čtvrtek 12. března 2015

Kváskový chléb

Kváskový chleba - jak na první domácí chleba Pavla Habrnálová. Unsubscribe from Pavla Habrnálová? Ten nejzdravější, nejchutnější a nejlepší chléb , jaký jste kdy jedli. Zvládne to bez větší námahy i laik.


Jednoduchý a neměnný postup.

Ovšem vždy je něco za něco: nebude to nejlevnější záležitost. Ale výsledek stojí za to. Tento chléb hravě strčí do kapsy nejen ty parodie na chleba ze supermarketů, ale i všechny ty … Pokračování textu. Nedávno jsem objevila recept na plněný pita chléb. Obdivovala jsem to pečivo, které se během pečení krásně nafouklo a dovnitř se dalo naplnit mnoho surovin.


Tak jsem si tento recepísala a pustila se do pečení. Nejdříve jsem nevedla čím pita chléb naplním, ale pak jsem nakrájela zeleninu a udělala karbanátky a oběd byl. Nakonec kváskový chléb obrátíme, aby se propekl z obou stran a pečeme ještě minut.

Upečený kváskový chléb vyklopíme na mřížku. Jakmile vychladne, zabalíme jej do utěrky. Z uvedeného množství upečeme chléb ve větší formě na srnčí hřbet, nebo můžeme použít kulatou dortovou formu.


Na počátku mého zájmu o kváskový chleba stála zmínka na českém internetu, načež jsem začala hledat jak se takový chleba peče, ale “jak na to” jsem se dozvěděla až na stránkách německých a amerických. Pšenično žitný kváskový chléb. Poté přidat: 600g pšeničné chlebové 3ml syrovátky (kdo nechce syrovátku - 3ml vody). Než jsem v pečení chleba překonala své „začátečnické“ neúspěšné pokusy, trvalo to asi dva měsíce – tři pokusy skončily v koši a minimálně dva výsledky by dobře v domácnosti nahradily kladivo.


Když se však propracujete k ověřenému postupu, není nad domácí kváskový chléb. Drobné odchylky v postupu nebo v. Příprava dostatečného množství kvásku pro pečení kváskového chleba pokud začínáte se sušeným kváskem trvá 3-dny. Určitě k výrobě kvásku nepoužívejte všechen sušený kvásek, který máte.


Po prvních minutách jsem navíc sundala pokličku. Po upečení dejte chléb vychladnout na mřížku. Lidé, kteří rádi pečou například koláče (nebo tzv. buchty) si budou nejspíše myslet, že kvásek je směs používaná pouze na sladké pečení (připravený z droždí, mléka a cukru). Po dlouhém čase se mi konečně podařil chlebíček z mého kvásku.


Kvásek jsem poctivě krmila týdny, aby byl silný a nakonec jsem z něj upekla tento krásný velký bochník s lněnými semínky.

Inspirovala jsem se receptem od bonvivani. Vinohradský pšeničný kváskový chléb Dnes o bílém chlebu. O tom typu, se kterým z hrnce vytřete poslední půllitr omáčky a zároveň je skvělý ke snídani s hojnou vrstvou másla a džemu nebo ve formě opečené pokličky posypané sýrem na misce horké cibulačky.


Poté odebereme spodní plech, snížíme teplotu na 1°C a dopékáme cca minut. Na začátku, v průběhu i na konci pečení můžeme rosit vodou z rozprašovače pro lepší kůrku, ale není to nutné. Tématické fráze: pšeničnožitný chléb - videorecept kváskový pšenično žitný chléb psenicnozitny kvaskovy chleb recept na žitný kváskový chléb recept na chleba kvaskovy chleba videorecept pšenično žitný chléb - videorecept pšenično žitný kváskový chléb žitný kváskový chléb kváskový chleba recept žitný chléb. Postup přípravy receptu.


Kvásek, mouku a vlažnou vodu smícháme, přikryjeme folií a dáme na - hodin na teplé místo. Chia, slunečnicová semínka a vločky zalijeme horkou vodou, zakryjeme folií a necháme také - hodin bobtnat. Metodou pokus omyl jsem cca měsíce zkoušela bezlepkový kváskový stejným postupem, jako doposud celozrnný kváskový. Složitě to vypadá a nám to taky přišlo na začátku hrozně složité a že by jsme to nikdy nezvládli. Teď jíme jen domácí kváskový chléb a taky zvládáme za běžného pracovního procesu, stačí si fakt najít systém a chtít.


My ještě pečeme z celozrnné mouky, kterou si meleme sami na domácím mlýnku. Jestliže chcete krásně tmavý chléb i po stranách, můžete ho díky máslu lehce z formy vyklopit a dopéct přímo na mřížce. S krájením si ale dejte opravdu na čas.


U žitného chleba se musí počkat až na opravdu dokonalé vychladnutí. Pokud budete krájet ještě teplý chléb , bude mazlavý a nepoživatelný. Recepty na domácí chléb , ze kterých se vám budou sbíhat sliny Autor: Kitchenette. Bramborový kváskový chléb s ořechy Ať už se zařadíte do skupiny vyznavačů kváskového chleba nebo máte raději semínkový bez mouky, v našem výběru najdete velkou porci inspirace!


Kaší se dá do chleba vpravit mnohem více vody a chleba je nadýchanější, byť obsahuje více celozrnné mouky. Rovněž déle vydrží měkký. A černý sezam ji obzvláštní. Nejdříve zapnout program PŘÍPRAVA TĚSTA, poté program KLASIK (pekárna ETA), velikost barva střední.


A pak se mě ptají, jak doma upéct kváskový chléb tak, aby byl stejně měkký. Odpověď znám, jen nevím, zda si ji opravdu chcete přečíst. Ta totiž zní: Sníst na posezení celý chléb není normální ani pro šestičlennou rodinu.


A skutečný chléb nemá být měkký jako polštář či buchta. Upečete v ní jakýkoli chléb (ať už je kváskový nebo ne), připravíte marmeládu, pečený čaj, škvarky, jogurt, upečete maso a sekanou. Zdravě smýšlející zaujme nízkoteplotní pečení amožnost přípravy amasaké, tempehu a natta.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky