pondělí 9. listopadu 2015

Rýže na paellu

Madridu, města, kde se dobré jídlo podává a voní přímo na ulici a je neodmyslitelnou součástí každodenní kultury. Protože Španělé jedí náruživě, rychle, strašně rádi a na hodně dobré úrovni. Přitom jde o jídlo v té nejpřirozenější podobě: sezonní, čerstvé a podávané s dobrým vínem, aby všichni byli v pohodě. Paella je typické španělské jídlo z rýže , podobné rizotu nebo pilafu.


Pochází ze španělského města Valencie. Lidé, kteří ve Španělsku nežijí, paellu obvykle vnímají jako národní jídlo Španělska, ale většina Španělů ji spíše pokládá za regionální pokrm, vyskytující se v oblasti Valencie.

Nakrájíme si na proužky sépii, a langusty probereme a prochláchneme ve vodě. Jak je pánev podušená, přidáme sépii, sladkou papriku, sůl, koření na paellu a dál mícháme. Samozřejmě podniky, které se na paellu specializují, mají hodně práce už předem hotové, takže paellu pro hosty nachystají rychleji. Zásadní suroviny: správná rýže a šafrán.


Ať už se paella připravuje nad ohněm, nebo na sporáku, vždy je zásadní, aby se rýže vařila v široké pánvi, která má co největší dno. Tohle španělské rizoto prý vzniklo tak, že zemědělci pracující na polích v okolí Valencie si – aby ušetřili čas i námahu – připravovali obědy na velké mělké pánvi nad otevřeným ohněm. Stáhněte var a nechte chvíli povařit.


Když je rýže poloměkká, naskládejte navrch krevety, zatlačte je do rýže a přikryjte poklicí. Na závěr vložte slávky.

Jakmile se mušle otevřou, paella je hotová a můžete ji podávat. Je to kulatozrnná rýže , která má dobrou absorbci a nevytváří kašovitou konzistenci. Je tedy ideální na přípravu Paelly. Stejně jako v případě rizota existuje spousta receptů s různými ingrediencemi.


Nejčastějšími jsou plody moře, kuřecí maso a zelenina. Jakmile je rýže podle vašich představ, můžete paellu podávat. Rýže - recepty na každý den. Ingredience: 4g rýže dlouhozrnné Basmati, nožky čabajské klobásy, střední cukety, cibule, stroužky česneku, sůl, lžíce olivového oleje.


Postup: Rýži Basmati dobře operte a povařte podle návodu, nerozvařte. Přikryjeme a dáme na cca minut do trouby(1stupňů), až je rýže skoro měkká a voda se vypařila. Zakryjeme pokličkou a vaříme minut, občas hrncem zatřeseme. Procedíme a vyhodíme všechny, které se neotevřely.


Celé krevety opražíme minutky na. Tato rýže je proto vhodná na mléčnou rýži, sladké nákypy, rizota, nebo na paellu. Není to vlastně pravá rýže , ale semena určitého druhu vodní trávy, která roste např. Má výrazně ořechovou příchuť.


Vaří se minut a je dobrou přílohou k ragú. Před přípravou jídla se neproplachuje a má se vařit minut. Nakupte Arroz Extra DO Valencia ( rýže na paellu ) 1kg na TopDelikatesy.

Recept si zatím oblíbilo kuchařů. Ja taky ziju ve spanelsku, jsem vdaná za kuchare. Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.


Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky