pátek 22. července 2016

Jablečný mošt výroba

Jablka jsou snad našim nejznámějším ovocem. Existuje jich veliké množství druhů, velikostí, chutí i barev. Snad každý zahrádkář má na svém pozemku nějakou jabloň, občas dokonce s několika druhy naroubovaných odrůd.


Pokud milujete čerstvá jablíčka, tak nejspíš stejně tak milujete také jablečný mošt. Abychom se přiznali, my ho milujeme ještě o něco víc.

Konec roku se nezadržitelně blíží a zahrada dává poslední plody naší celoroční práce. Jablečný mošt z vlastní zahrádky snadno a rychle! I tak ale vydrží jen o něco déle, mošt se prostě nedělá do zásoby, jelikož pro svůj vysoký obsah cukrů rychle kvasí. Zamrazení moštu je největší jistotou. A ideálním způsobem zpracování jablek, pokud chceme, aby nám výsledný produkt vydržel co nejdéle, je výroba pálenky.


Můžeme si však též vyrobit marmeládu. Domácí výroba jablečného moštu. Víte, s čím mají mnozí lidé spojený podzim?

Poznáte to tak, že se zmáčklina napřímí a láhev se natlakuje. Neprošvihněte to, jinak budete malovat. Petku obraťte dnem vzhůru do kýble a odšroubujte. Do kýble vám vyprskne zákvas. Ten nalijte do demižonu v sklepě a trochu cákněte i do těch.


Jde to i bez zahřívání. Mošt uskladňuji v chladu. Nádoby uložíme do chladna a asi za měsíc se mošt usadí. Vezmeme hadičku a tekutinu přečerpáme do.


Na jablečný mošt jsou lepší jablka z pozdějších odrů dobře zralá, nepoškozená, nemoučná a neshnilá. Náš mošt je 1 ovocná šťáva, kterou lisujeme z ovoce vypěstovaného převážně na naší rodinné ekologické farmě v Ostroměři (okres Jičín), nebo z ovoce od pečlivě vybraných pěstitelů z Podkrkonoší. Veškeré ovoce pro mošty tak dozrává na prosluněných jižních svazích hřebenů Chlumů v Podkrkonoší, tedy v. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty. Tématické fráze: jablečná šťáva recept domácí jablečný mošt jablečný mošt recept sirup z jablečného moštu jablečný mošt domácí domácí jablečná šťáva domácí výroba jablečného moštu domácí jablečný mošt recept sirup z moštu domácí sirup domácí jablečná štáva recept domácí štáva z jablek.


Je to také způsob, jak uchovat velice vzácný podíl vitaminů a minerálů na zimní období.

U džusů se z takové šťávy vyrobí koncentrát odpařením vody a později se z něj přidáním vody vyrábí džus. Do moštů a džusů se nepřidává žádný cukr navíc. Tedy do těch stoprocentních.


Pokud se nejedná o výrobek se s 1 obsahem ovoce, mluvíme o nektaru. Bohemia mošt vzniká zpracováním ovoce a zeleniny, která s výjimkou zázvoru pochází výhradně z České republiky. Všeobecně je ale mošt šťáva, vymačkaná ze syrových jablek, která nebyla filtrovaná nebo jinak ošetřena.


V našem článku je popsána výroba jablečného moštu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky