké vlhkosti. A právě druhou metodou se budeme zabývat v následujícím článku. Ukážeme vám jak sušit ovoce v troubě i speciální sušičce tak, aby byl výsledek perfektní, ovoce dlouho vydrželo a zachovalo si co nejvíce vitamínů a dalších látek, kvůli kterým představuje tak cennou součást jídelníčku.


Já, pokud sušila ještě v troubě (teď mám sušičku), tak jsem je sušila hodin, jak píše Eliz, ale pak vypnula, nechala vychladnout a druhý den sušila ještě hodin. Pak teprve po vychladnutí dávala do velkých sklenic zakrytých ubrouskem, nikdy jsem k tomu žádné koření nepřidávala a moly jsem fakt neměla. Jaké jsou druhy brambor?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky