pondělí 16. května 2016

Mošt jablečný

Mošt jablečný

Jablečný mošt si dělám podobně již 34let. Nechám ustát několik hodin aby se usadil kal a pak stáčím do litrových lahvy od vína(je to praktické) po sterilizaci lahve zazátkuji takto mi vydrží i dva roky. V prvním případě jsou jablka nakrájena na stroužky a rozdrcena nebo rozřezána různými přístroji tak, že na jedné straně vytéká čerstvá šťáva a na druhé vypadávají víceméně suché tuhé zbytky. Existuje jich veliké množství druhů, velikostí, chutí i barev. Jablka jsou snad našim nejznámějším ovocem.


Snad každý zahrádkář má na svém pozemku nějakou jabloň, občas dokonce s několika druhy naroubovaných odrůd. Po vylisování dám mošt vychladnout na jeden den, pak ho po dobu pěti minut zahřeji na °C a ihned nalévám do PET láhví, které potom opět asi na pět minut položím do vodorovné polohy, aby teplo zlikvidovalo i případné mikroorganismy na víčku. Nemělo by se zpracovávat žádné nahnilé a zkažené ovoce a pokud se objeví plíseň, nepomůže ani vykrajování. Bohemia mošt vzniká zpracováním ovoce a zeleniny, která s výjimkou zázvoru pochází výhradně z České republiky.


Hostětínský mošt je zárukou kvality a opravdové ovocné chuti. Vyrábí se v srdci Bílých Karpat, z ovoce s láskou pěstovaného. Většinu oprav provádíme na počkání, abyste bez svého miláčka byli co nejkratší dobu.


Mošt jablečný

Slupky jsem ponechala a lisuji pomocí gázy nebo řídkého plátýnka. Nechávám několik hodin v chladu ustát, aby se usadil kal. Náš mošt je 1 ovocná šťáva, kterou lisujeme z ovoce vypěstovaného převážně na naší rodinné ekologické farmě v Ostroměři (okres Jičín), nebo z ovoce od pečlivě vybraných pěstitelů z Podkrkonoší.


Veškeré ovoce pro mošty tak dozrává na prosluněných jižních svazích hřebenů Chlumů v Podkrkonoší, tedy v. Tradiční a stále jedinečný nápoj. Nápoj není při výrobě ředěn ani filtrován, neobsahuje přidaná barviva ani sladidla. Mošt je pouze pasterizován. Prvním krokem je kvašení (mletá jablka či jablečný mošt jsou vystaveny působení kvasinek, které fermentují cukry a mění je v alkohol).


Druhým krokem je působení bakterií, které dále fermentují alkohol a dochází ke vzniku kyseliny octové, která tvoří hlavní účinnou látku jablečného octu. Lahodná jablečná šťáva z ovoce dodaného od tradičních pěstitelů. Výrobek obsahuje jen přírodní cukry, při výrobě nebyly použity přidané konzervanty, aromata, cukry ani barviva. Další slevy džusů, nektarů, nápojů na Kupi. Ničím neslazenou jablečnou šťávu rozlijeme do láhví, uzavřeme a uložíme na mřížku zavařovacího hrnce.


Při teplotě °C sterilujeme jablečný mošt minut. Domácí neslazený jablečný mošt uložíme na suchém a tmavém místě. Popíjíme podle chuti a potřeby. Je lahodný, voňavý a hodí se i jako poleva pro ovocné saláty, zmrzlinov. Pokud nemáte dostatečně velký mrazák, ale rozumíte si se zavařovacím hrncem, připravte si teploměr.


Mošt jablečný

Nalijte mošt a dobře uzavřete. Hrdlo i víčko můžete potřít vysokoprocentním alkoholem. MOŠT JABLEČNÝ 1L - ČERVENOPEČECKÝ - SKLO!


Adamcovi mají vlastní moštárnu, kde zpracovávají produkci jablek z vlastních sadů. Ahoj, mošt ohřejeme cca na stupňů (ne do varu) a sebrali z toho tu pěnu, co se na vrchu utvoří. Pak nalejeme do skleněných demižonů (nebo petky), zavíčkovat, položit na ležáka a ono se to tím krásně zakonzervuje.


Střížovický jablečný mošt.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky