pondělí 17. června 2019

Popáleniny stupně

Projevuje se zarudnutím a otokem, netvoří se puchýře. Dále je zvýšená citlivost kůže a bolest (v důsledku vyplavení vazoaktivních látek). Změny jsou reverzibilní, ke zhojení dochází spontánně po několika dnech.


Závažnost popáleninového stavu závisí na intenzitě a době tepelného působení, na velikosti zasaženého tělesného povrchu, věku (děti a senioři) a zdravotním stavu postižené osoby. B stupně -hluboké poškození kůže až do oblasti škáry.

Spodina rány je nabělavělá často s červenými tečkami. Rána je náchylná k infekci,je špatně prokrvena a velmi často se prohlubuje na III. Na popáleniny prvního stupně , na uzavřené puchýře a na kůži, která není odkrytá, většinou nemusíte dávat náplasti.


Popáleniny patria k najčastejším úrazom. Menší popáleniny druhého stupně je ovšem dobré ovázat, abyste se vyhnuli infekci. Ovažte si postižené místo jemnou gázou a upevněte ji lékařskou páskou. V nejtěžších případech postihuje i podkoží a hluboké tkáňové struktury (svaly, šlachy).


Každý den si obvaz měňte.

Teplotou 60°C působící po dobu s. Mezi hluboké popáleniny (postihující všechny vrstvy kůže) patří stupeň IIb (hojí se velmi dlouho), III (vyžaduje transplantaci kůže) a IV (poškození svalů či šlach). Na dálku se takovýto problém neodvážím posoudit. Jsem přesvědčen, že poranění na obou nohách, dále na břiše, navíc u dítěte by jednoznačně měl vidět chirurg. V některých lehčích případech asi nemusí být nutné navštěvovat pohotovost ihned v noci. To však skutečně nejde.


Dobrý den, před měsíci jsem utrpěla popáleniny 2. V nynější době mi popálenina stále v teple rudne. Jak poskytnout první pomoc těžce popálenému před jeho transportem do specializovaného centra? Jak ošetřit lehčí popáleniny malého rozsahu od slunce, ohně nebo horké páry? Stupně popálenin dle hloubky.


Rozlišujeme popáleniny prvního, druhého, třetího a čtvrtého stupně : V případě popálenin prvního stupně je kůže pouze zarudlá, mohou se objevit tmavší červené skvrnky, postižené místo může lehce opuchnout – důležité ale je, že je zasažena pouze svrchní, vnější část pokožky. Drobné popáleniny , obecně označované jako popáleniny prvního stupně , se často mohou stát doma. Příčin může být mnoho - od nehod v kuchyni po opaření vodou v koupelně. Jedná se většinou o hluboké defekty odpovídající popáleninám III.


Podle charakteru popáleniny , hloubky a klinických znaků rozlišujeme popáleniny prvního, druhého a třetího stupně. Někteří autoři ještě rozlišují čtvrtý typ popáleniny.

První stupeň – dermatitis acuta erythematosa : po krátkou dobu působící zdroj tepla, často se jedná o lehčí opaření. Kůže je červen, citlivá a může se objevit otok. Takové poranění můžete ošetřit sami, pokud postižená oblast není větší než plocha dlaně a není na obličeji nebo genitálu.


K možnému zranění můžete přijít buď spálením se na slunci, případě chemickým, elektrickým poškozením či ozářením. Zběžně je můžeme rozdělit na povrchní a hluboké. Rozdíl je v tom, že hluboké popáleniny je nutno chirurgicky odstranit a vzniklé defekty nahradit kožními transplantáty, kdežto povrchní popáleniny se zhojí samy za pomoci regenerační schopnosti zbylých. Bubliny s popáleninami 1. Při povrchových popáleninách s částečným poškozením dermis se pokožka při stisknutí, bolestivosti a citlivosti slaví.


Vypálení puchýřů se rozvíjí do hodin. K urychlení hojení, ulevení od bolesti a prevenci infekcí lze použít různé krémy. Aloe Vera gelu při léčbě popálenin 2. Nešťastnou náhodou ji ošlehl plamen z kotle na obličeji a způsobil jí popáleniny st. Pan doktor říká, že se jí to pěkně hojí, ale vypadá to jak měkký strup, tmavě hnědý.


Nyní na obličeji nosí plastikovou masku - na té ráně, kvůli. Nejdůležitějším úkonem je chlazení popálenin. Pokud popáleniny nechladíte, teplo v tkáni se šíří dál a rozsah a hloubka poškození se zvětšuje.


Většinou se nejedná jen o. Podle stupně poškození povrchu těla lze rozdělit popáleniny do skupin, které stanoví následnou první pomoc a léčbu poranění. Všechny popáleniny a opařeniny se velmi dlouho hojí – na poškozených místech se musí vyhojit stará tkáň a narůst nová – obecně se jedná o velmi bolestivé poranění. Svlékněte si a sundejte vše v okolí popáleniny.


Přiložte si na popáleninu studený obklad. A třetí hořák A se také označuje jako povrchní popáleniny a třetí stupeň B je již hluboce zapálený, rozdíl se zdá být poměrně malý, jen několik milimetrů, ale ve skutečnosti je velmi. Zasáhla jsem celou oblast od pasu dolů.


Okamžite jsem mista chladila do prijezdu sanitky. Hospitalizovali me na popaleninovem centru, kde verdikt zněl popalenina na těla 2. B a zadek a zbytek ještě pracuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky