úterý 5. července 2016

Co je celozrnné pečivo

Pečivo tedy může být vícezrnné, ale přitom vůbec nemusí být celozrnné ! Světlé pečivo přestože je lépe stravitelné, není tak výživné jako pečivo z žitné nebo celozrnné mouky. Grahamové pečivo jméno dostalo po reverendu Sylvestru Grahamovi, který se postavil proti prosívání obilných surovin při výrobě bílé. Každopádně není třeba ztrácet hlavu, bílé pečivo od všech ostatních poznáte a víte, že to raději nebrat. Pokud je ve složení uvedena na.


Lidé si často pletou celozrnné a vícezrnné pečivo.

Jediné, co vám však zaručí pojem „vícezrnné“, je obsah pěti procent jiné složky, než je pšeničná a žitná mouka. Sice může obsahovat i celozrnnou mouku, její obsah však bývá ve většině případů zanedbatelný, protože jde o dražší. Takto označené pečivo chceme kupovat.


Mezi lidmi často koluje mýtus, že co je tmavé nebo označené jako cereální, multicereální či vícezrnné, je zdravé. Mnohé takové pečivo je sice i na řezu krásně tmavé, ale takřka v něm nenarazíte na zbytky slupek či zrníček, které jsou naopak typické pro skutečně celozrnné pečivo. Tak zní také hlavní rada, jak vůbec rozlišit celozrnné pečivo od jiného – musíte ho rozlomit.


Což samozřejmě v obchodě provede jen těžko, ale. A něco ti prozradím,ale pššš ať to neslyší- je to poprvé co můj manžel snědl celozrnné pečivo a ještě mu chutnalo (kupované nejí). Tak je jasné že je v oblíbených(tvé pečivo i můj muž) a.

V žádném případě se nejedná o celozrnné pečivo. Jaké celozrnné pečivo či chléb kupovat? Pečivo je charakteristické nejen svou hutností a váhou, ale také cenou. Celozrnné pečivo se dá koupit v některých obchodech nebo pekařství. Pečivo cereální, vícezrnné, celozrnné , speciální… Jaký je v tom rozdíl?


Nejčastěji zaměňujeme cereální pečivo za celozrnné a obarvené pečivo za žitné. Mnohdy také považujeme za celozrnné pečivo to, které je jen posypané semínky, nicméně je vyrobeno z klasické bílé mouky. Někdy je za tmavé pečivo považován také chléb (zpravidla s vyšším obsahem žitné mouky, která způsobuje tmavší zbarvení těsta). To většinou evokuje, že se jedná o zdravé celozrnné pečivo , jež se všude doporučuje jako zdravá varianta pečiva. Má to ale jeden problém.


Co je cereální pečivo ? Označení cereální automaticky neznamená, že se jedná o celozrnné pečivo , význam slova je totiž úplně jiný. Pri celozrnnom pečive teda môžete vyberať zo širokej ponuky rôznych výrobkov. Toto pečivo je vhodné na konzumáciu po celý deň, najmä potom k jedlám, ktoré neobsahujú ďalší väčší zdroj vlákniny. Součástí mantry zdravého životního stylu je i propagace potravin s vyšším obsahem vlákniny: zejména celozrnného pečiva.


Víte však, co opravdu je celozrnné pečivo a co jsou jeho náhražky s odlišnými vlastnostmi? Z jakých obilovin se vlastně pečivo vyrábí a které vám může uškodit? Vícezrnné pečivo musí obsahovat alespoň jiného druhu obilovin než je pšenice nebo žito.

Neznamená to ale, že je celozrnné. Podobně je na tom rustikální, které se připravuje podle tradičních venkovských receptur z pšeničné mouky. Je charakteristické hustým posypem dýňovými a slunečnicovými semínky a je bohaté.


A tak se vžilo do povědomí lidí, že když je pečivo tmavší, tak je celozrnné a čím víc je tmavší, tak je to lepší. Samozřejmě, že pokud porovnáte bílé pečivo s celozrnným, tak je opravdu celozrnné tmavší, ale je spíš nahnědlé až našedlé, ne tmavé. Výhodou pro nás zákazníky je fakt, že výrobce musí na prvním místě uvádět mouku, která je zastoupena ve výrobku v největším množství. Ajka Ministerstvo zemědělství přišlo s novou vyhláškou týkající se požadavků na obilné výrobky, těstoviny, pekařské a cukrářské výrobky a těsta. Celozrnné výrobky jsou obilné produkty, při jejichž výrobě byla použita celozrnná mouka.


Domácí celozrnné pečivo jako od pekaře. Upéct domácí pečivo z celozrnné mouky je snadné, ale musíme si zvyknout na to, že se s těstem pracuje jinak. Neváže tak dobře jako těsto z bílé mouky. Recept na celozrnné pečivo není nijak složitý, vlastně je to to samé, jako když pečeme jiné jednoduché housky, rohlíky.


Poslední dobou to slyším všude okolo: chleba z kvásku úžasný, ale ostatní kváskové pečivo nestojí za nic!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky