pondělí 23. ledna 2017

Sýrové fondue

Sýrové fondue

Sýrové fondue Nejznámější švýcarské jídlo, pyšnící se statusem národního pokrmu. Pokrm pocházející ze západních Alp, zejména francouzsky mluvících kantonů Švýcarska, Savojska ve Francii, ale také z oblasti italského Piemontu a údolí Aosta. Ve Švýcarsku platí sýrové fondue za národní pokrm. Jde původně o sýry tavené nad ohněm, do kterých se namáčejí kousky pečiva.


Na sýrové fondue se používá velké množství druhů sýra. Dnes je považován za národní specialitu a těší se velké popularitě. I přes nejasnost, odkud jídlo pochází, se však všichni shodnou na tom, že v dřívějších dobách bylo fondue připravováno alpskými pastýři přímo nad ohněm. Vymysleli ji totiž pastýři ze Savojských Alp, kteří byli během zimy odříznutí od okolního světa a živili se hlavně sýrem a chlebem.


Prosím o radu, chceme poprvé vyzkoušet sýrové fondue a mám půjčenou litinovou soupravu na fondue , chci se zeptat, jestli je nutné mít na sýrové fondue porcelánový, nebo nerez hrnec ? Jestli to musí být , jako ve vodní lázni? Ten náš vypůjčený hrnec je jednoplášťový a tchýňě v tom dělala masové fondue. Je vhodná na masové, rybí i sýrové fondue.


Ohřívací nádoba je vyrobená z kvalitního tmavého smaltu, držadla z. V míse smícháme oba nastrouhané sýry, hladkou mouku, pepř, muškátový oříšek. Do silnostěnného kastrůlku dáme bílé víno s jemně nasekaným česnekem a na mírném ohni přivedeme k varu. Nejedná se o žádnou velkou investici, stačí si pořídit základní verzi, kde najdete vše potřebné – nádobku na omáčku, hořák a několik vidliček. Vyberte si recept na sýrové fondue a připravte si chutný a výjimečný sýrové fondue pokrm, lahůdku nebo nápoj. Pro váš skvělý chuťový zážitek jsme zde vybrali pouze ty nejlepší sýrové fondue ! Načerpejte inspiraci pro přípravu, postup a zpracování v naší databázi s desetitisíci recepty.


Je to pokrm nejen pro labužníky, ale zpříjemní i sezení s přáteli. Dalo by se říct, že sýrové fondue je společenským pokrmem pro rodinu, přátele i jiné hosty. Teplé sýrové omáčky připravovali z jednoho až dvou druhů sýra a vína nebo třešňovice.


Sýrové fondue

Až mnohem později vznikly další kombinace. Luxusní fondue souprava SIESTA nejen pro slavnostní chvíle s vašimi přáteli. Můžete využít na zeleninové, masové, sýrový fondue , ale zdaleka nejoblíbenější je však čokoládové fondue s mísou ovoce. Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, z těch dostupnějších vyzkoušejte např.


Při dochucování se meze nekladou, záleží na vašich chutích – hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, muškátový oříšek, kayenský pepř. No, pravé švajčiarske asi nie, ale má k nemu dosť blízko, ak porovnávam s tým, ktoré som raz vyskúšal v horskej chate nad jazerom Gruyère. Nie je to nič zložité, doma si ho robíme apoň raz do mesiaca - v zime aj častejšie. Je dobre mať špeciálnu súpravu na fondue , ale nie je to podmienka. Oveľa dôležitejšie a problematickejšie je zohnať tie správne syry.


První záznamy o této „ohřívané sýrové míse“ pocházejí z 18. Prolisované fondue dáme v jiném hrnci zpět na plotnu, zahřejeme a postupně přidáme strouhaný sýr (čedar). Necháme zcela roztavit a doplníme oregánem, kterým nešetříme.


Jeho původ spadá do historické oblasti Savojska (ta je dnes rozdělena mezi Francii, Itálii a Švýcarsko) a taky do francouzské části Švýcarska, kde ho považují za pokrm národní. Nejstarší zmínky o téhle dobrotě pocházejí z 18. Ať už milujete čokoládové nebo sýrové fondue , na FAVI. Fondue byl původně jen sýrový pokrm. Sady pro nebo více osob, se kterými si vychutnáte váš oblíbený recept na fondue , kdykoliv budete chtít.


Už se vám sbíhají sliny? Historie tohoto pokrmu začíná ve Švýcarsku století, přesněji v kantonu Neuchatel – základem sýrového fondue je směs dvou sýrů, bílého vína a mouky, těchto surovin byl ve Švýcarsku dostatek v každé domácnosti. Alzaboxů (odběrný míst) po celé České republice.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky