středa 22. března 2017

Keramický nůž broušení

Keramický nůž Homeware 1cm. Poněkud delší a širší keramický nůž z kategorie kuchařských nožů vyhovuje těm, kteří jsou zvyklí více věcí dělat jedním nožem. Delší ostří vyhovuje preciznímu porcování masa (pozor na kosti), se zeleninou jsme pak rychleji hotoví, širší nůž také s výhodou použijeme ke.


Díky tomu je keramický nůž mimořádně odolný vůči tupení. Na druhou stranu je však poměrně křehký. Je tak nutné s ním zacházet opatrně.

Nelze s ním například sekat a krájet kosti, neměl by vám také upadnout na zem. K broušení keramického nože použijte nejlépe diamantový brousek. Jedině pokud chceme docílit tvaru čepele jako má nůž na nudle, potom nemusíme upravovat originální tvar ostří.


Detail čepele keramického nože před broušením. Ta se vyrábí z tlakem zpevněné keramiky, která je tvrdší než třeba uhlíkatá ocel. Pro názornost - na Mohsově stupnici má keramický nůž tvrdost zatímco ocel má tvrdost jen 6. Musíte si tedy vybrat brousek, který je tvrdší než keramický nůž. Obvykle se jedná o brousky s diamantovým práškem, který je nanesený na.


Jak brousit keramický nůž.

I keramické nože, přestože jsou velmi tvrdé, se časem otupí. Na jejich naostření lze použít brousky diamantové, ty jsou ještě tvrdší než keramika. Broušení keramických nožů. I sebeodolnější a skvěle nabroušený keramický nůž se častým užívání opotřebovává a tak je potřeba jej alespoň jednou za tři roky nabrousit. Jestliže nůž používáme každý den, může u něj po několika letech , při nevhodném používání i několika týdnech, dojít ke ztupení.


I když brousím nože a pracovní nástroje řadu let, broušení keramických nožů jsem se vyhýbal. Včera mě zákaznice přineska keramický nůž bez označení výrobce a moc žadonila. Byl jsem překvapen, že to šlo brousit docela dobře. Takový způsob broušení používejte ale jen v krajním případě, broušení není dokonalé a ostří postupně deformuje. Ostří pak vyhladíte a jemných zoubků se zbavíte pomocí koženého opasku.


Zůstávají dlouho ostré, nicméně i keramický nůž je, v závislosti na intenzitě jeho používání, potřeba čas od času nabrousit. Na co je nezbytné v takovém případě pamatovat? K tomu, aby ostření nebo broušení přineslo kýžené výsledky, musí být náčiní tvrdší než nůž. Proto se ocílky nejčastěji vyrábějí z chromvanadiové oceli.


Takový brousek neboli ocilka se hodí pro domácí i profesionální využití. Pro tyto kuchaře je pak keramický nůž vynikající, protože v domácím provozu několik let vydrží ostrý, vysvětluje. Podle něho se pak výměna letitého neošetřovaného nože za keramický rovná vstupu do ráje.


K výrobě se používá oxid zirkoničitý, oxid hlinitý a další keramické látky. Zarovnání poškozeného ostří keramického nože.

Při broušení je nutné dodržovat stejný úhel broušení z obou stran. Výsledek se řídí dle jednoduchého pravidla, pokud chcete ostrý nůž , který lépe řeže, zvolte ostrý úhel. Tupý úhel použijte v případě, když potřebujete nůž používat v extrémních podmínkách a když potřebujete, aby vám dlouho vydržel. Chceme koupit keramický nůž tchýni a švagrové na vánoce. Viděli jsme ale i klasický nůž , potažený keramikou, měl by být pevnější než klasický keramický , který je prý křehký a víc se lámou špičky.


Jenže, když jsem je viděli z blízka, tak ty pokeramizované měly tu krájecí plochu. Jejich ostří je daleko odolnější proti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky