Sýrové fondue Nejznámější švýcarské jídlo, pyšnící se statusem národního pokrmu. Pokrm pocházející ze západních Alp, zejména francouzsky mluvících kantonů Švýcarska, Savojska ve Francii, ale také z oblasti italského Piemontu a údolí Aosta. Ve Švýcarsku platí sýrové fondue za národní pokrm. Jde původně o sýry tavené nad ohněm, do kterých se namáčejí kousky pečiva.
Na sýrové fondue se používá velké množství druhů sýra. Dnes je považován za národní specialitu a těší se velké popularitě. I přes nejasnost, odkud jídlo pochází, se však všichni shodnou na tom, že v dřívějších dobách bylo fondue připravováno alpskými pastýři přímo nad ohněm. Vymysleli ji totiž pastýři ze Savojských Alp, kteří byli během zimy odříznutí od okolního světa a živili se hlavně sýrem a chlebem.
Prosím o radu, chceme poprvé vyzkoušet sýrové fondue a mám půjčenou litinovou soupravu na fondue , chci se zeptat, jestli je nutné mít na sýrové fondue porcelánový, nebo nerez hrnec ? Jestli to musí být , jako ve vodní lázni? Ten náš vypůjčený hrnec je jednoplášťový a tchýňě v tom dělala masové fondue. Je vhodná na masové, rybí i sýrové fondue.
Ohřívací nádoba je vyrobená z kvalitního tmavého smaltu, držadla z. V míse smícháme oba nastrouhané sýry, hladkou mouku, pepř, muškátový oříšek. Do silnostěnného kastrůlku dáme bílé víno s jemně nasekaným česnekem a na mírném ohni přivedeme k varu. Nejedná se o žádnou velkou investici, stačí si pořídit základní verzi, kde najdete vše potřebné – nádobku na omáčku, hořák a několik vidliček. Vyberte si recept na sýrové fondue a připravte si chutný a výjimečný sýrové fondue pokrm, lahůdku nebo nápoj. Pro váš skvělý chuťový zážitek jsme zde vybrali pouze ty nejlepší sýrové fondue ! Načerpejte inspiraci pro přípravu, postup a zpracování v naší databázi s desetitisíci recepty.
Je to pokrm nejen pro labužníky, ale zpříjemní i sezení s přáteli. Dalo by se říct, že sýrové fondue je společenským pokrmem pro rodinu, přátele i jiné hosty. Teplé sýrové omáčky připravovali z jednoho až dvou druhů sýra a vína nebo třešňovice.
Až mnohem později vznikly další kombinace. Luxusní fondue souprava SIESTA nejen pro slavnostní chvíle s vašimi přáteli. Můžete využít na zeleninové, masové, sýrový fondue , ale zdaleka nejoblíbenější je však čokoládové fondue s mísou ovoce. Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, z těch dostupnějších vyzkoušejte např.
Při dochucování se meze nekladou, záleží na vašich chutích – hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, muškátový oříšek, kayenský pepř. No, pravé švajčiarske asi nie, ale má k nemu dosť blízko, ak porovnávam s tým, ktoré som raz vyskúšal v horskej chate nad jazerom Gruyère. Nie je to nič zložité, doma si ho robíme apoň raz do mesiaca - v zime aj častejšie. Je dobre mať špeciálnu súpravu na fondue , ale nie je to podmienka. Oveľa dôležitejšie a problematickejšie je zohnať tie správne syry.
První záznamy o této „ohřívané sýrové míse“ pocházejí z 18. Prolisované fondue dáme v jiném hrnci zpět na plotnu, zahřejeme a postupně přidáme strouhaný sýr (čedar). Necháme zcela roztavit a doplníme oregánem, kterým nešetříme.
Jeho původ spadá do historické oblasti Savojska (ta je dnes rozdělena mezi Francii, Itálii a Švýcarsko) a taky do francouzské části Švýcarska, kde ho považují za pokrm národní. Nejstarší zmínky o téhle dobrotě pocházejí z 18. Ať už milujete čokoládové nebo sýrové fondue , na FAVI. Fondue byl původně jen sýrový pokrm. Sady pro nebo více osob, se kterými si vychutnáte váš oblíbený recept na fondue , kdykoliv budete chtít.
Už se vám sbíhají sliny? Historie tohoto pokrmu začíná ve Švýcarsku století, přesněji v kantonu Neuchatel – základem sýrového fondue je směs dvou sýrů, bílého vína a mouky, těchto surovin byl ve Švýcarsku dostatek v každé domácnosti. Alzaboxů (odběrný míst) po celé České republice.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.