pondělí 9. října 2017

Konzervace jablečného moštu

Máme-li moštu moc, hned po druhém zahřátí ho lijeme do demižonů, zátkujeme, zavoskujeme a šup s nimi opět pod deku. Tento mošt se pak snažíme brzy spotřebovat, což se nám daří, neboť jsme velká rodina. Další způsob konzervace je, že mošt v otevřené kameninové nebo smaltové neoprýskané nádobě zahřejeme na teplotu °C, a teprve pak jím ještě za horka plníme lahve.


Ty však musíme předem zahřát, aby vnitřním pnutím při naléváni horkého moštu nepraskaly. Lahve uzavřeme zátkami a položíme na bok. Uchování jablečného moštu bez sterilace Donedávna jsme jsme doma dělali mošt poměrně ve velkém, pro Vaši představu několik l demižonů. Především je nutné vyřadit vše nahnilé a dobře vyprat.


Druhý den stočíme hadičkou, ke které přivážeme proutek tak. Minulý víkend jsme vylisovaly asi 50l jablečného moštu. Nemáte někdo zkušenost, jak ho uchovat co nejdéle, aby nezačal kvasit. Nechci ho vařit, ale jeden kanystr l asi budu muset, tak rychle to nevypijeme.


Dobré by bylo to i zmrazit, ale bohužel mám momentálně jen malý mražák u ledničky k dispozici. Poznámka k přípravě jablečného moštu. Abychom měli mošt dobré jakosti je potřeba mít dostatečně zralá a šťavnatá jablka. Z nezralých jablek je mošt trpký.


Láhve nebo sklenice musí být dobře vymyté a před použitím vypláchlé vroucí vodou. Korkové zátky je třeba vyvařit minut. Mošty ukládáme vleže v suchu. This feature is not available right now. Please try again later.


Kvasinky nejprve přemění cukr obsažený v jablkách na alkohol. Poté do vzniklé směsi přidáme baktérie, které alkohol přemění na kyselinu octovou. Jablečný ocet obsahuje zhruba – kyseliny octové.


Víte, s čím mají mnozí lidé spojený podzim? Tento příspěvek (zjistit adresu) Prosím o radu, jakým způsobem nejlépe uchovat co nejdéle jablečný mošt bez tepelné úoravy. Slyšel jsem o možnosti použít křen.


Nadbytky moštu neprodávat, protože málokdy dostanete za něj přiměřenou cenu, a domácí mošt bez chemické konzervace je poklad v domě, jako npř. Neodkalený neprodáte, a okalovat je ho škoda. V zimě, když budou nemoci útočit, fairwall v podobě zdravé pochoutky příjde vhod. Do mrazicího boxu bych jej asi nedával, mražením se uchování moštu prodraží.


Stalo se tak, že v naší kuchyni je pravidelným hostem pravidelný stolní ocet. Aktivně se používá nejen pro saláty a marinády, ale také pro konzervárenské výrobky na zimu. Ale zdravý ocet jablečného moštu byl marně zapomenut, protože je mnohokrát užitečnější než stolní ocet, což je chemický produkt. Podívejme se, proč bude konzervování octem jablečného.


Tento typický nápoj si lze v čerstvém stavu dopřát pouze v době, kdy dozrávají různá jablka. Nápoj obsahující mraky vitamínů a energie se v podzimních měsících vyrábí doslova jako na drátku a není se vůbec čemu divit. O všem jsem se už zmínila výše, ale snad pro celistvost o léčebném účinku jablek a jablečného moštu bych doplnila, že jablka a jablečný mošt alkalizuje krev a tím vylučuje kyselinu močovou. To znamená obecně, že jablečný mošt a jablko vůbec je dobrou prevencí proti civilizačním chorobám. Rady a návody pro každého a pro každou situaci.


Konzervace jablečného moštu. Domácí výroba jablečného moštu. U vína je většinou Kč za stupeň cukernatosti a odrůdě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky